tiistai 5. kesäkuuta 2012

FAQ 15

Liikuntarajoitteisilta useimmiten kysymykset ja käytöskukkaset

Satiirisia dialogeja siitä, mitä kysytään ja missä: Kesällä kupliva ja muukin juoma maistuu, mutta liikuntarajoitteiset ovat kuitenkin poikkeus?

Voiko liikuntarajoitteinen juoda alkoholia? Eikös se ole heille terveysriski?
Käsitykset, joiden mukaan liikuntarajoitteiset suosivat liki luostarimaisia elämäntapoja ovat karuja ennakkoluuloja. Liikuntarajoitteistenkin joukosta löytyy niin absolutisteja, kohtuukäyttäjiä kuin niitäkin, jotka kuluttuvat päivänsä rahvaanomaisesti ilmaisten nakit silmillä. Alkoholin käyttö on jokaisen henkilökohtainen valinta. Liikuntarajoitteisuuden laatu voi vaikuttaa siihen, millaisia vaikutuksia promilemäärän kohottamisella on, mutta itse pitää arvioida se, onko pullonkallistelusta saavutettava olotila tavoittelemisen arvoinen vai ei.

Alkoholilla voi olla myös myönteisiä terveysvaikutuksia. Tiedäthän ne mummun yömyssyt?  Siemaisu silloin tällöin voi myös esimerkiksi auttaa laukaisemaan jumittuneita niveliä ja kipuja niillä, joilla on paha lihasjännitys. (Huom! Puhe on tässä tapauksissa vain siemauksista!)

Entä jos liikkuu kännissä sähköpyörätuolilla? Eikö se ainakin ole sopimatonta?
Liikenteessä sähköpyörätuolilla kulkeva rinnastetaan jalankulkijaan. Huppelissa ajaminen itsessään ei automaattisesti lasauta rekisteriin rattijuopumussakkoa, mutta rankempi joystick-juopumus voi kyllä aikaansaada sen, että sakot liikenteen vaarantamisesta voi olla aiheellista kirjoittaa. Moisen käytöksen ei-laillinen sopimattomuus onkin sitten ihan toinen, oman harkinnan alla oleva juttu. Kaatokännejä havittelevan on ainakin hyvä ottaa aina selvempi kaveri messiin!

4 kommenttia :

 1. Satunnainen paikalle eksynyt kommentoi:

  Me miehen kanssa selvitettiin tuota sähkärin käyttöä humaltuneena joskus, ja lopputulos on (onneksi) se, että kyllä ns. normaalia sähkäriä saa kännissä ajella. Sitähän saisi muuten mennä tuolilla kapakkaan, mutta ei tulla enää kotiin...

  Sen sijaan jonkun tietyn ajovauhdin ylittävän (vaan lukemia en muista) menopelin käyttö on kyllä rajoitettua. Sähkärin ajaja on lain silmissä jalankulkija, mutta esim. invamopolla ajelija ei enää ole.

  Eipä sillä, aiheesta luettiin joskus Turun sanomista(?) lukijan kysymys, johon oli siihenkin vastattu, että humalassa ajelu ei soveliasta olisi. Oikaisu taisi aiheeseen tulla myöhemmin.

  Joystick-juopumus on kuitenkii hieno sana!

  VastaaPoista
 2. Itsellänikin on asiasta tällä hetkellä vähän ristiriitaista tietoa - siksi oma oikaisu on toistaiseksi jäänyt uupumaan. Kiitos kommentistasi!

  VastaaPoista
 3. Vielä lisäyksenä,
  tässä: http://yle.fi/uutiset/poliisi_povaa_sahkopyoratuoleista_ongelmia/5853601
  ihan pätevä tiivistelmä aiheesta. Jäi ylemmästä kommentistani sanomatta, sähköpyörätuolissakin linjavetona on juuri se vamma. Vammattomalle henkilölle sähkäri on kulkuväline, vammaiselle jalat.

  VastaaPoista
 4. Tuossa ylläolevassa linkissä on myös mainittu:

  "Vammainen ihminen voi ajaa päihtyneenä, mutta hänet voidaan tarpeen vaatiessa tuomita liikenneturvallisuuden vaarantamisesta...
  Terveestä ihmisestä tehdään rikosilmoitus rattijuopumuksesta."

  Ristiriitaista informaatiota asiasta on aiheuttanut mustavalkoinen saa/ei saa-agumentointi. Se, mikä blogitekstistäni on jäänyt puuttelliseksi/epäselvästi tulkittavaksi on ero rattijuopumuksen ja liikenteen vaarantamisen välillä. Eli humalassa sähkäröinnistä itsessään ei saa sakkoja, mutta liikenteen vaarantamisesta sellaiset voivat rapsahtaa. Korjaan vähän tekstiäni!

  VastaaPoista