maanantai 29. toukokuuta 2017

Liikuntarajoitteisen deittailu on kuin kasvissyöntiä

Bongasin taannoin netistä väitteen, jonka mukaan pyörätuolia käyttävää kumppania voi verrata siihen, että kumppani on kasvissyöjä. Argumentti oli sen verran mielenkiintoinen, että päätin ruotia sitä tarkemmin. Ehkä vähän yllättäenkin yhtäläisyyksiä löytyi monia.

1. Joka paikkaan ei voi mennä romanttiselle illalliselle.

Vaikka nykyisin useat ravintolat ovatkin alkaneet panostaa myös kasvisruokavalikoimaan, löytyy silti edelleen paikkoja, joissa vegemenua ei ole lainkaan tai se on mauttoman yksipuolinen. Liikuntarajoitteisen kumppanin kanssa on välttämätöntä valita esteetön ravintola.

Ylimääräinen huomio: Internetin ihmemaailmassa kattavan esteettömyyden tarpeettomuutta on perusteltu sillä, että "joutuvathan kaikki valitsemaan ravintolansa makuaistinsa mukaan". Esteettömyyden ja mieltymysten sekoittaminen toisiinsa ei ole validia. Mitenköhän perusoikeudet oikeasti toteutuisivat, jos kaikki miellyttävät ravintolat sattuisivat olemaan esteettömiä?  Miksi tarjolla ei ole kunnollista kasvisruokaa siellä, jossa siihen on mahdollisuus?

2. Valintoja moralisoidaan.

Kasvissyöjä on kinkkupitojen kummajainen, jolta kysytään, eikö yhtään houkuta mehevä lihakimpale. Liikuntarajoitteisen kumppanin valinneelta kysytään pidoissa (enemmän tai vähemmän hienovaraisesti), eikö yhtään houkuta terve, liikkuva ja helpompi. Suomeksi tämä tarkoittaa: Mitä hittoa sinun päässäsi liikkuu?

Kiusallista pariskunnan kummallekin osapuolelle.

3. Valinnat herättävät kiinnostusta.

Yhtä paljon kuin kasvissyönnistä ja liikuntarajoitteisen deittailusta satelee kummastusta ja kritiikkiä, mahtuu joukkoon myös aitoa uteliaisuutta. Miksi olet kasvissyöjä? Miksi olet liikuntarajoitteisen kanssa? Rohkeimmat saattavat jaella aiheesta jopa hyvä ihminen - irtopisteitä. Kohteliaisuus kysymyksiä esittäessä voikin olla sitten asia erikseen.

4. Arki vaatii säätämistä.

Tarvitaan ylimääräistä aikaa, pataa, kattilaa ja juuresvalikoimaa, jos pariskunnan toinen osapuoli tykkää syödä kasviksia ja toinen eläimiä. Liikuntarajoitteisella on omat apuvälineensä ja omat konstinsa suoriutua arkipäivästä. Pääasia kuitenkin on, että erilaisia elämäntapoja ja elämäntilanteita on mahdollista sovittaa yhteen - tarvitaan vain rohkeutta ja tahtoa.  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti