Siirry pääsisältöön

Paljasta pintaa ja suoraa puhetta

Ystävälläni vilahti kerran vahingossa takamus keskellä vilkkainta kaupunkikeskustaa. Välitön reaktio oli suunnaton häpeä ja hiljainen jupina siitä, ettei muiden ihmisten todellakaan ollut toivottua nähdä hänen paljasta takapuoltaan. Aloin miettiä, moniko ihminen on elämäni aikana nähnyt minun paljaan takapuoleni. Määrä on useita kymmeniä, ellei jopa satoja. Se on väistämättä paljon enemmän kuin useimmilla ihmisillä. Suurin silmäparien joukko muodostuu tietenkin avustajista. Pikkutytöstä lähtien elämääni on mahtunut lukuisia avustajia, osa henkilökohtaisia, osa vapaa-ajan avustajia, osa pätkätyöläisinä ja osa pitkätyöläisinä. Usein käväisen aidosti vessassa myös tehdessäni työhaastatteluja tuleville avustajilleni, koska sillä tavoin pystyn tehokkaasti erottamaan jyvistä ne akanat, joita erilaiset ruumiineritteet kammottavat. Työnhakijoiden määrä on monesti melkein kymmenkertainen suhteessa työhön valittuihin henkilöihin.

Kerran eräs toinen ystäväni tuskitteli ääneen sitä, miten hän oli viittomakielen tulkkina työskennellessään mennyt tulkattavansa kanssa äänestyskoppiin ja nähnyt, mitä tämä kirjoitti äänestyslipukkeeseensa. Hänestä tilanne oli ollut todella kiusallinen, koska Suomessa jokaisella on oikeus vaalisalaisuuteen. Kerroin hänelle, että minulle oli koko sen viikon ajan tehnyt alapesun kotihoidosta lähetetty viisikymppinen mies. Ystäväni hiljeni.

Kun tarvitsee paljon henkilökohtaista apua, ei ole juurikaan valinnanvaraa sen suhteen, mitä asioita pitää vain itsellään. Jos suolet päättävät esimerkiksi riehaantua ja toimia ylivilkkaasti, sekin asia on joka tavalla jaettava avustajan kanssa. Joskus se saattaa osua kohdalle jo uuden avustajan ensimmäisellä työvuorolla. Tiedän, että moni liikuntaesteetön haukkoisi vastaavassa tilanteessa henkeään sulasta kauhusta. Aina primitiivisimpien toimintojen jakaminen useiden ulkopuolisten henkilöiden kanssa ei ole itsellekään helppoa saati miellyttävää, mutta aina silloin tällöin tilanteeni saa minut myös miettimään, mikä ihme laskee niiden ympärille niin läpitunkemattoman salaisuuden verhon.

Kahvipöytäkeskusteluihin, small talkiin tai avausrepliikkeihin pissa, kakka, hiki, räkä tai kuukautisvuodot eivät sovi. Kun niistä puhutaan, keskustelun tyylikkyys riippuu usein enemmän keskustelun tavasta kuin itse aiheesta. Se on hyvä. Tästä huolimatta useat meistä eivät puhu ruumiintoiminnoistaan edes parhaimpien ystäviensä kanssa. Nämä asiat ovat vahvoja tabuja.  Nykyinen ulkonäkökeskeinen ja virheettömyyteen kannustava maailma lienee omalta osaltaan luonut ilmapiirin, jossa vessojen ja pukukoppien tarpeellisuutta tahdotaan parhaamme mukaan häivyttää. Siitä seuraa, että monet meistä huokaavat syvään helpotuksesta, kun huomaavat muidenkin käyttävän niitä.  Eräs avustajistani kiteytti asian hyvin sanomalla, että henkilökohtaisena avustajana toimiminen on siitäkin hienoa, että siinä näkee, että muutkin ihmiset hikoavat.  Ehkä toisen ihmisen kanssa vessassa asioidessa on joukossa myös hitunen onnekkuutta. Joskus täysistunnollakin nähtävästi rikkoontuu jokunen tabu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…