Siirry pääsisältöön

Meet the DevoteesMyös vammaiset haluavat tuntea itsensä hyväksytyiksi, kauniiksi ja
halutuiksi. Kääntöpuolena itsensä esille tuomisessa ovat
vammaisfetisistit eli "devoajat". Heidän kohdallaan ei välttämättä ole
kyse vammaisen vartalon mieltämisestä seksikkääksi tai halusta yhdistää
vammaisuus seksuaalisiin tilanteisiin - vammaisuudesta johtuva fyysinen
ponnistelu esimerkiksi siirtymistilanteissa tai jopa  täysi avuttomuus
lattialle päätyessä voivat tuottaa devoajalle seksuaalista mielihyvää.Yllä olevassa englanninkielisessä dokumentissa tutustutaan devoilmiöön ja itse devoajiin. Se ei ole kevyttä katseltavaa. Yksi haastateltavista vertaa vammaisfetisistejä pedofiileihin, koska kummankin käyttäytymismalleihin kuuluu tietynlainen kosiskelu ja halu käyttää hyväksi vastapuolen puolustuskyvyttömyyttä. Toisaalta väärän ja hyväksyttävän käytöksen raja koskettaa sitä, keskittyykö seksuaalinen fetissi vain yhteen määrättyyn piirteeseen, vai nähdäänkö toinen osapuoli kokonaisena ihmisenä. Onko siis ok, jos joku näkee esimerkiksi pyörätuolin juhla-asun kaltaisena kaunistuksena? Onko vammaisen itsensä kannettava ajatusta, että hänessä on aina jotain ulkoisesti epäviehättävää, muilla ominaisuuksilla kompensoivaa rumuutta?Näin
naistenpäivänä on oiva hetki kysyä sitä, mitä voitaisiin tehdä, jotta
vammaisetkin naiset voisivat tulla nähdyiksi naisina - ja tehdä sen
turvallisesti. Meillä on jo #metoo, mutta senkin puitteissa keskustelu
on vammaisten osalta jäänyt harmillisen pieneksi. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Irrota vain ennakkoluuloista

Törmäsin Kata Melanderiin ja hänen tuolloin vielä julkaisemattomaan Älä irrota - romaaniinsa ensimmäistä kertaa sosiaalisessa mediassa viime syksynä. Melander opiskelee suomen kieltä ja kotimaista kirjallisuutta Turun yliopistossa, ja kirja on hänen esikoisteoksensa (Type & Tell).
Päähenkilö Saara on opiskelija, joka käyttää pyörätuolia ja kärsii lisäksi pahoista kipukohtauksista. Petteri on lapsettomassa avioliitossa kituuttava onneton aviomies ja Saaran entinen opettaja. Kaksikon välillä roihahtaa rakkaus, mutta voittaako rakkauskaan kaikkia esteitä?
Ennen kuin itse pääsin lukemaan kirjaa - mihin kuluikin tuokio, sillä kirjaston varausjono oli pitkä - pohdin kahta asiaa: heijasteleeko takakannessa käytetty ilmaus "pyörätuoliin sidottu" kaikessa ableistisuudessaan pelkästään henkilöhahmojen omaa näkemysmaailmaa vai asettaako se nyyhkydraamoista tutun raamin liikuntakyvyttömyydestä kumpualle tragedialle? Vaikuttuisinko itse liikuntarajoitteisena samalla tavoin kuin monet…