Siirry pääsisältöön

Häivähdyksiä - taistelu ja tuuriMarja Korhonen oli erityisopettaja, perheenäiti ja aktiiviurheilija, kun hän sai pöyristyttävän törkeän hoitovirheen seurauksena locked in – syndrooman. Puhe- ja liikuntakyvyn täydellinen menetys ajoivat hetkeksi epätoivoon, mutta pikkuhiljaa mustuuteen ilmestyi valopilkkuja. Kommunikaatio ulkomaailmaan alkoi hoitua aakkostaulun ja otsahiirellä varustetun tietokoneen avulla. Syntyi myös kuntoutumisprosessissa kertova kirja, Häivähdyksiä - Erityinen elämäni.

Lukiessani Korhosen tekstiä jouduin jatkuvasti ristiriitaisten tunteiden valtaan. Yhtäältä olin sekä järkyttynyt että helpottunut havaitessani, miten toisten avusta riippuvaista ihmistä kohdellaan kuin esinettä ja päivänselvätkin asiat voidaan väännellä omien näkemysten ja etujen mukaiseksi: helpottaa tietää, että muillekin on tapahtunut samaa.  Se, miten lääkärit ja hoitohenkilökunta yrittävät väyrystellä irti tekemästään hoitovirheestä, on täysin käsittämätöntä.

Suurimmin kirjassa haraa vastaan sen viljelemä taisteluretoriikka ja moninaiset elämää ylistävät sanankäänteet. En halua vähätellä Korhosen kokemia tuskia ja kärsimyksiä, enkä kiistää positiivisen asenteen vaikutusta terveydentilan kohenemisessa, mutta tämäntyyppinen kirjallisuus rakentaa aina  kyseenalaiselle sanomalle. Läheskään kaikki ihmiset eivät parane sairauksistaan, eikä syynä ole se, etteivät he olisi halunneet laittaa tilalleen kampoihin. Neliraajahalvaantuneesta jatkamassa arkista elämäänsä leivotaan usein sankari ja inspiraation lähde, jota terveet ja vammautumattomat voivat hyvällä omallatunnolla ihailla, koska eivät kykene edes kuvittelemaan itseään vastaavaan tilanteeseen.

Silmään sattuu pahasti se, miten Korhonen kirjoittaa olevansa "pyörätuolin vanki". Oikeastihan tuo kapistus on yksi niistä asioista, joita kohtaan voi tuntea sitä syvää iloa liikkumisen mahdollistajana.

Muutamaan otteeseen mietin henkilökohtaisten avustajien ihanuuden ja hersyvien ilonhetkien taakse pakosti kätkeytyviä väsyneitä ja alakuloisia päiviä. Koska Marja Korhonen on kirjoittanut kirjan otsahiirellään alusta loppuun asti itse, minun täytyi myös jonkin verran tankata kansanomaisesti muotoiltuja lauseita ymmärtääkseni, mikä niissä oli ydinajatus. Lainaukset potilaskertomuksista tuovat tarinaan raskaan kontrastin. Teoksena, joka tuo näin karmivan hoitohenkilötodellisuuden päivänvaloon ja osoittaa, miten kaikkein vaikeimminkin vammautuneet jatkavat elämäänsä, Häivähdyksiä on todellakin ansainnut tulla julkaistuksi. 

Kuvan url-osoite on Adlibris-verkkokirjakaupan sivulta. Itse luin kirjan e-kirjaston kautta.

Kommentit

  1. ""Neliraajahalvaantuneesta jatkamassa arkista elämäänsä leivotaan usein sankari ja inspiraation lähde, jota terveet ja vammautumattomat voivat hyvällä omallatunnolla ihailla, koska eivät kykene edes kuvittelemaan itseään vastaavaan tilanteeseen.""
    Ja jos joku, niin tuosta tilasta elämään nousseet ihmiset ovat mielestäni AINA sankareita !! siinä ei ole piirun vertaa epäilemistä.

    VastaaPoista
  2. Sankaruuden voi tietysti määritellä monella tavalla, mutta yksistään sisu tai positiivisuus ei nosta ketään.Omia reaktioita sairastumis/vammautumistilanteessa on mahdoton tietää, ennenkuin se kohdalle osuu. Useimmat onneksi haluavat jatkaa elämäänsä sairastumisen ja vammautumisen jälkeen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Irrota vain ennakkoluuloista

Törmäsin Kata Melanderiin ja hänen tuolloin vielä julkaisemattomaan Älä irrota - romaaniinsa ensimmäistä kertaa sosiaalisessa mediassa viime syksynä. Melander opiskelee suomen kieltä ja kotimaista kirjallisuutta Turun yliopistossa, ja kirja on hänen esikoisteoksensa (Type & Tell).
Päähenkilö Saara on opiskelija, joka käyttää pyörätuolia ja kärsii lisäksi pahoista kipukohtauksista. Petteri on lapsettomassa avioliitossa kituuttava onneton aviomies ja Saaran entinen opettaja. Kaksikon välillä roihahtaa rakkaus, mutta voittaako rakkauskaan kaikkia esteitä?
Ennen kuin itse pääsin lukemaan kirjaa - mihin kuluikin tuokio, sillä kirjaston varausjono oli pitkä - pohdin kahta asiaa: heijasteleeko takakannessa käytetty ilmaus "pyörätuoliin sidottu" kaikessa ableistisuudessaan pelkästään henkilöhahmojen omaa näkemysmaailmaa vai asettaako se nyyhkydraamoista tutun raamin liikuntakyvyttömyydestä kumpualle tragedialle? Vaikuttuisinko itse liikuntarajoitteisena samalla tavoin kuin monet…