Siirry pääsisältöön

Nämä 5 "lohdun sanaa" liikuntarajoitteinen jättäisi mieluiten kuulematta

Ennakkoluulot, syrjintä ja epätasa-arvoinen kohtelu ihmiselämän eri osa-alueilla ei koskaan tunnu hyvältä. Liikuntarajoitteisena on toisinaan tarvetta keventää sydäntään näiden asioiden tiimoilta, mutta joskus lohdutuskin saattaa mennä pieleen ja ainoastaan pahentaa asioita. Tässä listassa on esitelty muutamia liikuntarajoitteiselle suunnattujen lohdun sanojen pahimpia karikkoja. Esimerkeissä mainittu liikuntarajoitteinen edustaa omaa näkökulmaani.

1. Ihmiset voivat liikuntarajoitteisia kohdatessaan....

Jos liikuntarajoitteinen on pöyristynyt jonkun ihmisen törkeästä käytöksestä, hän tuskin haluaa kuulla syvääluotaavia psykoanalyyseja siitä, miten ihminen voi käyttäytyä eri tilanteissa. Hän haluaa myötätuntoa ja vahvistuksen sille, että on kokenut vääryyttä.  Reagoi ensin vaikka perkeleellä! Luota liikuntarajoitteisen kokemukseen. Älä arvioi ableistista tilannetta, jossa itse et edes ole ollut osallisena. Analyysit voivat olla myös osa myötätunnon osoittamista, mutta saattavat helposti tuntua tökerön käytöksen normalisoimiselta ja vähättelyltä.

2. Kyllä se siitä!

Ableistiset kommentit ja teot ovat valitettavasti niitä, jotka pysyvät mielessä pahimman mielipahan haihtumisen jälkeenkin. Ei se siis ikinä siitä vain. Liian kevytmielinen suhtautuminen ableismiin tuntuu yhtälailla ableismilla.

3. Itkeminen ei auta enää!

Niin totta kuin tehtyä ei saakaan tekemättömäksi, älä vähättele ableismin aiheuttamia tunteita. Ota tunteenpurkaukset sellaisenaan vastaan ja keskity sen jälkeen siihen, mitä voit tehdä helpottaaksesi liikuntarajoitteisen oloa ableististen kommenttien tai tekojen tapahduttua. Aina ei tarvita konkreettisia aktivismitoimenpiteitä, joskus päivän piristäminen esimerkiksi kahvittelukutsulla voi korjata paljon!

4. Jos ammut jonkun, joudut vain vankilaan!

Epätasa-arvoinen kohtelu aiheuttaa voimakkaan tunnereaktion, ja useimmiten seurauksena on myös voimakkaita sanoja. Ellet oikeasti ole varma, että liikuntarajoitteinen on todella tarttumassa haulikkoon, ota tunneryöppy vastaan ja myötäile sitä. Asioiden ottaminen kirjaimellisesti tai itsestäänselvyyksien laukominen ei välttämättä tunnu älykkäältä loukatun näkökulmasta.

5. Sinun pitäisi....

Ennakkoluulot ja syrjintä eivät koskaan ole ennakkoluulon kohteen vika. Älä anna neuvoja siitä, miten liikuntarajoitteinen voisi välttää ei-toivotut kohtaamiset ja kommentit. Älä totea, että maailma pitää vain kestää. Jokainen on vastuussa omista teoistaan, eikä sikailuja oikeuteta sillä, että muutkin sikailevat.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…