Siirry pääsisältöön

Sisko ja sen veli: Tietokonetreffit

Vuonna 1986 tabuihin tarttui huumorin keinoin komediasarja Sisko ja sen veli. Neil Hardwickin käsikirjoittama 6-osainen suomalaisen tv-viihteen klassikko ammensi aiheitaan muun muassa kuolemasta, sukupuolitaudeista ja syövästä, mutta kenties parhaiten se muistetaan vammaisia käsitelleestä jaksostaan.

Sarjan päähenkilöt ovat sisarukset Immu (Ilmari Saarelainen) ja Tuija Liimatainen (Tuija Ernamo). Kohutussa vammaisjaksossa  Immu ilmoittaa itsensä ja siskonsa tietokoneen järjestämille treffeille, joiden lopputulos on yllättävä. Immu saa parikseen hartaasti uskovaisen Päivin ja Tuija Hannun, jolla on puhumista vaikeuttava ja kävelemistä kömpelöittävä cp-vamma. Tuija yrittää poistua pikaisesti tapaamispaikalta, mutta epäonnistuu yrityksessään törmätessään kipeästi tolppaan. Kaksikon treffit vievät olutterassille, mutta discon ovet eivät heille aukene "turvallisuussyistä". Lopulta Tuija ja Immu päättävät järjestää ihan omat bileet. Kortensa kekoon kantaa myös syvästi Jumalan armoon luottava Päivi, mutta nähdäänkö lopulta ihmeparanemisia?

Sisko ja sen veli - sarjan huumorin ydin on Rauman murteella murjaistut, mitään häpeilemättömät lohkaisut, joissa maistuu irvailun sijaan elävä elämä. Nykypäivän komiikassa sellaisiin törmää enää harvoin. Vammaisjakso osoitti nasevalla tavalla sen, miten ennakkoluuloinen ihminen tekee usein itsestään pellen - ja sen, ettei vammaisuuttakaan pidä ottaa turhan vakavissaan.    Kuvaavaa jakson saamissa yleisöpalautteissa on se, että vammattomat suuttuivat, mutta vammaiset tyrskivät naurusta. Seurauksena oli myös lukuisia palkintoja: Vammaisjärjestö Kynnys Ry:n palkinnon, kunniamaininnan ja lehdistöpalkinnon Montreaux´n Kultainen Ruusu -kilpailussa sekä Invalidiliiton kunniakämmenen vuoden 1986 parhaasta vammaisaiheisesta ohjelmasta. Lisäksi Tuijan ja Immun treffiedesottamukset voittivat myös ylivoimaisesti Nairobissa syyskuussa 1992 järjestetyn Rehabilitation Internationalin vammaisuutta käsittelevän filmikilpailun.

Koosteen Tietokonetreffit-jaksosta voi katsoa tirskahdellen Ylen Elävässä arkistossa:
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/sisko_ja_sen_veli_vammaiset_treffit_24366.html#media=24386.

Sarja on ilmestynyt myös dvd:nä.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli