Siirry pääsisältöön

FAQ 10

Liikuntarajoitteisilta useimmin kysytyt kysymykset ja käytöskukkaset

Satiirisia dialogeja siitä, mitä oikeastaan kysytään ja missä: Avustajan työ on varmaan tosi, tosi rankkaa! Eikä! Sehän on seuraneidin hommaa!


Mitä henkilökohtaisen avustajan työhön kuuluu, ja ketä sitä voi tehdä?
Henkilökohtaiselle avustajalle on mahdotonta määritellä yleispätevää toimenkuvaa tai kriteereitä.  Kaikki riippuu avustettavan yksilöllisistä avuntarpeista ja toiveista. Työtehtäviä saattavat olla esimerkiksi avustettavan perustoiminnoista huolehtiminen ja kodin hoito. Avustettava itse päättää myös sen, vaatiiko hän avustajaltaan alalle sopivaa koulutusta. Ainoastaan läheinen sukulaisuussuhde tai alaikäisyys ovat todennäköisiä esteitä avustajana toimimiselle.

Avustajan työ on työtä siinä missä mikä tahansa muukin palkkatyö. Työntekijän pätevyys työssään mitataan aina sillä, miten hyvin annetut suorittaa ja kuuntelee työnantajan antamia ohjeita. Melko suurella todennäköisyydellä voi sanoa, että esimerkiksi säännölliset päivän aikana otetut torkut, jääkaapin tyhjäksi syöminen ja alkoholilta lemahtaminen johtavat potkuihin työpaikalla kuin työpaikalla. Henkilökohtaisen avustajan työssä ei ole kyse siitä, että avustettava tarvitsisi ensisijaisesti arkeensa jonkinlaisen party boosterin tai plannerin, jonka tehtävänä on keksiä työnantajalleen kaikkea kivaa ja fantsua ja pitää tämä koko ajan hilpeällä mielellä. Avustaja ei ole työnantajansa ystävä, joskin suhteen pitää olla lämmin ja luottamuksellinen jo yleensä pelkästään siksi, että avustettavan täytyy monessa tapauksessa pystyä luontevasti ilmaisemaan avustajalleen esimerkiksi suolensa toimintaan liittyviä asioita.   Avustajan pitää auttaa avustettavaa suoriutumaan niissä asioissa, joita avustettava itse on keksii ja haluaa tehdä, mahdolliset perustarpeet mukaanlukien. Se on palvelutyötä, vanhanaikaisesti ilmaistuna piikomista. Jos esimerkiksi avustajan mielestä avustettavan villiksi rönnynnyt hiuspehko kirkuisikin pikaisesti saksia ja muotoiluvaahtoa, ei lähellä sijaitsevasta parturikampaamosta silti pidä huomauttaa.  Mikäli henkilökohtaisen avustajan pitäisi tuoda mieleen jokin musiikkikappale, se ei mielellään saisi olla peräisin Asteen tuotannosta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli