torstai 22. joulukuuta 2016

Suomalainen mies kuntoutuu ja menettää kasvonsa - lukuhaasteen salaisuus

Sain joulukuun alussa loppuun Helmet-lukuhaasteeni. Hyvin se lopulta päättyi, vaikka välillä iskikin turhautuminen, kun lukupinossa alkoi häämöttää monta kutkuttavaa kirjaa, jotka eivät sopineet yhteenkään haastekohtaan. Parasta haasteessa oli sen ymmärtäminen, miten moni hieno kirja jää tyystin vailla huomiota.

Oman suoritukseni viimeiseksi kohdaksi jäi kohta 45. Suomalaisesta miehestä kertova kirja. Määritelmään olisi sopinut niin Sami Yaffan Tie taipuu, Miika Nousiaisen Juurihoito kuin Anneli Auerin Murhalesken muistelmatkin, mutta kahdesta kirjasta haluan kirjoittaa erilliset arviot.

Pekka Hyysalo: Fight Back - Toinen mahdollisuus

Olen kirjoittanut jo aiemmin paljon siitä ristiriidasta, joka Pekka Hyysalon kuntoutumisen ja toisaalta siihen kytkeytyvän ableismin välillä on. Pekan oma muistelmateos ei tee tässä asiassa poikkeusta. Kerronnassa toistuvat senkaltaiset ilmaukset kuten En halua näyttää vammaiselta, olin (onnettomuuden jälkeen) tosi huono (toimimaan tavalla taikka toisella) tai Kukaan nainen ei ymmärrettävästi kiinnostu aivovammapotilaasta. Yllätyin tosin siitä, miten vähän kirjassa käsiteltiin ulkopuolisen avun varassa olemisen aiheuttamia tuntemuksia. Kaiken yllä häälyy Pekan asenne, josta on mahdoton sanoa, missä silmäkulman pilke vaihtuu aitoon itsetietoisuuteen. Intohimo laskemiseen käy selväksi niinkuin pitää. Lajiin vihkiytymättömälle lukijalle se tosin voi olla puuduttavaakin purtavaa.

 Kimmo Oksanen: Kasvonsa menettänyt mies

Kimmo Oksasen kasvojen kudokset ja iho tuhoutuivat ärhäkän herpesviruksen ja bakteerien yhteisvaikutuksesta. Tapahtumaa ja sen vaikutuksia pohditaan kirjassa konkreettisesti ja filosofisesti.
Itse jäin kaipaamaan enemmän anekdootteja kohtaamisista ihmisten kanssa. Niillä olisi voinut korvata esimerkiksi runollisimmat kohtaukset tai kuvaukset kasvoista valuneesta visvasta. Jälkimmäinen ei toki kaunistele todellisuutta.Lukemisesta lumoutumisen syy ei saa olla salaisuus. Hyvä kirja opettaa jotain uutta omasta itsestä, ympäröivästä maailmasta ja samalla viihdyttää. Se, mitä ei on hankala sanoiksi pukea, on rivien välissä.

Listaus kaikista haastekirjoistani on julkaistu Twitterissä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti