Siirry pääsisältöön

FAQ 7

Liikuntarajoitteisilta useimmin kysytyt kysymykset ja käytöskukkaset

Satiirisia dialogeja siitä, mitä oikeastaan kysytään ja missä: Avustaja istuu avustettavansa vieressä kuin tatti, vaikka ei näytä tekevän yhtään mitään. Jotain omaa rakkausromaaniaan hän näyttää lueskelevan. Kaikenlisäksi hän seuraa avustettavaa kaikkialle kuin varjo, eikä edelleenkään näytä tekevän juuri mitään. Ei kai tuommoinen touhu nyt ole mistään kotoisin?

Miksi avustaja on aina mukanasi?
Jos itse ei selviä kaikista toimista yksin, tarvitsee aisaparikseen ammattitaitoisen avustajan. Liikuntarajoitteen laadusta tietysti riippuu, missä kaikissa toimissa avustavaa käsi- ja jalkaparia tarvitsee, mutta aika usein on tosi hyvä, että apu on saatavissa heti.  Avun saa parhaiten heti, jos avustaja on vieressä. Jos avustajaa esimerkiksi tarvitsee mennessään vessaan, on esimerkiksi koulu- ja työmaailmassa sekä avustettavan itsensä että kaikkien muidenkin kannalta yleensä kivempaa, jos avustettava voi huomaamattomasti kuiskata tiedon tiensä päähän tulleesta aineenvaihduntakierroksestaan vieressä istuvan korvaan.  Avustaja, sen puoleen kuin avustettavakaan ei saa häiritä muiden opiskelijoiden tai työntekijöiden keskittymistä, ja häiriötähän siitä aiheutuisi, jos avustettava joutuisi pyytämään kesken kaiken heidän apuaan joko a) siksi, että hänellä ei ole lainkaan avustajaa b) siksi, että hän tarvitsee apua tavoittaakseen oman avustajansa tai sitten c) siksi, että värihälyytyksellä paikalle kutsuttu avustaja kolistelee vauhdilla ovesta sisään. Tietysti joskus on tilanteita, jolloin värinähälyytystaktiikka on aiheellista ottaa käyttöön. Joskus myös avustettava saattaa käyttää avustajaa toimissa, jotka hän joskus tekee itse. (Syynä ei useinkaan ole avustettavan oma patalaiskuus, vaan kyse saattaa olla esimerkiksi siitä, että aika on kortilla ja avustaja tekee toimen nopeammin). Yhtäkaikki avuntarpeet ovat lähes aina ennalta-arvaamattomia ja täysin kelloon ja juliaaniseen kalenteriimme sitoutumattomia. Avustajan työhön sisältyy toisinaan paljon odottelua ja varallaoloa. Sen tähden kaikella toimettomalla ajalla avustajan on syytä tehdä olonsa mukavaksi jonkin äänettömän tekemisen parissa. Rakkausromaanien lukeminen toimii tässä tarkoituksessa hyvin. Ne saavat ajan kulumaan nopeammin, mutta eivät toisaalta ole niin jännittäviä, että niistä ei pystyisi irtautumaan äkkiä töiden taas kutsuessa. Näistä syistä Angry Birdsin tahkoaminen äänettömälläkään taas ei ole kovin suositeltua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…