lauantai 24. maaliskuuta 2012

FAQ 10

Liikuntarajoitteisilta useimmin kysytyt kysymykset ja käytöskukkaset

Satiirisia dialogeja siitä, mitä oikeastaan kysytään ja missä: Avustajan työ on varmaan tosi, tosi rankkaa! Eikä! Sehän on seuraneidin hommaa!


Mitä henkilökohtaisen avustajan työhön kuuluu, ja ketä sitä voi tehdä?
Henkilökohtaiselle avustajalle on mahdotonta määritellä yleispätevää toimenkuvaa tai kriteereitä.  Kaikki riippuu avustettavan yksilöllisistä avuntarpeista ja toiveista. Työtehtäviä saattavat olla esimerkiksi avustettavan perustoiminnoista huolehtiminen ja kodin hoito. Avustettava itse päättää myös sen, vaatiiko hän avustajaltaan alalle sopivaa koulutusta. Ainoastaan läheinen sukulaisuussuhde tai alaikäisyys ovat todennäköisiä esteitä avustajana toimimiselle.

Avustajan työ on työtä siinä missä mikä tahansa muukin palkkatyö. Työntekijän pätevyys työssään mitataan aina sillä, miten hyvin annetut suorittaa ja kuuntelee työnantajan antamia ohjeita. Melko suurella todennäköisyydellä voi sanoa, että esimerkiksi säännölliset päivän aikana otetut torkut, jääkaapin tyhjäksi syöminen ja alkoholilta lemahtaminen johtavat potkuihin työpaikalla kuin työpaikalla. Henkilökohtaisen avustajan työssä ei ole kyse siitä, että avustettava tarvitsisi ensisijaisesti arkeensa jonkinlaisen party boosterin tai plannerin, jonka tehtävänä on keksiä työnantajalleen kaikkea kivaa ja fantsua ja pitää tämä koko ajan hilpeällä mielellä. Avustaja ei ole työnantajansa ystävä, joskin suhteen pitää olla lämmin ja luottamuksellinen jo yleensä pelkästään siksi, että avustettavan täytyy monessa tapauksessa pystyä luontevasti ilmaisemaan avustajalleen esimerkiksi suolensa toimintaan liittyviä asioita.   Avustajan pitää auttaa avustettavaa suoriutumaan niissä asioissa, joita avustettava itse on keksii ja haluaa tehdä, mahdolliset perustarpeet mukaanlukien. Se on palvelutyötä, vanhanaikaisesti ilmaistuna piikomista. Jos esimerkiksi avustajan mielestä avustettavan villiksi rönnynnyt hiuspehko kirkuisikin pikaisesti saksia ja muotoiluvaahtoa, ei lähellä sijaitsevasta parturikampaamosta silti pidä huomauttaa.  Mikäli henkilökohtaisen avustajan pitäisi tuoda mieleen jokin musiikkikappale, se ei mielellään saisi olla peräisin Asteen tuotannosta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti