keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Seksistä ja matematiikasta

Luin Iida Rauman Seksistä ja matematiikasta - romaanista ensimmäistä kertaa sosiaalisesta mediasta. Teos oli sekä ihastuttanut että vihastuttanut,joitakuita jopa yhtäaikaa. Parempaa lähtökohtaa mielenkiinnon herättämiseksi tuskin onkaan.

Jäin nopeasti tekstiin koukkuun ja tuumailin ennakkoarvioiden erehtyneen. Luulen, että kaltaiselleni matematiikkatampiolle osa lumovoimasta on päähenkilö Erikan kyky hahmottaa matemaattiset laskutoimitukset värien avulla, osana suurempaa kokonaisuutta ja maailmanselitystä. Mieleeni tuli väistämättä muistuma lukion matematiikantunnilta, kun ihmettelin ääneen derivoimisen todellista tarkoitusta  ja avustajani käski minun lopettaa laiskottelun ja keskittyä laskemiseen. Seksistä ja matematiikasta kirjassa puhutaan, pohditaan evoluutiota ja ihmiskunnan säilymistä, mutta seksi on kuvattu tippaakaan mässäilemättä, inhorealismiin sortumatta tai hekumoimatta.Vastakohdan Erikan matemaattiselle neroudelle muodostaa kehitysvammainen pikkusisko Emilia. Elämää varjostava tragedia, älykkyyden aiheuttama syyllisyys, lapsuuskodin ahdistavat seinät ja unihalvaukset ajavat Erikaa kohti epätoivoisia ratkaisuja, ja sitten Suomenlahteen vuotaa öljytankkeri. Viimeiseen neljännekseen saakka kirja kirja pitää otteessaan, mutta kun juonikuvioon sotkeutuu enenevässä määrin yliluonnollisia aineksia, tuntuu kuin lukisi yhtäkkiä aivan eri kirjaa. Tarkoituksena on todennäköisesti ollut tehdä irrationaalisesta vastapaino matematiikan rationaalisuudelle; ilmeisen tarpeeton yritys, kun yhtälöön liitetään myös ihmisvoimain ulottumattomissa oleva sattumanvarainen maailmanloppu. Yksien kansien väliin on yritetty ahtaa aivan liikaa.

Itseäni ärsytti se, että kirjassa sataa jatkuvasti lunta. Sekin on vertauskuvallista, mutta pistää silmään. Seksistä ja matematiikasta on taitavasti kirjoitettu romaani, mutta se myös kompuroi omassa taidokkuudessaan.

Kuva Gummeruksen sivuilta: http://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512400645/seksista-ja-matematiikasta/


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti