Siirry pääsisältöön

FAQ 9

Liikuntarajoitteisilta useimmin kysytyt kysymykset ja käytöskukkaset

Satiirisia dialogeja siitä, mitä oikeastaan kysytään ja missä: Festarikesä on taas tulossa, ja ketkäs siellä jälleen keikkuvatkaan lavojen edessä? Liikuntarajoitteiset pyörätuoleineen! Halvatun epäreilua!

Miksi invapaikat ovat aina lavan edessä?
Pyörätuolissa istuvalla on oikeasti mahdollisuus nähdä keikka lavan eteen sijoitetulta invapaikalta. Väitteen voi todeta paikkansapitäväksi helpolla, kotioloihinkin helposti soveltuvalla testillä, jossa istutaan normaalikorkuiselle tuolille, pyydetään kaveria seisomaan täydessä pituudessaan tuolin edessä ja yritetään katsoa suoraan eteenpäin. Näkymät eivät ole välttämättä kovin hehkeät, ellei kaveri sitten harrasta kalliokiipeilyä tai pikaluistelua. Pyörätuolissa istuva tarvitsee niinikään sellaisen paikan, johon tuolilla pääsee ja mahtuu. Tästä syystä esimerkiksi elokuvateattereissakin on kohtia, joista penkit on otettu pois. Lisäksi  invapaikka on usein myös turvallisempi kaikkien kannalta. Niin kutsuttu kyynerpäätaktiikka saattaa ehkä joistakin tuntua festarielämään kuuluvalta "viidakon lailta", mutta todellisuudessa harva tahtoo törmäyskurssille esimerkiksi pyörätuolin metalliosien kanssa.  Ihmiset ovat hyvin usein tottuneet hahmottamaan ja tunnistamaan toiset lajitoverinsa niin, että näiden pää pomppii musan tahdissa suurinpiirtein oman pään tasolla. Näin ollen esimerkiksi suuressa ihmisjoukossa voi helposti sattua tilanteita, että joku vilkaisee olkansa yli, havaitsee siellä pelkkää tyhjyyttä ja luulee reitin olevan selvä muutamaa peruutusaskelta varten, mutta kapsahtaa sitten kivuliaasti päin pyörätuolia, joka on reilusti alempana. Tuskin tarvitsee edes mainita, mitä tapahtuu, jos pyörätuolissa istuvan syliin mätkähtää yhtäkkiä 200-kiloinen hevimies, tai jos koko homma laukaisee niinkutsutun domino-efektin.

 Jos invapaikkojen sijoittelu lavojen edustalla tuntuu vielä tämänkin jälkeen halvatun epäreilulta, voi lohduttautua sillä ajatuksella, että on olemassa myös tiloja, joissa paikat ovat lähempänä piippuhyllyä kuin edustaa. Tällöin liikuntarajoitteinen ei voi edes havitella eturivin paikkoja, vaikka könyäsikin aamukuudelta makuupussi plaketissa lippupisteen eteen jonottamaan. Pelkästään liikuntaesteettömälle suodaan se onni. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli