Siirry pääsisältöön

Postimies Pate ei popita

Sain pari viikkoa sitten Katsomo-käyttäjätilini kautta kahden viikon ilmaiskokeilun Cmore-suoratoistopalveluun. Psykologisten trillereiden ja riipaisevien draamojen ohella katseluun päätyi myös Postimies Pate -elokuva, nostalgiatrippinä lapsuuteen.

Pate on jäänyt mieleen varsinkin tunnuslaulustaan. Postin tuo, postin tuo, postin tuo Pate jokaisen luo. Elokuvassa on mukana myös pyörätuolia käyttävä sivuhahmo, mikä harvinaisuudessaan tekee filmistä blogivinkin arvoisen, mutta yhtälailla tämä arvio kertoo lapsuusmuistojen tärveltymisestä.
Paten omassa elokuvassa vähäeleisen suloinen nukkeanimaatio on vaihtunut tietokoneanimaatioksi, ja Patella on vaimo ja kouluikäinen poika. Ainakaan en muista perhettä alkuperäissarjasta. (Taustatutkimusten jälkeen selvisi, että perhe todellakin oli olemassa, mutta ilmeisesti heidän roolinsa ei ollut merkittävä) Punainen postiauto ja uskollinen kissa Jessi sentään ovat ennallaan. Tietenkään kukaan ei pääse esittämään epäilyksiä seksuaalisesta suuntautumisesta, kun valokeilassa näytetään muitakin kuin keski-ikäinen postimies ja kissa. Hääyöstäkin esitetään elokuvassa seisminen havainnollistus. Puntarointi siitä, onko joku piirroshahmo homo vai ei, jatkuu varmasti Patenkin osalta jossain päin nettiä. Se kuuluu piirroshahmojen perusominaisuuksiin.

Juoni käynnistyy, kun Pate ottaa osaa Idols-tyyppiseen Ykköstähti-kykykisaan (jota tuomaroi Simo Kovela) voittaakseen vaimolleen matkan Italiaan. Samaan aikaan postitoimistossa tehdään strategisia muutoksia, ja Pate ja Jessi korvataan salaa roboteilla. Sitten seuraa katsojan näkökulmasta suurin järkytys: Pate ei esitä kilpailussa omaa tunnuslauluaan tai edes sen päivitettyä versiota, vaan ehtaa poikabändimusiikkia. Musiikkiesityksistä vastaa Ronan Keating, eikä kappaleihin ole kajottu suomeksi dubatussa versiossa.Suomalaisen postiorganisaation palvelumuutoksien keskellä elokuvan jännitteet postinjakelun tehokkuuden lisäämisestä asiakaskohtaamisten kustannuksella saattavat tuntua jopa ajankohtaisilta, mutta Pikku-Kakkosen Postimies Paten seurassa kasvanut katsoja kiljuu sisäisesti, ettei Patelle saa näin tehdä. Pisteet silti siitä, että Paten postiauto pörisee vielä vuosikymmenten jälkeenkin. Ja siitä pyörätuolin käyttäjien olemassaolon tiedostamisesta. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…