Siirry pääsisältöön

Upea lihava elämä

Whitney Way Thore on tanssista innostunut kolmikymppinen nainen. Hän sairastaa munasarjojen monirakkulaoireyhtymää, joka aiheuttaa lihomista. Hänen painonsa on yli 170 kilona.
Elämä isokokoisena naisena ei ole ollut helppoa. Painon noustessa radikaalisti hän on joutunut kestämään ihmisten arvostelua, sairastunut masennukseen ja muuttanut takaisin vanhempiensa luokse asumaan, jotta nämä voivat auttaa häntä niissä arkipäivän askareissa, joita hän ei enää kokonsa vuoksi pysty itse tekemään.

Käännekohta tapahtui, kun hän latasi YouTubeen ystävänsä kanssa tekemänsä tanssivideon. Tanssiliikkeet ovat Whitneyllä hallussa, ja videosta tuli viraalihitti. Ennen pitkää julkisuus poiki rempseälle ja suorapuheiselle naiselle myös oman realitysarjan Upea lihava elämäni.

Ensimmäisessä jaksossa pohditaan muunmuassa laihduttamista, vanhempien luona asumisen rasittavuutta ja seuraelämää. Mukana on sydäntäraastava kohtaus, jossa Whitney käy nettitreffeillä miehen kanssa, joka tuntuu olevan kiinnostuneempi hänen vartalostaan kuin hänestä itsestään. Whitney yrittää kertoa asiasta ruokapöydässä, mutta hänen vanhempansa hiljentävät hänet sanomalla, ettei aihe sovi ruokapöytään. Whitney toteaa haluavansa miehen, joka ymmärtää häntä, ja saa vastaukseksi tarvitsevansa ainoastaan miehen, joka sietää häntä. (not someone who understands you, someone who stands you) Isä toivoo tyttönsä ymmärtävän deittailuvalikoimansa olevan pienempi kuin muilla.

Mikä aikaansaa mielikuvan oikeanlaisesta kehosta? Miksi esimerkiksi vaaleahiuksinen nainen voi itsestään ylpeänä tapailla miestä, joka haluaa tapailla vain vaaleahiuksisia naisia? Miksi vakavasti ylipainoinen mielletään ylensyöjäksi, laiskuriksi tai friikiksi, jota kenellä tahansa on lupa kommentoida?

Se kertoo jotain normaalipainoisten omasta epävarmuudesta. Whitney Way Thore toimii ansaitusti myös yhdysvaltalaisen No Bodyshame (Ei kehohäpeää) -kampanjan keulakuvana.


Ensimmäisen jakson Whitneyn omaa realitysarjaa voit katsoa tästä. Amerikassa ollaan siirrytty jo toiselle tuotantokaudelle, mutta Suomessa upeaa lihavaa elämää seurataan ensimmäisen kauden tuplajaksoin Frii-kanavalla perjantaisin klo 19.30.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…