keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Kerron sinulle kaiken

Simo Halisen ohjaama ja käsikirjoittama elokuva "Kerron sinulle kaiken" pureutuu erilaisuuteen, josta ei yleensä puhuta. Päähenkilö on siivoojana työskentelevä Maarit (Leea Klemola), joka on korjannut sukupuolensa. Aiemmin hän on ollut  Markku.

Maarit toivoo pääsevänsä takaisin työhön, jossa on mahdollista auttaa muita ihmisiä. Tie nousee pystyyn, kun hän ei osaa vaieta transsukupuolisuudestaan työhaastatteluissa. Myös  entisen vaimon vaatimuksesta katkaistut välit teini-ikäiseen tyttäreen painavat mieltä, samoin kuin unelma oman miesystävän löytämisestä. Asiat saavat äkillisen käänteen, kun Maarit päätyy sattumien oikusta keskustelemaan biologianopettaja Samin (Peter Franzén) kanssa. Sami uskoutuu hänelle avioliittonsa ongelmista, eikä transsukupuolisuus tunnu olevan hänelle minkäänlainen ongelma. Pian suhde syvenee, mutta ympäristön luoma paine kasvaa. Samaan aikaan Maaritista aletaan myös levittää puheita, joiden mukaan hän olisi syypää teinipojan itsemurhaan.

Transsukupuolisuus on aihe, jota monen tuntuu olevan vaikea ymmärtää saatika hyväksyä. Se on monella tapaa kummallista. Jos ymmärrämme, että ihminen voi syntyä ilman liikuntakykyä, ilman pikkusormea tai ylimääräisen kromosomin kera, miten ei ole loogista, että jotkut meistä voivat syntyä väärään ruumiiseen? Kuka määrittää, missä kulkee ruumiin ja terveen psyykeen välinen raja?Mihin asioihin me tarvitsemme jaottelua kahden eri sukupuolen, miehen ja naisen, välillä?

En ole koskaan tavannut transsukupuolista ihmistä. Siksi en voi olla miettimättä kysymystä, onko oma liikuntarajoitteisuuteni joillekin yhtä suuri tuntematon kuin transsukupuolisuus minulle.  Se puolestaan herättää edelleen kysymyksen, miksi erilaisuutta halutaan aina niin kovasti piilotella. Erilaisuuden kohtaaminen voi olla usein pelottavaa, mutta me oppisimme käsittelemään sitä paremmin, mikäli ymmärtäisimme, ettei suurin pelkomme koskaan ole itse pelkomme aihe. Se on pelko itse. Pidin tästä elokuvasta paljon. Rajoja rikkovia elokuvia tarvitaan pelon hälventämiseen.

"Kerron sinulle kaiken" on saatavana dvd:nä.
 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti