Siirry pääsisältöön

FAQ 7

Liikuntarajoitteisilta useimmin kysytyt kysymykset ja käytöskukkaset

Satiirisia dialogeja siitä, mitä oikeastaan kysytään ja missä: Avustaja istuu avustettavansa vieressä kuin tatti, vaikka ei näytä tekevän yhtään mitään. Jotain omaa rakkausromaaniaan hän näyttää lueskelevan. Kaikenlisäksi hän seuraa avustettavaa kaikkialle kuin varjo, eikä edelleenkään näytä tekevän juuri mitään. Ei kai tuommoinen touhu nyt ole mistään kotoisin?

Miksi avustaja on aina mukanasi?
Jos itse ei selviä kaikista toimista yksin, tarvitsee aisaparikseen ammattitaitoisen avustajan. Liikuntarajoitteen laadusta tietysti riippuu, missä kaikissa toimissa avustavaa käsi- ja jalkaparia tarvitsee, mutta aika usein on tosi hyvä, että apu on saatavissa heti.  Avun saa parhaiten heti, jos avustaja on vieressä. Jos avustajaa esimerkiksi tarvitsee mennessään vessaan, on esimerkiksi koulu- ja työmaailmassa sekä avustettavan itsensä että kaikkien muidenkin kannalta yleensä kivempaa, jos avustettava voi huomaamattomasti kuiskata tiedon tiensä päähän tulleesta aineenvaihduntakierroksestaan vieressä istuvan korvaan.  Avustaja, sen puoleen kuin avustettavakaan ei saa häiritä muiden opiskelijoiden tai työntekijöiden keskittymistä, ja häiriötähän siitä aiheutuisi, jos avustettava joutuisi pyytämään kesken kaiken heidän apuaan joko a) siksi, että hänellä ei ole lainkaan avustajaa b) siksi, että hän tarvitsee apua tavoittaakseen oman avustajansa tai sitten c) siksi, että värihälyytyksellä paikalle kutsuttu avustaja kolistelee vauhdilla ovesta sisään. Tietysti joskus on tilanteita, jolloin värinähälyytystaktiikka on aiheellista ottaa käyttöön. Joskus myös avustettava saattaa käyttää avustajaa toimissa, jotka hän joskus tekee itse. (Syynä ei useinkaan ole avustettavan oma patalaiskuus, vaan kyse saattaa olla esimerkiksi siitä, että aika on kortilla ja avustaja tekee toimen nopeammin). Yhtäkaikki avuntarpeet ovat lähes aina ennalta-arvaamattomia ja täysin kelloon ja juliaaniseen kalenteriimme sitoutumattomia. Avustajan työhön sisältyy toisinaan paljon odottelua ja varallaoloa. Sen tähden kaikella toimettomalla ajalla avustajan on syytä tehdä olonsa mukavaksi jonkin äänettömän tekemisen parissa. Rakkausromaanien lukeminen toimii tässä tarkoituksessa hyvin. Ne saavat ajan kulumaan nopeammin, mutta eivät toisaalta ole niin jännittäviä, että niistä ei pystyisi irtautumaan äkkiä töiden taas kutsuessa. Näistä syistä Angry Birdsin tahkoaminen äänettömälläkään taas ei ole kovin suositeltua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Juhlitaan Vappua!

Jo lapsesta asti olen kuullut vappuisin toinen toistaan puisevampia vitsejä. Erityisen suosittu letkautus on esimerkiksi se, että minulle toivotetaan ensin hyvää vappua ja todetaan sen jälkeen, että toivotus oli varmastikin turha, koska minulla on aina hyvä Vappu.   (Special Occasion, Special Edition -Erikoispainos)

Special Edition - Erikoispainos on ollut kirjastomenestys. Kirjaa on tilattu runsain mitoin kirjastoihin ympäri maata ja sen ilmestymistä hyllyihin odotellaan. Mutta, koska on Vappu, päätin antaa yhdelle teistä mahdollisuuden ohittaa odottelun ja voittaa kirja itselle!

Jos haluat itsellesi Special Edition - Erikoispainoksen, tee näin:

1. Mene Facebookiin ja etsi nimikkosivuni.
2. Lähetä minulle sivulta yksityisviesti ja kerro, että haluat kirjan.

Helppoa ja yksinkertaista!  Arvon kaikkien halukkaiden kesken yhden kappaleen kirjoja 5.5.2018.
Facebook ei ole mukana tässä hommassa.
Onnea matkaan!