Siirry pääsisältöön

Miten tämä nyt taas menikään?

Tavallista kaduntallaajaa hiertää ja hämmentää jälleen. Nämä liikuntarajoitteiset. Vammaiset! Aina ne ovat vinkumassa, miten heidän oikeuksia sorretaan, vaatimassa sitä ja tätä,  ja silti samaan hengenvetoon uikuttavat, kun heitä ei kohdella niinkuin tavallisia ihmisiä. Miten tämä nyt menee?

Siis miten joku voi vaatia että pitää olla kaikki invavarusteet ja sitten väittää, että on "ihan tavallinen"?

No, ensinnäkin niiden invavarusteiden tarkoituksena on taata, että kaikilla on yhtälaiset mahdollisuudet saada samat peruspalvelut ja perusoikeudet. Näitä perusjuttuja ovat esimerkiksi ruoka, juoma, koulutus, työ, harrastukset ja ihmissuhteet, se, ettei tarvitse jäädä neljän seinän sisään vain siksi, koska on liikuntarajoitteinen. Tämä on aivan eri asia kuin esimerkiksi se, että aikuiseen liikuntarajoitteiseen suhtaudutaan kuin pikkuvauvaan. Mainiona lisävalaistuksena aiheesta toimivat vaikkapa Annin kokemukset Yle Kioskin haastattelussa:

https://www.facebook.com/ylekioski/videos/1674220709536041/?hc_ref=NEWSFEED

Niin mutta kun se kohtaaminen on vaikeeta! Ei päällepäin voi aina tietää, onko joku esimerkiksi kuuro tai autistinen tai mitä!

Nyt tulee salaisuus. Jos ihmisen kohtaa tavallisena ihmisenä, se tarkoittaakin oikeasti sitä, ettei ajattele etukäteen, mitä rajoitteita toisella mahdollisesti on! Senkun vain toimii. Katsokaas rajoitteiden laatu tulee kyllä tarvittaessa ilmi, jos ne ylipäätään kohtaamistilanteeseen jotenkin vaikuttavat. Yksinkertaista! Ja helpompaa kuin oman epävarmuutensa voittaminen. Ylipäätään toisten ihmisten kanssa hääriminen on riskibisnes. Sitä voi joskus ihan vammattomallekin ihmiselle mennä heittämään jotain läppää, eikä ole mitään takeita siitä, onko tuo näkevänäänkään sinua.

No mut sitten esimerkiksi se työ! Väitetään, että jos samasta työpaikasta mittelöi liikuntarajoitteinen ja vammaton, yleensä vammaton saa paikan. Pitäisikö muka aina valita se vammainen? Ettei semmoinen vaan kuule olis syrjintää terveitä ihmisiä kohtaan!

Tässäpä tilastotieteellinen pähkinä: Jos kahdesta yhtä pätevästä työnhakijasta vammaton tulee USEIMMIN valituksi kuin esimerkiksi liikuntarajoitteinen, millä todennäköisyydellä yksiomaan liikuntarajoite vaikuttaa valintapäätökseen? Suurella. Otantaa syntyy mittavasti jo siitä, että työnhakijan on yleensä töitä saadakseen lähetettävä kymmeniä hakemuksia, osalle vertailukelpoista aineistoa kertyy myös siitä, että kutsuja haastatteluihin alkaa tulla vasta, kun liikuntarajoitteesta jättää hakemuksissaan mainitsematta. Epätasainen jakautuma  = syrjintä. 


Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli