Siirry pääsisältöön

FAQ 18

Liikuntarajoitteisilta useimmin kysytyt kysymykset ja käytöskukkaset

Satiirisia dialogeja siitä, mitä kysytään ja missä: Jos pyörätuoli nimenomaan mahdollistaa liikkumisen eikä estä sitä, on hölmöä puhua pyörätuoliin joutumisesta. Mutta mitä muuta se muka on, ellei joutumista?

Miten ilmauksen "joutua pyörätuoliin", voi ilmaista paremmin? Semminkin, jos ihmiseltä kerran lähtee normaali liikkumiskyky?

Sanalla "joutua" on suomen kielessä kaksi merkitystä. Suvivirressä armas aika joutuu tarkoittaen tulemista. Useimmiten sitä käytetään kuitenkin synonyymina täytymiselle ja jonkin pakotteen ilmaisemiselle, merkityksessä "joutua tekemään jotakin". Fraasi pyörätuoliin joutumisesta on elänyt kielessämme vahvana. Tämä ei kerro  enempää eikä vähempää kuin siitä, että pyörätuolilla liikkumiseen suhtaudutaan ei-toivottuna tuomiona, surkeana ihmiskohtalona ja jopa peloitteellisena esimerkkinä.

Moni pyörätuolin käyttäjä makaisi ilman tuoliaan vuoteenomana vailla minkäänlaista liikkumisen mahdollisuutta saati vapautta. On siis aika lopettaa joutumisista puhuminen, mutta miten sen voisi tehdä? Yleensä ilmausta käytetään kertomaan pyörätuolin käytön syystä, esimerkiksi "Tero joutui pyörätuoliin loukkaannuttuaan liikenneonnettomuuden vuoksi". Mitenpä olisi lause "Tero alkoi käyttää pyörätuolia loukkaannuttuaan liikenneonnettomuudessa"? Kuulostaa paremmalta! Negatiivinen sääli- ja tuomiosävy on poissa, mutta lauseen informaatioarvo on tismalleen sama. Toisaalta alkaa-sanan liittäminen lauseeseen voi kuulostaa tietyissä yhteyksissä hassulta. Pyörätuoli ei ole asuste, jota päätetään alkaa käyttää. Siis yritetäänpä vielä kertaalleen: "Tero käyttää pyörätuolia loukkaannuttuaan liikenneonnettomuudessa". Jesh!

No entäpä sitten se pyörätuolilla peloittelu? Kai ihmisiä on syytä muistuttaa tietämään, mihin he hyppivät, jotta liikuntakyvyn menetyksiltä vältyttäisiin? Kyllä, ehdottomasti. Polttava kysymys onkin siinä, kumman olisi vakavissa onnettomuuksissa todella syytä pelottaa enemmän: hengenvaaran ja kipujen vai liikkumistavan muuttumisen?  

Kommentit

  1. "Tero käyttää pyörätuolia liikkumiseen." "Tero liikkuu pyörätuolilla."

    Joutumis-sanan voi jättää pois. Kun puhutaan siitä, että mistä alkaen Tero on käyttänyt pyörätuolia, niin eikös oikeastaan puhuta yleensä siitä, milloin Tero menetti kävelykykynsä? Auto-onnettomuudet harvemmin tapahtuvat siten, että paikalle singahtaa pyörätuoli, johon ihminen onnettomuudessa mäjähtää siinä samalla kävelykykynsä menettäen.

    VastaaPoista
  2. Kyllä niinkin. Mutta syy on yleensä se, mikä ihmisiä oikeasti kiinnostaa. Siksi aikamääreet on jätetty esimerkistä pois.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli