sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Veden muoto on häiritsevä

C-moreen ilmestynyt Shape of Water on puhuttu ja ylistetty elokuva. Ylistetty sitä on monestakin syystä, sen ableistisista aineksista on haluttu puhua vähemmän. Mistä siis on kysymys?

Päähenkilö Elisa on mykkä siivoja, joka kohtaa työpaikalleen salaiseen tutkimuskeskukseen tuodun omituisen vedenelävän. Olento muistuttaa osittain kalaa ja sillä on koiranpentumaisen suloiset mustat silmät, mutta sen huomiota herättävimpiin ominaisuuksiin kuuluu myös ihmismäinen, atleettinen vartalo. Kaksikko löytää yhteisen kielen viittomista, ja yllätys, yllätys, pian suhde on kehittynyt niin sanotusti paljonkin pintaa syvemmälle.'

Plussaa voi antaa siitä, että elokuvassa nähdään kerrankin vammainen nainen, joka on seksuaalisesti aktiivinen ja seksuaalisen halun kohde - mutta jos Kaunotar ja Hirviö on aiheuttanut joillekin epämukavia mielleyhtymiä eläimiin sekaantumisesta, ei voi kuin ihmetellä, miksi lemmikkieläimiä suvereenisti suihinsa popsivan, sähisevän peto-olion ja ihmisnaisen rakkaustarina ei suurelle yleisölle ole niin tehnyt.Shape of Water on jokaisella mahdollisella genrellä leikittelevä, visuaalisesti näyttävä aikuisten fantasia. Onko se riittävästi? Yksi problemaattisimmista kohdista sen juonessa on myös sen luoma mielikuva, että vammaisuus ja kummallisuus ovat yhtä, kummajaisen on mahdollista rakastua vain toiseen kummajaiseen. Tietenkin parin rakkauden tiellä on esteitä, lähinnä ne, jotka eivät näe kaikilla elävillä, kärsimystä tuntevillla olennoilla samanlaista arvoa ja haluavat hyödyntää omituisuutta omiin, itsekkäisiin tarkoitusperiinsä. Mitään koskettavaa ja silmiä avaavaa tässä ei kuitenkaan ole. Kokonaisuus on yksinkertaisesti häiritsevä.

Pitää hyvin paikkansa, että Hollywood rakastaa vammaisuutta mutta vihaa vammaisia: Elisaa ei esitä äidinkieleltään viittomakielinen nainen, vaan viittomat rooliinsa opetellut vammaton Sally Hawkins. Ja kuten arvata saattaa, Oscar-ehdokkuuksia on tällekin rainalle sadellut, tarkalleenottaen 13 kappaletta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti