Siirry pääsisältöön

Nämä 5 asiaa liikuntarajoitteinen haluaisi kuulla muilta

3. joulukuuta vietetään tuttuun tapaan kansainvälistä vammaisten päivää. Sen kunniaksi (ja toisinaan mediassa esiintyvien "Älä koskaan sano näitä asioita liikuntarajoitteiselle" - listojen vastapainoksi) kokosin listan asioista, joita liikuntarajoitteinen haluaisi kuulla.

1. Sinun seurassasi on hyvä olla. Ketäpä eivät piristäisi kehut uudesta sähäkästä kampauksesta, ihanan iloisen valkoisesta hammasrivistöstä tai mahtavasta huumorintajusta. Aina kehumista ei silti tarvitse rajoittaa ulkoisiin tekijöihin, vaan joskus kannattaa mennä suoraan olennaiseen. Jokainen haluaa olla haluttu mukaan.

2. Käyn hakemassa pari vanerilevyä luiskaksi. On olemassa esteitä ja "esteitä". Vielä ystävällistä hissiopastustakin enemmän liikuntarajoitteisen sydäntä lämmittää toisen ihmisen vaivannäkö esteettömien ratkaisujen keksimiseksi. Yksikään esteellinen ympäristö ei ole olemassa luonnostaan, vaan joku on keksinyt senkin.

3. Mitä sinulle kuuluu? Tämä on peruskysymys, mutta ah, niin harvoin kuultu - ainakin jos se on esitetty niin, että sitä oikeasti tarkoitetaan. Liikuntarajoitteisen kuulumisiin eivät useinkaan kuulu ikuiset valitusvirret siitä, miten byrokratia puskee niskaan tai miten joka paikkaa kolottaa. Seurauksena voi olla todella antoisa keskustelu kummallekin osapuolelle.

4. Tahdon sinun suunnittelevan pikkujoulujuhlanumeron. Okei, kyse ei tarvitse olla pikkujouluista tai pikkujoulujen ohjelmanumeroista, vaan tässä puhutaan nyt jokaisen tarpeesta olla jollakin tapaa hyödyksi. Osoita arvostavasi sitä asiaa, jossa toinen on hyvä ja kyvykäs! Kukaan ei halua kuunnella "totuuksia" siitä, ettei pysty tahi osaa sitä taikka tätä. Älä sekoita tätä kohtaa tilanteeseen, jossa itse et jaksa järjestää pikkujoulujuhlanumeroitasi ja tarvitset jonkun hoitamaan hommat puolestasi. Sekään ei ole kenestäkään yhtään kivaa, ja siksi toisekseen mölöä käytöstä.

5. Tehdään jotain kivaa yhdessä! Joskus ihmissuhteet lirahtavat sellaisiksi, että toinen osapuoli järjestää kaiken actionin. Liikuntarajoitteinen saattaa joskus joutua action-vastaavaksi siitä syystä, että toinen osapuoli alkaa luottaa liikaa järjestelytaitoihin, esimerkiksi ajattelemalla, että liikuntarajoitteinen tietää itse parhaiten mahdolliset menemiset tai "Miten hän nyt täällä minun asunnossani suoriutuisi". Väärin! Tee aloitteita tekemiselle! Edellisessä kohdassakin on esitelty tietyntyyppinen aloite. Kenestä tahansa on rasittavaa olla se tyyppi, joka aina hoitaa kaiken.    

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…