Siirry pääsisältöön

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkeen et jaksakaan painaa vieraskoreasti villasella sitä, että aamukahvistasi puuttuu pyynnöistä huolimatta sokeri, koska avustajasi haluaa toimia sinun parhaaksesi tai ei ymmärrä sinun tapaasi kommunikoida. Todennäköisesti avustajasi puhuu myös lakkaamatta päällesi ja kohtelee sinua kuin lasta.


RIITTÄVÄ HENKILÖKOHTAINEN APU -TEMPPU AKA MIKSI AVUSTAJAN ON OLTAVA LÄHELLÄ VAIKKA EI TAPAHTUISI MITÄÄN

Juo lasillinen limua tai muuta nopeasti laskeutuvaa juomaa, asetu vessan oven läheisyyteen ja odota neljä tuntia. Saat mennä vessaan vasta, kun neljä tuntia on kulunut. Huomaat todennäköisesti varsin pian, että vessan oven läheisyys ja tieto siitä, ettei vessaan pääse, kiihdyttävät rakkosi toimintaa entisestään.

YSTÄVÄ NAAPURIKUNNASSA - TEMPPU

Sovi ystäväsi kanssa tärskyt naapurikuntaan. Et pääse. Taksioikeutesi kattaa vain tietyn alueen. Et kyllä pääsisi muutenkaan, koska ystäväsi asuu kerrostalon seitsemännessä kerroksessa, jonne ei ole pyörätuolikäyttöön soveltuvaa hissiä.

TAKSILLA PÄÄSEE -TEMPPU

Tilaa taksi. Odota jännityksellä, saapuuko taksi.

 TAKSILLA PÄÄSEE - TEMPPU 2

Jos taksikyytisi saapuu, tarkista, miten paljon olette myöhässä sovitusta aikataulusta. Odota sitten jännityksellä, puhuuko kuljettaja kanssasi samaa kieltä sen verran, että ymmärrätte kumpikin määränpään ja pyörätuolisi saadaan kiinnitettyä asianmukaisesti. Matkusta ilman  avustajaa (eihän kukaan tarvitse sellaista) ja määränpäässä odota jännityksellä, auttaako kuljettaja sinut sisätiloihin asti. Ovea et saa auki itse. Tee tämä temppu mieluusti talvisaikaan, kun on paljon lunta.

SAAVUTETTAVUUS- TEMPPU

Tilaa kaikki tarvitsemasi netistä. Jos nettitilaus ei ole mahdollinen, mene kivijalkakauppaan ja pyydä myyjä esittelemään tuotteita ulos. Tee tämä toistuvasti. Et voi mennä sisälle. Uusi lakiehdotus esittää, että palveluiden tulee olla saatavilla, ei välttämättä noudettavissa sieltä, missä ne tuotetaan. Huomaat ehkä parin viikon sisällä, miksi esteettömyys on tärkeää hyvinvoinnillesi.


Kommentit

  1. Jos kykenet kommunikoimaan vain kirjoittamalla, hanki vahvasti lukihäiriöinen tai kokonaan lukutaidoton avustaja. Pääsette viihdyttämään itseänne Alias-muunnoksella, jossa avustaja yrittää arvata mitä näytöllä lukee.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…