tiistai 19. maaliskuuta 2013

Sisko ja sen veli: Tietokonetreffit

Vuonna 1986 tabuihin tarttui huumorin keinoin komediasarja Sisko ja sen veli. Neil Hardwickin käsikirjoittama 6-osainen suomalaisen tv-viihteen klassikko ammensi aiheitaan muun muassa kuolemasta, sukupuolitaudeista ja syövästä, mutta kenties parhaiten se muistetaan vammaisia käsitelleestä jaksostaan.

Sarjan päähenkilöt ovat sisarukset Immu (Ilmari Saarelainen) ja Tuija Liimatainen (Tuija Ernamo). Kohutussa vammaisjaksossa  Immu ilmoittaa itsensä ja siskonsa tietokoneen järjestämille treffeille, joiden lopputulos on yllättävä. Immu saa parikseen hartaasti uskovaisen Päivin ja Tuija Hannun, jolla on puhumista vaikeuttava ja kävelemistä kömpelöittävä cp-vamma. Tuija yrittää poistua pikaisesti tapaamispaikalta, mutta epäonnistuu yrityksessään törmätessään kipeästi tolppaan. Kaksikon treffit vievät olutterassille, mutta discon ovet eivät heille aukene "turvallisuussyistä". Lopulta Tuija ja Immu päättävät järjestää ihan omat bileet. Kortensa kekoon kantaa myös syvästi Jumalan armoon luottava Päivi, mutta nähdäänkö lopulta ihmeparanemisia?

Sisko ja sen veli - sarjan huumorin ydin on Rauman murteella murjaistut, mitään häpeilemättömät lohkaisut, joissa maistuu irvailun sijaan elävä elämä. Nykypäivän komiikassa sellaisiin törmää enää harvoin. Vammaisjakso osoitti nasevalla tavalla sen, miten ennakkoluuloinen ihminen tekee usein itsestään pellen - ja sen, ettei vammaisuuttakaan pidä ottaa turhan vakavissaan.    Kuvaavaa jakson saamissa yleisöpalautteissa on se, että vammattomat suuttuivat, mutta vammaiset tyrskivät naurusta. Seurauksena oli myös lukuisia palkintoja: Vammaisjärjestö Kynnys Ry:n palkinnon, kunniamaininnan ja lehdistöpalkinnon Montreaux´n Kultainen Ruusu -kilpailussa sekä Invalidiliiton kunniakämmenen vuoden 1986 parhaasta vammaisaiheisesta ohjelmasta. Lisäksi Tuijan ja Immun treffiedesottamukset voittivat myös ylivoimaisesti Nairobissa syyskuussa 1992 järjestetyn Rehabilitation Internationalin vammaisuutta käsittelevän filmikilpailun.

Koosteen Tietokonetreffit-jaksosta voi katsoa tirskahdellen Ylen Elävässä arkistossa:
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/sisko_ja_sen_veli_vammaiset_treffit_24366.html#media=24386.

Sarja on ilmestynyt myös dvd:nä.
Ei kommentteja :

Lähetä kommentti