Siirry pääsisältöön

Blogi tänään 4 vuotta - muistatko nämä kuumat postaukset?

Jiihaa! Minun blogini on nyt nelivuotias! Juhlapäivän kunniaksi julkaisen listan kaikkien  mieleenpainunneista postauksista.

1. Ypeät ennakkoluulot osa 21.
Ylpeät ennakkoluulot - postaussarja poltti näppäimistöä ja nousi alusta alkaen myös lukijoiden vankkumattomaan suosioon. Liikuntarajoitteisiin kohdistuvia ennakkoluuloja atomeiksi räjäyttelevän sarjan 21. osassa pureuduttiin kysymykseen, ovatko liikuntarajoitteiset lainkaan sukupuolisia olentoja.

2. Saako nytkinnalle nauraa?
Putouksen kohua herättänyt sketsihuumori kirvoitti miettimään pakkoliikekomiikkaa ja hyvän ja huonon huumorin rajoja. Postaus on pysytellyt luetuimpien tekstien listalla halki koko bloggauselinkaaren.

3. Ihmisen rajat
Prostituutiolla itseään elättävän CP-vammaisen Heljän elämää kuvaava dokumentti ja Pekka Hyysalon haastattelu Jari Sarasvuon keskusteluohjelmassa synnyttivät kiivasta keskustelua. Omasta mielestäni tämä vammaisuutta ja vammaisten ihmisten mediakuvia käsittelevä teksti on yksi blogin parhaimpia postauksia.

4. Special Edition-ensiarviointi
Julkaisin esikoisteokseni Special Editionin maaliskuussa 2015. Ensimmäinen arvio kirjasta kirjoitettiin Facebookiin, jonka jälkeen se ilmestyi kirjoittajan luvalla myös blogissa. Ytimeen osuva ensiarvio oli hieno hetki käynnistyneellä kirjoittajan uralla.

5. Pätkät: Mitäs jos...
SIT UP! -blogi ei olisi SIT UP! -blogi ilman sarjakuvia! Tässä pätkässä tuumaillaan, millaista mahtaisi olla, jos erilaisuuden pelkoon suhtauduttaisiinkin hiljaisen ymmärryksen sijaan hoitoa vaativana vaivana. Hyvä kysymys.

Mitkä blogipostauksista ovat sinun suosikkejasi? Puuttuiko minun listaltani jokin mahtava postaus? Kerro kommenttikentässä 22.2.2016 mennessä, niin arvon kaikkien vastaajien kesken hulppean kirjapalkinnon!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…