Siirry pääsisältöön

Vastaparit

Vastaparit oli yksi syksyn 2010 kotimaisista draamauutuuksista MTV3 kolmosella. Sarja kertoo  nuoresta miehestä Ronista, joka halvaantuu yhtäkkisesti onnettomuuden seurauksena. Elämänmullistuksella on vaikutuksensa Ronin koko lähipiiriin,  mutta keinot selvitä ja jatkaa eteenpäin on löydettävä. Jokainen tekee sen omalla tavallaan.

Ohjaaja Toni Laine pyrki saamaan Vastapareista tabuja ravistelevan ja mahdollisimman totuudenmukaisen sarjan.

– Haluamme ohjelman olevan uskottava, jotta ihmiset ottavat tosissaan tämän aiheen. Toisaalta tähän liittyy paljon sellaista "ikään kuin -hauskaa", koska aihe on niin tabu yhteiskunnassa.  Yleensä ihmiset, jotka eivät ole joutuneet asian kanssa tekemisiin, ovat ne henkilöt, jotka aiheuttavat oudon huumorin tähän ympärille. He eivät osaa suhtautua siihen, mitä on olla tekemisissä vammautuneiden kanssa, Laine sanoo.

Saman ilmiön ovat varmasti panneet merkille myös tämän blogin lukijat.

Parhaimmillaan Vastaparit kumoaa luuloja, joiden mukaan kävelykyvyn menettäminen merkitsisi hyvän elämän loppua. Ehkä se siten on myös omalta osaltaan vähentämässä edellä kuvatun outohuumorin syntymistä ja edesauttamassa ihmisiä huomaamaan toinen toistemme yhtäläisyyksiä eroavaisuuksien sijan. Miinusta sarjalle tulee siitä, että sekin sortuu nykypäivän laatudraamojen helmasyntiin ja rakentaa juonta sillä, kuka päätyi sänkyyn kenenkin parhaan kaverin kanssa. "Sydän toivoa täynnä"- ja "Ruusun aika" - sarjojen hengessä tehtyä draamaa kaipaa toisinaan kovastikin tämän päivän televisioon. Polveilevat  parisuhdekoukerot voisi jättää päivittäissarjoihin.

Ohjaaja Toni Laineen kommentit voi kokonaisuudessaan lukea tästä, ja sarjan trailerin voi katsoa alta. Koko sarja on jo saatavilla dvd:nä.

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli