tiistai 11. syyskuuta 2012

Hätätapauksia

Murphyn laki on, että jos pitää päästä vessaan, vessa on varattu. Saman lain ala-asetuksia ovat,että muita vessoja ei ole mailla halmeilla, ja että edellinen käyttäjä kupeksii saniteettitiloissa sitä kauemmin, mitä kovempi on seuraavan tarve. Seikka erittäin tuttu itselleni. Itselläni on kuitenkinvoimassa lisäksi yksi erityisasetus lisää. Kun kysymyksessä on tarve päästä invavessaan, siellä kupeksii täysin invaton henkilö.

Vuosikymmenien kokemus aiheesta on suonut minulle sen verran empiiristä aineistoa, että olen pystynyt tunnistamaan noiden invavessanvaltaajien joukosta erilaisia ihmistyyppejä sen perusteella, miten he reagoivat vessan oven takaa yllättäen paljastuvaan oikeaan pyörätuolinkäyttäjään. Ihmistyypit ovat:

 • Punastuja: muuttuu väriltään kirkkaanpunaiseksi ja toivoo olevansa näkymätön. Ei sano sanaakaan. Poistuu paikalta erittäin ripein askelin
 •  Nolostuja: Mutisee tai piipittää jotakin, joka kuulostaa etäisesti anteeksipyynnöltä.Poistuu myös yleensä paikalta hyvin ripeästi
 • Murahtelija: Murahtaa jonkin yksittäisen tavun, jonka merkitystä voi vain arvailla. Poistuu rauhallisesti. Yleensä mies.
 • Miimikko: Liikuttaa huuliaan, mutta ei tuota ääntä. Huulilta muodostuu todennäköisimmin sana "Sori" tai "Anteeksi"', mutta ilman pätevää huuliltalukutaitoa asiasta ei voi mennä takuuseen. Poistuminen vaihtelee rauhallisesta ripeään.
 • Aave: Ei osoita minkäänlaista reaktiota. Totaalisen äänetön ja ilmeetön. Poistuu paikalta kuin Nosferatu (tosin ilman sitä varjoa ja kynsiä).
 • Haukankatse: Luo pisteliään katseen vessan ulkopuolella odottavaan. Yrittää yleensä tällä tavoin viestittää, että häntä on turha syyllistää. Poistuu paikalta ylväästi. Yleensä poistumista saattelee korkojen kopina.
 • Rehti: Saattaa hämmentyä, mutta pyytää reilusti anteeksi. Jää usein myös pitämään ovea auki odottaneelle.
 • Selittelijä: Hämmentyy suuresti, pyytelee vuolaasti anteeksi. Usein myös punoittaa. Sisällyttää pahoitteluihinsa seikkaperäisen selityksen siitä, miksi juuri nyt poikkeuksellisesti SATTUI eksymään invavessaan.

Toistaiseksi en ole keksinyt keinoa, jolla voisin tehokkaasti vähentää tutkimusotantaa. Ehkä auttaisi, jos sanoisin, että invavessoja on lähes kaikkialla vain yksi kappale, eikä niitä tarvitsevat voi mennä muunlaisiin vessoihin. Että on ylipäätäänkin väärin rohmuta itselleen jotakin, mitä ei ole itselle tarkoitettu. Se tosiaankin on joltakulta pois. Hitsi, kun keksisin jonkin paljon ihmisiä tavoittavan foorumin, jossa voisin kertoa tästä!

5 kommenttia :

 1. Mä ehkä (toivottavasti) olen näistä yuo rehti. Eli myönnän käyttäväni (etenkin yliopistolla) invavessaa usein. Se on ainoa vapaa ja toisiin tunnin jono. Toki, jos invavessaan olisi jokupyörätuolillinen menossa päästäisin hänet ensin. Kertaakaan ei tosin ole invaa (saako noin sanoa?) tainnut olla oven takana edes odottamassa.

  VastaaPoista
 2. Useimmiten siinä käykin juuri niin, että ilmestyn oven taakse jonkun toisen ollessa vessassa, ja joskus joudun odottelemaan pitkästikin. Ongelmallista asiassa lienee juuri se, että invavessaa luvattomasti käyttävä voi helposti ajatella että "eihän tänne nyt kukaan niin usein tule". Jos kaikki ajattelisivat noin, kaikki alkaisivat käyttää invavessoja. Sen takia toivon hartaasti, etteivät invattovat ihmiset alkaisi totuttaa itseään invavessan käyttöön! Käytöstavat on tietysti oma lukunsa. Jos on syystä tai toisesta mennyt invavessaan, on mielestäni aina kohteliasta pyytää tunnistettavasti anteeksi.

  VastaaPoista
 3. :) Idea onkin siinä, että sen invavessan taakse ei ole tarkoitus muodostaa jonoa (eikä käydä kuin nopea käynti). Eli jos siellä olisi yksikin ihminen sisällä niin en menisi jonottamaan vaan jäisin siihen toiseen 20 metriä pitkään vessajonoon. Ja toki on kohteliasta ja pitääkin pyytää anteeksi, jos invavessan oikea käyttäjä odottelee oven takana. :) (Toisekseen yliopiston ahtaisiin yleisiin vessoihin ei mahdu lastenrattaiden kanssakaan - ja esim silloin kun olen lapsen kanssa liikkunut, olen surutta käyttänyt invavessoja ja invaovia ja hissejä. Osassa niistä onkin lapsi/vaunu kyltit lisäksi. Osassa ei.) Ja näin raskaanakin se on paljon kätevämpää :D Mutta siis toki aina ensin ne joille se on tarkoitettu.

  VastaaPoista
 4. Invavessoissa vietetään usein ihan oikeasti enemmän aikaa kuin normaaleissa vessoissa, koska ajatellaan ettei ole kiirettä. (Tutkittu juttu!) Toisinaan jopa törmää niihin jonoihinkin. Osaa varmasti kiehtoo invavessan koon suoma ylellisyys, osaa se, ettei tarvitse jakaa laaria kymmenen muun kanssa kaikkine äänitehosteineen ja yrittää siinä vielä olla itse nopea, koska tietää ulkopuolella olevan kilometrin jonon.

  VastaaPoista
 5. Varmasti näinkin,vaikkei omalla kohdallani tuosta olekaan kysymys. Enkä siis sano ylpeileväni tuolla, ajattelin vain myöntää kuuluvani niihin jotka niitä toisinaan käyttää. :) Mutta joo.. ei siis sine todellakaan tarvi jäädä oleksimaan O.o tämä oli ihan uusi juttu minulle. Luulisi tosiaan että olisi nopeammin kiire pois kun on "väärässä" vesssassa. (Toisinaan käytän kyllä miestenkin vessaa, jos se on semmonen yksityisversio ilman jonoa.)

  VastaaPoista