Siirry pääsisältöön

Postimies Pate ei popita

Sain pari viikkoa sitten Katsomo-käyttäjätilini kautta kahden viikon ilmaiskokeilun Cmore-suoratoistopalveluun. Psykologisten trillereiden ja riipaisevien draamojen ohella katseluun päätyi myös Postimies Pate -elokuva, nostalgiatrippinä lapsuuteen.

Pate on jäänyt mieleen varsinkin tunnuslaulustaan. Postin tuo, postin tuo, postin tuo Pate jokaisen luo. Elokuvassa on mukana myös pyörätuolia käyttävä sivuhahmo, mikä harvinaisuudessaan tekee filmistä blogivinkin arvoisen, mutta yhtälailla tämä arvio kertoo lapsuusmuistojen tärveltymisestä.
Paten omassa elokuvassa vähäeleisen suloinen nukkeanimaatio on vaihtunut tietokoneanimaatioksi, ja Patella on vaimo ja kouluikäinen poika. Ainakaan en muista perhettä alkuperäissarjasta. (Taustatutkimusten jälkeen selvisi, että perhe todellakin oli olemassa, mutta ilmeisesti heidän roolinsa ei ollut merkittävä) Punainen postiauto ja uskollinen kissa Jessi sentään ovat ennallaan. Tietenkään kukaan ei pääse esittämään epäilyksiä seksuaalisesta suuntautumisesta, kun valokeilassa näytetään muitakin kuin keski-ikäinen postimies ja kissa. Hääyöstäkin esitetään elokuvassa seisminen havainnollistus. Puntarointi siitä, onko joku piirroshahmo homo vai ei, jatkuu varmasti Patenkin osalta jossain päin nettiä. Se kuuluu piirroshahmojen perusominaisuuksiin.

Juoni käynnistyy, kun Pate ottaa osaa Idols-tyyppiseen Ykköstähti-kykykisaan (jota tuomaroi Simo Kovela) voittaakseen vaimolleen matkan Italiaan. Samaan aikaan postitoimistossa tehdään strategisia muutoksia, ja Pate ja Jessi korvataan salaa roboteilla. Sitten seuraa katsojan näkökulmasta suurin järkytys: Pate ei esitä kilpailussa omaa tunnuslauluaan tai edes sen päivitettyä versiota, vaan ehtaa poikabändimusiikkia. Musiikkiesityksistä vastaa Ronan Keating, eikä kappaleihin ole kajottu suomeksi dubatussa versiossa.Suomalaisen postiorganisaation palvelumuutoksien keskellä elokuvan jännitteet postinjakelun tehokkuuden lisäämisestä asiakaskohtaamisten kustannuksella saattavat tuntua jopa ajankohtaisilta, mutta Pikku-Kakkosen Postimies Paten seurassa kasvanut katsoja kiljuu sisäisesti, ettei Patelle saa näin tehdä. Pisteet silti siitä, että Paten postiauto pörisee vielä vuosikymmenten jälkeenkin. Ja siitä pyörätuolin käyttäjien olemassaolon tiedostamisesta. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Irrota vain ennakkoluuloista

Törmäsin Kata Melanderiin ja hänen tuolloin vielä julkaisemattomaan Älä irrota - romaaniinsa ensimmäistä kertaa sosiaalisessa mediassa viime syksynä. Melander opiskelee suomen kieltä ja kotimaista kirjallisuutta Turun yliopistossa, ja kirja on hänen esikoisteoksensa (Type & Tell).
Päähenkilö Saara on opiskelija, joka käyttää pyörätuolia ja kärsii lisäksi pahoista kipukohtauksista. Petteri on lapsettomassa avioliitossa kituuttava onneton aviomies ja Saaran entinen opettaja. Kaksikon välillä roihahtaa rakkaus, mutta voittaako rakkauskaan kaikkia esteitä?
Ennen kuin itse pääsin lukemaan kirjaa - mihin kuluikin tuokio, sillä kirjaston varausjono oli pitkä - pohdin kahta asiaa: heijasteleeko takakannessa käytetty ilmaus "pyörätuoliin sidottu" kaikessa ableistisuudessaan pelkästään henkilöhahmojen omaa näkemysmaailmaa vai asettaako se nyyhkydraamoista tutun raamin liikuntakyvyttömyydestä kumpualle tragedialle? Vaikuttuisinko itse liikuntarajoitteisena samalla tavoin kuin monet…