Siirry pääsisältöön

Nämä 5 "lohdun sanaa" liikuntarajoitteinen jättäisi mieluiten kuulematta

Ennakkoluulot, syrjintä ja epätasa-arvoinen kohtelu ihmiselämän eri osa-alueilla ei koskaan tunnu hyvältä. Liikuntarajoitteisena on toisinaan tarvetta keventää sydäntään näiden asioiden tiimoilta, mutta joskus lohdutuskin saattaa mennä pieleen ja ainoastaan pahentaa asioita. Tässä listassa on esitelty muutamia liikuntarajoitteiselle suunnattujen lohdun sanojen pahimpia karikkoja. Esimerkeissä mainittu liikuntarajoitteinen edustaa omaa näkökulmaani.

1. Ihmiset voivat liikuntarajoitteisia kohdatessaan....

Jos liikuntarajoitteinen on pöyristynyt jonkun ihmisen törkeästä käytöksestä, hän tuskin haluaa kuulla syvääluotaavia psykoanalyyseja siitä, miten ihminen voi käyttäytyä eri tilanteissa. Hän haluaa myötätuntoa ja vahvistuksen sille, että on kokenut vääryyttä.  Reagoi ensin vaikka perkeleellä! Luota liikuntarajoitteisen kokemukseen. Älä arvioi ableistista tilannetta, jossa itse et edes ole ollut osallisena. Analyysit voivat olla myös osa myötätunnon osoittamista, mutta saattavat helposti tuntua tökerön käytöksen normalisoimiselta ja vähättelyltä.

2. Kyllä se siitä!

Ableistiset kommentit ja teot ovat valitettavasti niitä, jotka pysyvät mielessä pahimman mielipahan haihtumisen jälkeenkin. Ei se siis ikinä siitä vain. Liian kevytmielinen suhtautuminen ableismiin tuntuu yhtälailla ableismilla.

3. Itkeminen ei auta enää!

Niin totta kuin tehtyä ei saakaan tekemättömäksi, älä vähättele ableismin aiheuttamia tunteita. Ota tunteenpurkaukset sellaisenaan vastaan ja keskity sen jälkeen siihen, mitä voit tehdä helpottaaksesi liikuntarajoitteisen oloa ableististen kommenttien tai tekojen tapahduttua. Aina ei tarvita konkreettisia aktivismitoimenpiteitä, joskus päivän piristäminen esimerkiksi kahvittelukutsulla voi korjata paljon!

4. Jos ammut jonkun, joudut vain vankilaan!

Epätasa-arvoinen kohtelu aiheuttaa voimakkaan tunnereaktion, ja useimmiten seurauksena on myös voimakkaita sanoja. Ellet oikeasti ole varma, että liikuntarajoitteinen on todella tarttumassa haulikkoon, ota tunneryöppy vastaan ja myötäile sitä. Asioiden ottaminen kirjaimellisesti tai itsestäänselvyyksien laukominen ei välttämättä tunnu älykkäältä loukatun näkökulmasta.

5. Sinun pitäisi....

Ennakkoluulot ja syrjintä eivät koskaan ole ennakkoluulon kohteen vika. Älä anna neuvoja siitä, miten liikuntarajoitteinen voisi välttää ei-toivotut kohtaamiset ja kommentit. Älä totea, että maailma pitää vain kestää. Jokainen on vastuussa omista teoistaan, eikä sikailuja oikeuteta sillä, että muutkin sikailevat.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli