Siirry pääsisältöön

Sittenkin deittailtavat

On Jutan ja Vertin supersinkkudieetti ja Hottikset. Niissä kummassakin etsitään parisuhdetta.  Viesti on selkeä: kumppanin saa, jos on ulkoisesti näyttävä ja fyysisesti huippukunnossa.

Televisiossa tapahtuvassa parinmuodostuksessa ei parisuhteen henkisiä rakennusaineita järimmin ruodita. Formaatti, jossa seuranhakija kyselee lempiväriä ja vapaa-ajan harrastuksia sermin takana istuvilta kolmelta kumppaniehdokkaalta vapaa-ajan harrastuksia ja ihannekumppanin tärkeimpiä luonteenpiirteitä  näyttää nykyisessä teräväpiirtovalossa lähinnä sinkun painajaisunelta. Hottiksille parisuhde merkitsee samaa kuin jatkuvaisluontoisen fyysisen vetovoiman tunteminen jotakuta kohtaan. Selvimmän tekee Ensitreffit alttarilla, joissa tuntemattomia liittää yhteen ryhmä ihmissuhdeasiantuntijoita.

Maailma on muuttunut pinnallisemmaksi sitten Kari Salmelaisen. Mutta kaikkea toivoa  ei ehkä sittenkään ole menetetty.

Ensivilkaisulta Frii-kanavan ohjelmisto tuntuu koostuvan lähinnä rikosdokumenteista ja sensaationkäryisistä seksikertomuksista, mutta joukkoon mahtuu myös aidosti kiinnostavaa sisältöä. Ensinnäkin tarjolla on Upea lihava elämäni, vaikeasti  ylipainoisen Whitney Way Throren elämää seuraava railakas reality. Sitten on Epäkelvot deittikumppanit (Undateables).
Sarjassa rakkautta etsivät ihmiset, joiden on syystä tai toisesta hankalampi löytää treffiseuraa. Näiden seuranhakupalveluasiakkaiden arkea voivat olla esimerkiksi oppimisvaikeudet, sairaudesta johtuvat poikkeavat kasvonpiirteet tai pyörätuoli.

Ihan ensimmäisenä huolestuttaa sarjan nimi. "Epäkelvot deittikumppanit" ei herätä kovinkaan positiivisia mielikuvia.  Osa huolesta haihtuu heti kun englanninkielisen sarjan nimilogoanimaatiossa pikkuruinen cupido ampuu nuolellaan alas Un-etuliitteen. Undateablesista tuleekin "Dateables", "deittailtavat", eli kyllä marginaali-ihmisekin ihan kelvollista deittailuseuraa ovat. Seuraava huolenaihe sitten onkin, päästäänkö sarjassa todistamaan tervekehoisten ihmisten tirkistelynhalua tyydyttäviä kertomuksia siitä, kuinka pinnalliset ja ennakkoluuloiset ihmiset torjuvat valtavirrasta poikkeavia treffikumppaninsa säälimättömästi kerta toisensa jälkeen. Onneksi ei.  Vaikka deittailun nurjempikin puoli käy sarjassa ilmeiseksi, onnistumistarinoita on paljon. Nyt on kysymys enää vain kanavasijoittelusta. Asiat sijoittuisivat tavallisellakin peruspentillä aivan uudenlaiseen perspektiiviin, jos heti Hottisten perään esitettäisiin jakso Epäkelpoja deittikumppaneita.      


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli