torstai 21. maaliskuuta 2013

FAQ 18

Liikuntarajoitteisilta useimmin kysytyt kysymykset ja käytöskukkaset

Satiirisia dialogeja siitä, mitä kysytään ja missä: Jos pyörätuoli nimenomaan mahdollistaa liikkumisen eikä estä sitä, on hölmöä puhua pyörätuoliin joutumisesta. Mutta mitä muuta se muka on, ellei joutumista?

Miten ilmauksen "joutua pyörätuoliin", voi ilmaista paremmin? Semminkin, jos ihmiseltä kerran lähtee normaali liikkumiskyky?

Sanalla "joutua" on suomen kielessä kaksi merkitystä. Suvivirressä armas aika joutuu tarkoittaen tulemista. Useimmiten sitä käytetään kuitenkin synonyymina täytymiselle ja jonkin pakotteen ilmaisemiselle, merkityksessä "joutua tekemään jotakin". Fraasi pyörätuoliin joutumisesta on elänyt kielessämme vahvana. Tämä ei kerro  enempää eikä vähempää kuin siitä, että pyörätuolilla liikkumiseen suhtaudutaan ei-toivottuna tuomiona, surkeana ihmiskohtalona ja jopa peloitteellisena esimerkkinä.

Moni pyörätuolin käyttäjä makaisi ilman tuoliaan vuoteenomana vailla minkäänlaista liikkumisen mahdollisuutta saati vapautta. On siis aika lopettaa joutumisista puhuminen, mutta miten sen voisi tehdä? Yleensä ilmausta käytetään kertomaan pyörätuolin käytön syystä, esimerkiksi "Tero joutui pyörätuoliin loukkaannuttuaan liikenneonnettomuuden vuoksi". Mitenpä olisi lause "Tero alkoi käyttää pyörätuolia loukkaannuttuaan liikenneonnettomuudessa"? Kuulostaa paremmalta! Negatiivinen sääli- ja tuomiosävy on poissa, mutta lauseen informaatioarvo on tismalleen sama. Toisaalta alkaa-sanan liittäminen lauseeseen voi kuulostaa tietyissä yhteyksissä hassulta. Pyörätuoli ei ole asuste, jota päätetään alkaa käyttää. Siis yritetäänpä vielä kertaalleen: "Tero käyttää pyörätuolia loukkaannuttuaan liikenneonnettomuudessa". Jesh!

No entäpä sitten se pyörätuolilla peloittelu? Kai ihmisiä on syytä muistuttaa tietämään, mihin he hyppivät, jotta liikuntakyvyn menetyksiltä vältyttäisiin? Kyllä, ehdottomasti. Polttava kysymys onkin siinä, kumman olisi vakavissa onnettomuuksissa todella syytä pelottaa enemmän: hengenvaaran ja kipujen vai liikkumistavan muuttumisen?  

2 kommenttia :

  1. "Tero käyttää pyörätuolia liikkumiseen." "Tero liikkuu pyörätuolilla."

    Joutumis-sanan voi jättää pois. Kun puhutaan siitä, että mistä alkaen Tero on käyttänyt pyörätuolia, niin eikös oikeastaan puhuta yleensä siitä, milloin Tero menetti kävelykykynsä? Auto-onnettomuudet harvemmin tapahtuvat siten, että paikalle singahtaa pyörätuoli, johon ihminen onnettomuudessa mäjähtää siinä samalla kävelykykynsä menettäen.

    VastaaPoista
  2. Kyllä niinkin. Mutta syy on yleensä se, mikä ihmisiä oikeasti kiinnostaa. Siksi aikamääreet on jätetty esimerkistä pois.

    VastaaPoista