Siirry pääsisältöön

Liikuntarajoitteisen deittailu on kuin kasvissyöntiä

Bongasin taannoin netistä väitteen, jonka mukaan pyörätuolia käyttävää kumppania voi verrata siihen, että kumppani on kasvissyöjä. Argumentti oli sen verran mielenkiintoinen, että päätin ruotia sitä tarkemmin. Ehkä vähän yllättäenkin yhtäläisyyksiä löytyi monia.

1. Joka paikkaan ei voi mennä romanttiselle illalliselle.

Vaikka nykyisin useat ravintolat ovatkin alkaneet panostaa myös kasvisruokavalikoimaan, löytyy silti edelleen paikkoja, joissa vegemenua ei ole lainkaan tai se on mauttoman yksipuolinen. Liikuntarajoitteisen kumppanin kanssa on välttämätöntä valita esteetön ravintola.

Ylimääräinen huomio: Internetin ihmemaailmassa kattavan esteettömyyden tarpeettomuutta on perusteltu sillä, että "joutuvathan kaikki valitsemaan ravintolansa makuaistinsa mukaan". Esteettömyyden ja mieltymysten sekoittaminen toisiinsa ei ole validia. Mitenköhän perusoikeudet oikeasti toteutuisivat, jos kaikki miellyttävät ravintolat sattuisivat olemaan esteettömiä?  Miksi tarjolla ei ole kunnollista kasvisruokaa siellä, jossa siihen on mahdollisuus?

2. Valintoja moralisoidaan.

Kasvissyöjä on kinkkupitojen kummajainen, jolta kysytään, eikö yhtään houkuta mehevä lihakimpale. Liikuntarajoitteisen kumppanin valinneelta kysytään pidoissa (enemmän tai vähemmän hienovaraisesti), eikö yhtään houkuta terve, liikkuva ja helpompi. Suomeksi tämä tarkoittaa: Mitä hittoa sinun päässäsi liikkuu?

Kiusallista pariskunnan kummallekin osapuolelle.

3. Valinnat herättävät kiinnostusta.

Yhtä paljon kuin kasvissyönnistä ja liikuntarajoitteisen deittailusta satelee kummastusta ja kritiikkiä, mahtuu joukkoon myös aitoa uteliaisuutta. Miksi olet kasvissyöjä? Miksi olet liikuntarajoitteisen kanssa? Rohkeimmat saattavat jaella aiheesta jopa hyvä ihminen - irtopisteitä. Kohteliaisuus kysymyksiä esittäessä voikin olla sitten asia erikseen.

4. Arki vaatii säätämistä.

Tarvitaan ylimääräistä aikaa, pataa, kattilaa ja juuresvalikoimaa, jos pariskunnan toinen osapuoli tykkää syödä kasviksia ja toinen eläimiä. Liikuntarajoitteisella on omat apuvälineensä ja omat konstinsa suoriutua arkipäivästä. Pääasia kuitenkin on, että erilaisia elämäntapoja ja elämäntilanteita on mahdollista sovittaa yhteen - tarvitaan vain rohkeutta ja tahtoa.  Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli