Siirry pääsisältöön

Halu olla terve kuin homo

Seksiä on kaikkialla. Sitä tursuaa lehdistä, televisiosta ja Internetistä. Modernille ihmiselle seksikkyys on tärkeä ihmisyyteen kuuluva arvo. Vammaiskeskustelussa seksi on asia, jota vammainen haluaa, mutta ei saa oikeutta.

Mitä jos ei halua?

Tasavertaisesta avioliittolaista käytävä keskustelu on nostanut esille myös muita seksuaalivähemmistöjä, kuten aseksuaaleja ja demiseksuaaleja. Samanaikaisesti on myös pohdittu sitä, onko aseksuaalisuus yksi vammaisuuden muoto, jonka diagnosoiminen helpottaisi aseksuaalien suhtautumista omaan itseensä.

Aseksuaali on henkilö, joka tuntee seksuaalista vetovoimaa joko hyvin vähän tai ei lainkaan. Demiseksuaali on henkilö, joka tuntee seksuaalista vetovoimaa pelkästään romanttista kumppaniaan kohtaan. Yksilölliset erot vaikuttavat kunkin ilmenemistapaan. Yleinen mielipide mieltää demiseksuaalisuuden ja aseksuaalisuuden epänormaaliksi, epäterveeksi ja toiseuttavaksi.

Miksi voimakas seksuaalisuus on olevinaan normi?

Homoseksuaalisuus on nykyisin poistettu tautiluokituksista. Fyysinen kiinnostus samaa sukupuolta kohtaan ei määritä seksuaalisten halujen tasoa, mutta yhteistä homo,- demi- ja aseksuaalisuudelle on, ettei henkilö itse koe omaa suhtautumistaan seksuaalisuuteen ongelmana eikä aiheuta suhtautumisellaan haittaa muille. Demi- ja aseksuaaleja on suurinpiirtein saman verran kuin homoseksuaalejakin.

Saako vammainen olla aseksuaali?

Vammaiselle ihmiselle seksuaalivähemmistöön kuuluminen voi olla tavallista hankalampi asia, sillä ympäristö saattaa mieltää seksuaalisen suuntautumisen enemmän pakon sanelemaksi valinnaksi kuin yksilölliseksi ominaisuudeksi ajatellen, että on helpompi väittää väittää olevansa demi- tai aseksuaali kuin myöntää olevansa vain vähemmän seksuaalisesti aktiivinen vammansa vaikutuksesta, tai olla homoseksuaali, koska vastakkainen sukupuoli ei kiinnostu itsestä. Jo keskustelu prostituution laillistamisesta tai henkilökohtaisten avustajien työnkuvan rajoista seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa todistaa täysin päinvastaista.

Miksi seksuaalisesti vähemmän aktiiviset tulisi huomioida seksuaalisesti aktiivisten maailmassa?

Normaalin määrittely niin henkilökohtaisessa asiassa kuin seksi on pelottavaa: voidaan kysyä, kuka oikeastaan hyötyy näkemyksistä, kuinka monta kertaa seksiä viikossa on keskivertonormaalia tai kannattaako väljähtänyttä seksielämää piristää kaatamalla tequilaa kumppaninsa napaan. Useimmiten normaalin määritelmä on sama asia kuin se, mistä julkisesti eniten puhutaan. Samaan näkemykseen nojaa myös koko diagnoosijärjestelmämme kuvatessaan erilaisia ominaisuuksia lääketieteellisinä ongelmina.

Itsekään en halua tulla missään määrin nähdyksi liikuntarajoitteeni kautta. Haluan olla terve kuin homo.

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…