Siirry pääsisältöön

#kyvykkyysoletus

Milloin viimeksi törmäsit arjessasi tilanteeseen, jossa sinun oletettiin pystyvän johonkin, mihin et oikeasti pystykään?

Pyydetäänkö sinua nostoapuun, vaikka oikeasti selkäsi ei kestä nostamista?
Seisotko tikkusuorana voimistelutunnilla kyykkyhyppyjen ajan, koska heikot polvesi vaikeuttavat nousemista?
Pidättäydytkö auringonpalvonnasta herkän ihosi tähden?
Kysyykö marketin tuote-esittelijä värisuosikkiasi ja vastaat lonkalta jommankumman, koska sinun on hankala erottaa värejä?
Kieltäydytkö menemästä puolityhjään hissiin, kun hississä seisovan rouvashenkilön parfyymi saa sinut voimaan pahoin?
Pyydetäänkö sinua pitämään puhe koulusi avajaisjuhlassa, mutta kieltäydyt kunniasta lukihäiriösi vuoksi?
Vältteletkö nousemasta korkeisiin paikkoihin huimauksen vuoksi?
Palaatko mieluummin takaisin kotiin, jos unohdit lukulasisi yöpöydälle?
Vältteletkö vieraille ihmisille puhumista, koska alat änkyttää hermostuessasi?

Siinä missä homoseksuaalit törmäävät toistuvasti hetero-oletukseen, eli siihen, että kaikkien ajatellaan automaattisesti olevan heteroseksuaaleja, törmäävät useimmat tiedostamattaan erilaisiin kyvykkyysoletuksiin.

Vastaavia tilanne-esimerkkejä on monia. Asiaan voi ja pitää kiinnittää enemmän huomiota.

Ei taatusti ole helppoa myöntää omia vajavaisuuksiaan, mutta juuri sen aion nyt kehottaa tekemään. Kerro Twitterissä hastagilla #kyvykkyysoletus (tai #abilityassumption) millaisissa tilanteissa olet itse kokenut olettamuksia omien kykyjesi suhteen. Tarkoituksena on herätä huomaamaan, että meissä jokaisessa on omat puutteemme, omat vammamme ja rajoitteemme - eivätkä ne ole heikkouksia. Päinvastoin juuri epätäydellisyytemme tekevät meistä omia itsejämme ja ovat parhaimpia vahvuuksiamme.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli