lauantai 24. maaliskuuta 2012

FAQ 9

Liikuntarajoitteisilta useimmin kysytyt kysymykset ja käytöskukkaset

Satiirisia dialogeja siitä, mitä oikeastaan kysytään ja missä: Festarikesä on taas tulossa, ja ketkäs siellä jälleen keikkuvatkaan lavojen edessä? Liikuntarajoitteiset pyörätuoleineen! Halvatun epäreilua!

Miksi invapaikat ovat aina lavan edessä?
Pyörätuolissa istuvalla on oikeasti mahdollisuus nähdä keikka lavan eteen sijoitetulta invapaikalta. Väitteen voi todeta paikkansapitäväksi helpolla, kotioloihinkin helposti soveltuvalla testillä, jossa istutaan normaalikorkuiselle tuolille, pyydetään kaveria seisomaan täydessä pituudessaan tuolin edessä ja yritetään katsoa suoraan eteenpäin. Näkymät eivät ole välttämättä kovin hehkeät, ellei kaveri sitten harrasta kalliokiipeilyä tai pikaluistelua. Pyörätuolissa istuva tarvitsee niinikään sellaisen paikan, johon tuolilla pääsee ja mahtuu. Tästä syystä esimerkiksi elokuvateattereissakin on kohtia, joista penkit on otettu pois. Lisäksi  invapaikka on usein myös turvallisempi kaikkien kannalta. Niin kutsuttu kyynerpäätaktiikka saattaa ehkä joistakin tuntua festarielämään kuuluvalta "viidakon lailta", mutta todellisuudessa harva tahtoo törmäyskurssille esimerkiksi pyörätuolin metalliosien kanssa.  Ihmiset ovat hyvin usein tottuneet hahmottamaan ja tunnistamaan toiset lajitoverinsa niin, että näiden pää pomppii musan tahdissa suurinpiirtein oman pään tasolla. Näin ollen esimerkiksi suuressa ihmisjoukossa voi helposti sattua tilanteita, että joku vilkaisee olkansa yli, havaitsee siellä pelkkää tyhjyyttä ja luulee reitin olevan selvä muutamaa peruutusaskelta varten, mutta kapsahtaa sitten kivuliaasti päin pyörätuolia, joka on reilusti alempana. Tuskin tarvitsee edes mainita, mitä tapahtuu, jos pyörätuolissa istuvan syliin mätkähtää yhtäkkiä 200-kiloinen hevimies, tai jos koko homma laukaisee niinkutsutun domino-efektin.

 Jos invapaikkojen sijoittelu lavojen edustalla tuntuu vielä tämänkin jälkeen halvatun epäreilulta, voi lohduttautua sillä ajatuksella, että on olemassa myös tiloja, joissa paikat ovat lähempänä piippuhyllyä kuin edustaa. Tällöin liikuntarajoitteinen ei voi edes havitella eturivin paikkoja, vaikka könyäsikin aamukuudelta makuupussi plaketissa lippupisteen eteen jonottamaan. Pelkästään liikuntaesteettömälle suodaan se onni. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti