Siirry pääsisältöön

Onnea matkaan, Niilo Turunen!

Olin päättänyt olla katsomatta The Voice Kidsiä, kunnes kuulin ystävältäni, että ensimmäisessä jaksossa oli esiintynyt todella ihana pyörätuolissa istuva poika. Mielenkiintoni heräsi ja menin YouTubeen. Löysin kilpailun koelauluvideon, jossa esiintyjänä oli Niilo Turunen ja kappaleena "Lentäjän poika". Klikkasin videon päälle. Seuraukset olivat odottamattomat. Aloin itkeä. Itkin niin valtoimenaan, ettei liikutuksen kyynelistä meinannut lainkaan tulla loppua.

Niilon ääni oli koskettava ja puhdas, ja pikkumiehen karismakin oli kohdillaan. Hän hurmasi totaalisesti kaikki tähtivalmentajat ja pääsi ansaitusti jatkoon koelaulukierrokselta. Sanoin itkutyrskyjeni lomasta ystävälleni, että tämä oli oikeasti iso juttu. Ystäväni oli samaa mieltä kanssani. Saavutuksellaan Niilo Turunen on ensimmäinen laajamittaisempaa valtakunnallista julkisuutta saanut liikuntarajoitteinen laulaja. Hänen kohdallaan ei pohdittu kaupallisiin arvoihin liittyviä kysymyksiä. The Voice-formaatin koelauluosuudessa tuomareina toimivat tähtivalmentajat istuvat selin laulajiin, ja painavat nappia, jos haluavat laulajan joukkueeseensa. Moiset kaupallisuuspohdinnat tosin ovat täysin turhia, sillä Niilo osoitti olevansa oikeasti taitava. Hän eteni samaa mallia finaaliin asti.

 
The Voice Kidsin finaali nähdään Nelosella 10.11.2013. Kävi kilpailussa miten tahansa, SIT UP!-blogi antaa Niilolle täyden tukensa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Irrota vain ennakkoluuloista

Törmäsin Kata Melanderiin ja hänen tuolloin vielä julkaisemattomaan Älä irrota - romaaniinsa ensimmäistä kertaa sosiaalisessa mediassa viime syksynä. Melander opiskelee suomen kieltä ja kotimaista kirjallisuutta Turun yliopistossa, ja kirja on hänen esikoisteoksensa (Type & Tell).
Päähenkilö Saara on opiskelija, joka käyttää pyörätuolia ja kärsii lisäksi pahoista kipukohtauksista. Petteri on lapsettomassa avioliitossa kituuttava onneton aviomies ja Saaran entinen opettaja. Kaksikon välillä roihahtaa rakkaus, mutta voittaako rakkauskaan kaikkia esteitä?
Ennen kuin itse pääsin lukemaan kirjaa - mihin kuluikin tuokio, sillä kirjaston varausjono oli pitkä - pohdin kahta asiaa: heijasteleeko takakannessa käytetty ilmaus "pyörätuoliin sidottu" kaikessa ableistisuudessaan pelkästään henkilöhahmojen omaa näkemysmaailmaa vai asettaako se nyyhkydraamoista tutun raamin liikuntakyvyttömyydestä kumpualle tragedialle? Vaikuttuisinko itse liikuntarajoitteisena samalla tavoin kuin monet…