perjantai 8. heinäkuuta 2016

Nämä 5 asiaa liikuntarajoitteisissa ärsyttävät liikuntarajoitteista!

Julkaisin jokin aika sitten listan asioista, jotka liikuntaesteettömissä ihmisissä ärsyttävät liikuntarajoitteista. Tasapuolisuuden vuoksi laadin myös listan piirteistä ja kommenteista, jotka liikuntarajoitteisissa ärsyttävät toista liikuntarajoitteista, yleistyksiin pyrkimättä. Ärsytykset perustuvat poikkeuksetta omiin kokemuksiini.

1. Minua ei ole syrjitty maitokaupassa, joten ei sinuakaan syrjitä!
Jotkut liikuntaesteettömät ihmiset kritisoivat liikuntarajoitteisia turhasta kitinästä, ja samoin tekevät myös liikuntarajoitteiset. Liikuntaesteettömillä nokankoputuksen taustalla on usein närkästyminen perusteettomasti hamuttavasta huomiosta tai aineellisista eduista, liikuntaesteettömän edun tai aseman kustannuksella. Tunteesta voidaan käyttää nimitystä kateus. Liikuntarajoitteisilla kyse voi olla samoista tunteista, mutta myös pelosta leimautua itse turhaksi kitisijäksi. Tarpeetonta sanoa, mutta käytös on absurdia. Kaikki syrjintäkokemukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat aina ajasta, paikasta ja niihin osallistuvista henkilöistä.

2. Liikuntarajoitteiset eivät ole tuollaisia!
Yleistyksien pelosta syntyneet kommentit ansaitsevat oman erillisen kohtansa tässä listassa. Huoli siitä, että liikuntaesteetön kanssakulkija mieltää kaikki liikuntarajoitteiset samanlaisiksi kohdattuaan yhden heistä ei ole tuulesta temmattu, mutta haisevaksi ongelmaksi se muuttuu, jos se synnyttää muihin liikuntarajoitteisiin kohdistuvaa arvostelua. Yksikään meistä ei ole  kilpaedustaja omalle ihmisryhmälleen. Omalla persoonallaan ja toiminnallaan voi ainoastaan osoittaa sen, millaisia eri yksilöitä ryhmän sisään mahtuu.

3. Meillä on paljon puhuttavaa!
Liikuntaesteettömät saattavat toisinaan kuvitella, että liikuntarajoitteisten on parasta hengailla keskenään. Liikuntarajoitteisten ajatellaan hyvin usein jakavan yhteisen, yhdistävän kokemusmaailman ja asennevammattoman alueen. Jo tämä lista tähän asti todistaa, miksi liikuntarajoitteisten keskinäinen harmonia on utopia. Toisinaan myös liikuntarajoitteisilla itsellään voi olla liiallisia odotuksia toisistaan. Yksilölliset henkilökemiat ovat ihmissuhteissa kaiken a ja o.

4. Kaikki vammaiset pitää jotain ihme blogia!
Liikuntarajoitteisen keinot ilmaista itseään saattavat olla liikuntaesteettömiin verrattuna rajallisia, tai ainakin erilaisia. Moni tarttuu kynään tai siveltimeen (jotka voivat sijaita myös tietokoneen uumenissa). Monesti itseilmaisukanava on myös ainut tapa purkaa liikuntarajoitteisuutensa synnyttämiä ennakkoluuloja. Kolikon toinen puoli on yhäkin voimakkaasti vallalla oleva asenne, jonka mukaan liikuntarajoitteinen voi tulla hyväksytyksi "muiden ihmisten joukkoon", mikäli tämä on huomiota herättävän taidokas jossakin. Liikuntarajoitteisten kesken tästä seuraa teennäisiä kilpailuasetelmia ja katkeruutta. Jokaisella on oikeus ilmaista itseään haluamallaan tavalla ja tulla hyväksytyksi, vaikka ei maalaisikaan kuten Picasso.

5. Haluan ilmaisen santsikupin kahvia, näethän että jalkani eivät toimi!
Niin totta kuin jokaisen liikuntarajoitteisen kokemus omasta elämästään liikuntarajoitteisena on oikea, joukkoon mahtuu myös aikuisten oikeesti niitäkin, jotka pelaavat liikuntarajoitteiskorttinsa sumeilematta omaksi edukseen. Se ei ole reilua muita liikuntarajoitteisia eikä liikuntaesteettömiä kohtaan. Yhdenvertaisuus tarkoittaa jäätelötuutin asettamista paikkaan, josta liikuntarajoitteinenkin voi sen halutessaan ostaa, ei jäätelötuutin lahjoittamista liikuntarajoitteiselle, jottei olisi niin paha mieli rajoitteiden takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti