Siirry pääsisältöön

Esteetöntä ruokaa

Tapahtuu eräässä kaupunkilaisessa pizzeriassa:

Tiskille on aseteltu monta erilaista pizzavaihtoehtoa. Etikettejä ei ole, eikä palojen koko sisältöä ole mahdollista päätellä pelkän ulkonäön perusteella. Olen henkilökohtaisen avustajani kanssa tässä pizzapaikassa ensimmäistä kertaa. Ainut vaihtoehto on kysyä tiskin takana seisovalta tytöltä, mitä mikin pizza pitää sisällään. Tonnikala-tomaatti-mozarella, kinkku-parmesaani-balsamiko-rucola, tonnikala-juusto-pekoni ja jotain-jotain-jotain. Odotas hetkinen, tonnikala esiintyi jossain kohtaa kahdessa eri pizzassa. Miten ne erosivatkaan toisistaan? Paikan taustahäly vaikeuttaa myös omalta osaltaan kuulemista. Tyttö tiskin takana saa luetella kaikki vaihtoehdot useaan otteeseen. En vieläkään pääse kunnolla selvyyteen kahden eri tonnikalavaihtoehdon eroista, mutta valitsen toisen niistä kinkkua sisältävän pizzapalan ohelle. Kinkku on varma valinta.

Pizzan pohja on paksu ja kova. Sitä ei voi taittaa saadakseen sormellaan kiinni tahraamattomasta kohdasta. Minä en saa kunnon otetta pizzan reunoilta. Kun nostan kookasta palaa, osa tonnikala-tomaattitäytteestä mätkähtää tarjottimelle. Päädymme siihen, että minun on syötävä pizzani avustajani pidellessä palaa minulle. Pian siihen turhautuu. Kysyn, eikö ravintolassa saa haarukoita ja veitsiä. Avustajani menee tiskille pyytämään aterimia. Tiskin takana seisovan tytön vastaus on, että pizza syödään sormin. Avustaja huomauttaa, etteivät kaikkien sormet oikein taivu sellaiseen. Tyttö tiskin takana suostuu antamaan haarukan ja veitsen. Niitä on tiskin takana pitkä rivi.

Yleensä ajatellaan, että ravintoloiden esteettömyys merkitsee liikkumisen mahdollisuutta, pöytien sopivaa korkeutta ja ääreen istuttavuutta. Se on paljon enemmän. Myös ruuan itsensä pitää olla helposti saavutettavissa, oli sitten liikuntarajoitteinen,aistivammainen tai kehitysviivästeinen asiakas - ystävällistä ja joustavaa palvelua unohtamatta.

Kuvan pizza ei liity tapaukseen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…