Siirry pääsisältöön

Kielletty rakkaus

Kun istutaan iltaa tyttöjen kanssa, jossain vaiheessa keskustelu kääntyy usein jonkun toteamukseen Mä en kyllä ikinä vois seurustella tyypin kanssa, joka on työtön/yli 20 vuotta vanhempi/köyhä/sairas/vammainen/lyhyt/vankilassa  tai muuta sellaista. Olen yleensä se, joka hapattaa tunnelmaa muistuttamalla, että asiat eivät ole mustavalkoisia. Vaikka omaa kumppania ei vartavasten kannatakaan lähteä etsimään valtion laitoksista tai leipäjonosta, rakkaudessa on aina kysymys ihmisistä. Pinnan alle mahtuu enemmän muuttujia, kun etukäteen osaa edes aavistaa.

Nelosen Kielletty rakkaus -dokumenttisarja tuo ruutuun kaksitoista suomalaisparia, joiden rakkaustarinassa kokonaisuus ratkaisee. Mukana ovat myös tämänkin blogin lukijoille tutut Sampo ja Saila Luumi, joiden vanhemmuus kyseenalaistettiin vammaisuuden vuoksi. Ensimmäisessä jaksossa nähdään henkilökohtaisena avustajana, laulajana, Michael Jackson-imitaattorina ja piirtäjänä toimiva Jarkkis ja hänen 22 vuotta nuorempi vaimonsa Miranna. Ulkopuolisia pari on kuohuttanut erityisesti siksi, että he rakastuivat Mirannan ollessa 15-vuotias.

Jarkkiksen ja Mirannan suhde on kohdannut vastustusta ison ikäeron ja alaikäisyyden vuoksi.

Sampon ja Sailan haaveet lapsen hankkimisesta eivät miellyttäneet kaikkia.


Nämä tarinat pitää kuulla, ennen kuin niitä lähdetään tuomitsemaan. Kuvat ovat Nelosen nettisivuilta. Kielletty rakkaus alkaa maanantaina 14.3.2016 klo 20.00.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…