Siirry pääsisältöön

Liikuntarajoitteisen deittailu on kuin kasvissyöntiä

Bongasin taannoin netistä väitteen, jonka mukaan pyörätuolia käyttävää kumppania voi verrata siihen, että kumppani on kasvissyöjä. Argumentti oli sen verran mielenkiintoinen, että päätin ruotia sitä tarkemmin. Ehkä vähän yllättäenkin yhtäläisyyksiä löytyi monia.

1. Joka paikkaan ei voi mennä romanttiselle illalliselle.

Vaikka nykyisin useat ravintolat ovatkin alkaneet panostaa myös kasvisruokavalikoimaan, löytyy silti edelleen paikkoja, joissa vegemenua ei ole lainkaan tai se on mauttoman yksipuolinen. Liikuntarajoitteisen kumppanin kanssa on välttämätöntä valita esteetön ravintola.

Ylimääräinen huomio: Internetin ihmemaailmassa kattavan esteettömyyden tarpeettomuutta on perusteltu sillä, että "joutuvathan kaikki valitsemaan ravintolansa makuaistinsa mukaan". Esteettömyyden ja mieltymysten sekoittaminen toisiinsa ei ole validia. Mitenköhän perusoikeudet oikeasti toteutuisivat, jos kaikki miellyttävät ravintolat sattuisivat olemaan esteettömiä?  Miksi tarjolla ei ole kunnollista kasvisruokaa siellä, jossa siihen on mahdollisuus?

2. Valintoja moralisoidaan.

Kasvissyöjä on kinkkupitojen kummajainen, jolta kysytään, eikö yhtään houkuta mehevä lihakimpale. Liikuntarajoitteisen kumppanin valinneelta kysytään pidoissa (enemmän tai vähemmän hienovaraisesti), eikö yhtään houkuta terve, liikkuva ja helpompi. Suomeksi tämä tarkoittaa: Mitä hittoa sinun päässäsi liikkuu?

Kiusallista pariskunnan kummallekin osapuolelle.

3. Valinnat herättävät kiinnostusta.

Yhtä paljon kuin kasvissyönnistä ja liikuntarajoitteisen deittailusta satelee kummastusta ja kritiikkiä, mahtuu joukkoon myös aitoa uteliaisuutta. Miksi olet kasvissyöjä? Miksi olet liikuntarajoitteisen kanssa? Rohkeimmat saattavat jaella aiheesta jopa hyvä ihminen - irtopisteitä. Kohteliaisuus kysymyksiä esittäessä voikin olla sitten asia erikseen.

4. Arki vaatii säätämistä.

Tarvitaan ylimääräistä aikaa, pataa, kattilaa ja juuresvalikoimaa, jos pariskunnan toinen osapuoli tykkää syödä kasviksia ja toinen eläimiä. Liikuntarajoitteisella on omat apuvälineensä ja omat konstinsa suoriutua arkipäivästä. Pääasia kuitenkin on, että erilaisia elämäntapoja ja elämäntilanteita on mahdollista sovittaa yhteen - tarvitaan vain rohkeutta ja tahtoa.  Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…

Juhlitaan Vappua!

Jo lapsesta asti olen kuullut vappuisin toinen toistaan puisevampia vitsejä. Erityisen suosittu letkautus on esimerkiksi se, että minulle toivotetaan ensin hyvää vappua ja todetaan sen jälkeen, että toivotus oli varmastikin turha, koska minulla on aina hyvä Vappu.   (Special Occasion, Special Edition -Erikoispainos)

Special Edition - Erikoispainos on ollut kirjastomenestys. Kirjaa on tilattu runsain mitoin kirjastoihin ympäri maata ja sen ilmestymistä hyllyihin odotellaan. Mutta, koska on Vappu, päätin antaa yhdelle teistä mahdollisuuden ohittaa odottelun ja voittaa kirja itselle!

Jos haluat itsellesi Special Edition - Erikoispainoksen, tee näin:

1. Mene Facebookiin ja etsi nimikkosivuni.
2. Lähetä minulle sivulta yksityisviesti ja kerro, että haluat kirjan.

Helppoa ja yksinkertaista!  Arvon kaikkien halukkaiden kesken yhden kappaleen kirjoja 5.5.2018.
Facebook ei ole mukana tässä hommassa.
Onnea matkaan!