Siirry pääsisältöön

Upea lihava elämä

Whitney Way Thore on tanssista innostunut kolmikymppinen nainen. Hän sairastaa munasarjojen monirakkulaoireyhtymää, joka aiheuttaa lihomista. Hänen painonsa on yli 170 kilona.
Elämä isokokoisena naisena ei ole ollut helppoa. Painon noustessa radikaalisti hän on joutunut kestämään ihmisten arvostelua, sairastunut masennukseen ja muuttanut takaisin vanhempiensa luokse asumaan, jotta nämä voivat auttaa häntä niissä arkipäivän askareissa, joita hän ei enää kokonsa vuoksi pysty itse tekemään.

Käännekohta tapahtui, kun hän latasi YouTubeen ystävänsä kanssa tekemänsä tanssivideon. Tanssiliikkeet ovat Whitneyllä hallussa, ja videosta tuli viraalihitti. Ennen pitkää julkisuus poiki rempseälle ja suorapuheiselle naiselle myös oman realitysarjan Upea lihava elämäni.

Ensimmäisessä jaksossa pohditaan muunmuassa laihduttamista, vanhempien luona asumisen rasittavuutta ja seuraelämää. Mukana on sydäntäraastava kohtaus, jossa Whitney käy nettitreffeillä miehen kanssa, joka tuntuu olevan kiinnostuneempi hänen vartalostaan kuin hänestä itsestään. Whitney yrittää kertoa asiasta ruokapöydässä, mutta hänen vanhempansa hiljentävät hänet sanomalla, ettei aihe sovi ruokapöytään. Whitney toteaa haluavansa miehen, joka ymmärtää häntä, ja saa vastaukseksi tarvitsevansa ainoastaan miehen, joka sietää häntä. (not someone who understands you, someone who stands you) Isä toivoo tyttönsä ymmärtävän deittailuvalikoimansa olevan pienempi kuin muilla.

Mikä aikaansaa mielikuvan oikeanlaisesta kehosta? Miksi esimerkiksi vaaleahiuksinen nainen voi itsestään ylpeänä tapailla miestä, joka haluaa tapailla vain vaaleahiuksisia naisia? Miksi vakavasti ylipainoinen mielletään ylensyöjäksi, laiskuriksi tai friikiksi, jota kenellä tahansa on lupa kommentoida?

Se kertoo jotain normaalipainoisten omasta epävarmuudesta. Whitney Way Thore toimii ansaitusti myös yhdysvaltalaisen No Bodyshame (Ei kehohäpeää) -kampanjan keulakuvana.


Ensimmäisen jakson Whitneyn omaa realitysarjaa voit katsoa tästä. Amerikassa ollaan siirrytty jo toiselle tuotantokaudelle, mutta Suomessa upeaa lihavaa elämää seurataan ensimmäisen kauden tuplajaksoin Frii-kanavalla perjantaisin klo 19.30.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli