Siirry pääsisältöön

Inside I'm Dancing

Kiitos tästä leffavinkistä kuuluu eräälle avustajalleni, joka toi minulle lainaksi  "Inside I'm Dancing"-dvd:n ja sanoi, että minun on nähtävä se. Niin minun olikin. "Inside I'm Dancing" on täydellisen realistinen vammaiskertomus ilman sääliä, sankarillistamista ja turhaa nyyhkytystä.

Myös nimellä "Rory O'Shea Was Here" tunnistettavan elokuvan toinen päähenkilö on Duchennen lihasdystrofiaa sairastava Rory, (James McAvoy) joka muuttaa vasten omaa tahtoaan vammaisille tarkoitettuun hoitokotiin. Siellä hän kohtaa vaikeasti cp-vammaisen Michaelin (Steven Robertson), josta tulee ennen pitkää hänen aisaparinsa suunnitelmassa päästä hoitolasta ulos. Lupaa itselliseen asumiseen Rorylle ei ole kapinoinnin vuoksi herunut. Homma hoituukin lopulta siten, että itsellistä asumista hakeekin Michael, joka ottaa Roryn mukaansa tulkikseen, tämä kun on ainut, joka pystyy tulkkaamaan hänen puhettaan.

Michael ja Rory juovat yhdessä alkoholia, iskevät tyttöjä ja tekevät muutenkin melko kyseenalaisia tempauksia. Yhteinen kämppäkin järjestyy puhtaalla oveluudella. Juuri se tekee tästä elokuvasta niin mahtavan. Kenestäkään ei tehdä pyhimystä. Rory on aidosti omahyväinen niljake, jonka röyhkeä rohkeus tuo uusia tuulia myös ujon ja pidättyväisen Michaelin elämään. Yhtälailla tarinaa sävyttää toki myös kaunis Siobhan, jonka nuoret miehet valitsevat henkilökohtaiseksi avustajakseen.

"Inside I'm Dancing"- elokuvaa on kritisoitu siitä, ettei pääosia esittävistä James McAvoysta tai Steven Robetsonista kumpikaan ole oikeasti vammainen. Argumenttiin ei voi olla ottamatta kantaa pohdiskelematta oikeasti vammaisten näyttelijöiden saatavuutta. Näyttelemisestä on vaikea innostua ominaisuuksilla, jotka ovat valtavirralle tabu. Niinikään esimerkiksi pyörätuolissa istuvan näyttelijän roolittaminen täysin liikuntaesteettömän ihmisen rooliin digitekniikan ja stunttien avulla on elokuvamaailmalle vielä vieras ajatus, vaikka harva nykynäyttelijä tekee roolinsa alusta asti kokonaan itse. Steven Robertson tekee uskottavan suorituksen puherajoitteisena ja spastisena Michaelina. Jos jostakin on annettava moitteita, itse annan niitä dvd:n takakannen suomiversiolle, joka selostaa sähköpyörätuoleja käyttävien päähenkilöiden onnistuvan hankkimaan oman asunnon, vaikka ovatkin pyörätuolipotilaita. Minä tanssin sisäisesti tämän leffan parissa. Lisäksi tunsin hitusen myös peniskateutta. Jos naisenakin voisi pissata itse vaikkapa puskaan tuolista nousematta, voisi avustajattomia aikoja huomattavasti pidentää.

  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…