Siirry pääsisältöön

FAQ 15

Liikuntarajoitteisilta useimmiten kysymykset ja käytöskukkaset

Satiirisia dialogeja siitä, mitä kysytään ja missä: Kesällä kupliva ja muukin juoma maistuu, mutta liikuntarajoitteiset ovat kuitenkin poikkeus?

Voiko liikuntarajoitteinen juoda alkoholia? Eikös se ole heille terveysriski?
Käsitykset, joiden mukaan liikuntarajoitteiset suosivat liki luostarimaisia elämäntapoja ovat karuja ennakkoluuloja. Liikuntarajoitteistenkin joukosta löytyy niin absolutisteja, kohtuukäyttäjiä kuin niitäkin, jotka kuluttuvat päivänsä rahvaanomaisesti ilmaisten nakit silmillä. Alkoholin käyttö on jokaisen henkilökohtainen valinta. Liikuntarajoitteisuuden laatu voi vaikuttaa siihen, millaisia vaikutuksia promilemäärän kohottamisella on, mutta itse pitää arvioida se, onko pullonkallistelusta saavutettava olotila tavoittelemisen arvoinen vai ei.

Alkoholilla voi olla myös myönteisiä terveysvaikutuksia. Tiedäthän ne mummun yömyssyt?  Siemaisu silloin tällöin voi myös esimerkiksi auttaa laukaisemaan jumittuneita niveliä ja kipuja niillä, joilla on paha lihasjännitys. (Huom! Puhe on tässä tapauksissa vain siemauksista!)

Entä jos liikkuu kännissä sähköpyörätuolilla? Eikö se ainakin ole sopimatonta?
Liikenteessä sähköpyörätuolilla kulkeva rinnastetaan jalankulkijaan. Huppelissa ajaminen itsessään ei automaattisesti lasauta rekisteriin rattijuopumussakkoa, mutta rankempi joystick-juopumus voi kyllä aikaansaada sen, että sakot liikenteen vaarantamisesta voi olla aiheellista kirjoittaa. Moisen käytöksen ei-laillinen sopimattomuus onkin sitten ihan toinen, oman harkinnan alla oleva juttu. Kaatokännejä havittelevan on ainakin hyvä ottaa aina selvempi kaveri messiin!

Kommentit

 1. Satunnainen paikalle eksynyt kommentoi:

  Me miehen kanssa selvitettiin tuota sähkärin käyttöä humaltuneena joskus, ja lopputulos on (onneksi) se, että kyllä ns. normaalia sähkäriä saa kännissä ajella. Sitähän saisi muuten mennä tuolilla kapakkaan, mutta ei tulla enää kotiin...

  Sen sijaan jonkun tietyn ajovauhdin ylittävän (vaan lukemia en muista) menopelin käyttö on kyllä rajoitettua. Sähkärin ajaja on lain silmissä jalankulkija, mutta esim. invamopolla ajelija ei enää ole.

  Eipä sillä, aiheesta luettiin joskus Turun sanomista(?) lukijan kysymys, johon oli siihenkin vastattu, että humalassa ajelu ei soveliasta olisi. Oikaisu taisi aiheeseen tulla myöhemmin.

  Joystick-juopumus on kuitenkii hieno sana!

  VastaaPoista
 2. Itsellänikin on asiasta tällä hetkellä vähän ristiriitaista tietoa - siksi oma oikaisu on toistaiseksi jäänyt uupumaan. Kiitos kommentistasi!

  VastaaPoista
 3. Vielä lisäyksenä,
  tässä: http://yle.fi/uutiset/poliisi_povaa_sahkopyoratuoleista_ongelmia/5853601
  ihan pätevä tiivistelmä aiheesta. Jäi ylemmästä kommentistani sanomatta, sähköpyörätuolissakin linjavetona on juuri se vamma. Vammattomalle henkilölle sähkäri on kulkuväline, vammaiselle jalat.

  VastaaPoista
 4. Tuossa ylläolevassa linkissä on myös mainittu:

  "Vammainen ihminen voi ajaa päihtyneenä, mutta hänet voidaan tarpeen vaatiessa tuomita liikenneturvallisuuden vaarantamisesta...
  Terveestä ihmisestä tehdään rikosilmoitus rattijuopumuksesta."

  Ristiriitaista informaatiota asiasta on aiheuttanut mustavalkoinen saa/ei saa-agumentointi. Se, mikä blogitekstistäni on jäänyt puuttelliseksi/epäselvästi tulkittavaksi on ero rattijuopumuksen ja liikenteen vaarantamisen välillä. Eli humalassa sähkäröinnistä itsessään ei saa sakkoja, mutta liikenteen vaarantamisesta sellaiset voivat rapsahtaa. Korjaan vähän tekstiäni!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli