Siirry pääsisältöön

Seksistä ja matematiikasta

Luin Iida Rauman Seksistä ja matematiikasta - romaanista ensimmäistä kertaa sosiaalisesta mediasta. Teos oli sekä ihastuttanut että vihastuttanut,joitakuita jopa yhtäaikaa. Parempaa lähtökohtaa mielenkiinnon herättämiseksi tuskin onkaan.

Jäin nopeasti tekstiin koukkuun ja tuumailin ennakkoarvioiden erehtyneen. Luulen, että kaltaiselleni matematiikkatampiolle osa lumovoimasta on päähenkilö Erikan kyky hahmottaa matemaattiset laskutoimitukset värien avulla, osana suurempaa kokonaisuutta ja maailmanselitystä. Mieleeni tuli väistämättä muistuma lukion matematiikantunnilta, kun ihmettelin ääneen derivoimisen todellista tarkoitusta  ja avustajani käski minun lopettaa laiskottelun ja keskittyä laskemiseen. Seksistä ja matematiikasta kirjassa puhutaan, pohditaan evoluutiota ja ihmiskunnan säilymistä, mutta seksi on kuvattu tippaakaan mässäilemättä, inhorealismiin sortumatta tai hekumoimatta.Vastakohdan Erikan matemaattiselle neroudelle muodostaa kehitysvammainen pikkusisko Emilia. Elämää varjostava tragedia, älykkyyden aiheuttama syyllisyys, lapsuuskodin ahdistavat seinät ja unihalvaukset ajavat Erikaa kohti epätoivoisia ratkaisuja, ja sitten Suomenlahteen vuotaa öljytankkeri. Viimeiseen neljännekseen saakka kirja kirja pitää otteessaan, mutta kun juonikuvioon sotkeutuu enenevässä määrin yliluonnollisia aineksia, tuntuu kuin lukisi yhtäkkiä aivan eri kirjaa. Tarkoituksena on todennäköisesti ollut tehdä irrationaalisesta vastapaino matematiikan rationaalisuudelle; ilmeisen tarpeeton yritys, kun yhtälöön liitetään myös ihmisvoimain ulottumattomissa oleva sattumanvarainen maailmanloppu. Yksien kansien väliin on yritetty ahtaa aivan liikaa.

Itseäni ärsytti se, että kirjassa sataa jatkuvasti lunta. Sekin on vertauskuvallista, mutta pistää silmään. Seksistä ja matematiikasta on taitavasti kirjoitettu romaani, mutta se myös kompuroi omassa taidokkuudessaan.

Kuva Gummeruksen sivuilta: http://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512400645/seksista-ja-matematiikasta/


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli