Siirry pääsisältöön

Halu olla terve kuin homo

Seksiä on kaikkialla. Sitä tursuaa lehdistä, televisiosta ja Internetistä. Modernille ihmiselle seksikkyys on tärkeä ihmisyyteen kuuluva arvo. Vammaiskeskustelussa seksi on asia, jota vammainen haluaa, mutta ei saa oikeutta.

Mitä jos ei halua?

Tasavertaisesta avioliittolaista käytävä keskustelu on nostanut esille myös muita seksuaalivähemmistöjä, kuten aseksuaaleja ja demiseksuaaleja. Samanaikaisesti on myös pohdittu sitä, onko aseksuaalisuus yksi vammaisuuden muoto, jonka diagnosoiminen helpottaisi aseksuaalien suhtautumista omaan itseensä.

Aseksuaali on henkilö, joka tuntee seksuaalista vetovoimaa joko hyvin vähän tai ei lainkaan. Demiseksuaali on henkilö, joka tuntee seksuaalista vetovoimaa pelkästään romanttista kumppaniaan kohtaan. Yksilölliset erot vaikuttavat kunkin ilmenemistapaan. Yleinen mielipide mieltää demiseksuaalisuuden ja aseksuaalisuuden epänormaaliksi, epäterveeksi ja toiseuttavaksi.

Miksi voimakas seksuaalisuus on olevinaan normi?

Homoseksuaalisuus on nykyisin poistettu tautiluokituksista. Fyysinen kiinnostus samaa sukupuolta kohtaan ei määritä seksuaalisten halujen tasoa, mutta yhteistä homo,- demi- ja aseksuaalisuudelle on, ettei henkilö itse koe omaa suhtautumistaan seksuaalisuuteen ongelmana eikä aiheuta suhtautumisellaan haittaa muille. Demi- ja aseksuaaleja on suurinpiirtein saman verran kuin homoseksuaalejakin.

Saako vammainen olla aseksuaali?

Vammaiselle ihmiselle seksuaalivähemmistöön kuuluminen voi olla tavallista hankalampi asia, sillä ympäristö saattaa mieltää seksuaalisen suuntautumisen enemmän pakon sanelemaksi valinnaksi kuin yksilölliseksi ominaisuudeksi ajatellen, että on helpompi väittää väittää olevansa demi- tai aseksuaali kuin myöntää olevansa vain vähemmän seksuaalisesti aktiivinen vammansa vaikutuksesta, tai olla homoseksuaali, koska vastakkainen sukupuoli ei kiinnostu itsestä. Jo keskustelu prostituution laillistamisesta tai henkilökohtaisten avustajien työnkuvan rajoista seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa todistaa täysin päinvastaista.

Miksi seksuaalisesti vähemmän aktiiviset tulisi huomioida seksuaalisesti aktiivisten maailmassa?

Normaalin määrittely niin henkilökohtaisessa asiassa kuin seksi on pelottavaa: voidaan kysyä, kuka oikeastaan hyötyy näkemyksistä, kuinka monta kertaa seksiä viikossa on keskivertonormaalia tai kannattaako väljähtänyttä seksielämää piristää kaatamalla tequilaa kumppaninsa napaan. Useimmiten normaalin määritelmä on sama asia kuin se, mistä julkisesti eniten puhutaan. Samaan näkemykseen nojaa myös koko diagnoosijärjestelmämme kuvatessaan erilaisia ominaisuuksia lääketieteellisinä ongelmina.

Itsekään en halua tulla missään määrin nähdyksi liikuntarajoitteeni kautta. Haluan olla terve kuin homo.

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli