Siirry pääsisältöön

FAQ 12

Liikuntarajoitteisilta useimmin kysytyt kysymykset ja käytöskukkaset

Satiirisia dialogeja siitä, mitä oikeastaan kysytään ja missä: Se sama liikuntarajoitteinen ihminen haki itselleen henkilökohtaista avustajaa yli jo vuosi sitten, mutta kuinkas ollakaan sen ilmoitus keikkuu yhä edelleen rekrysivustojen avointen työpaikkojen listoilla! Pitäisikö tuommoinen uuvatti kiertää kaukaa?

Miksi henkilökohtaisissa avustajissasi on niin suuri vaihtuvuus?
Henkilökohtaisen avustajan työssä on paljon erityispiirteitä, joita ei muissa ammateissa ole. Työnkuvaa on usein mahdotonta määritellä tyhjentävästi, ja monesti työajatkin elävät tilanteen mukaan, käytettävissä olevan maksimityötuntimäärän putteissa. Jo tämä riittää toisinaan tappamaan kiinnostuksen jo työpaikkailmoituksien selaamisvaiheessa sellaiselta henkilöltä, joka kaipaa työltään ennalta-arvattavia päiviä ja tarkan aikataulun oman vapaa-aikansa suunnitteluun, mutta  ongelmia saattaa monesti seurata vasta käytännössä elämäntilanteiden muuttuessa. Esimerkiksi osa-aikaisesti avustajan työtä tekevät henkilöt ovat hyvin usein opiskelijoita, joiden mahdollisuudet joustavaan työntekoon voivat muuttua opintojen etenemisen myötä. Samaten myös avustettavan elämäntilanne voi muuttua työtilanteisiin ja tuntimäärään vaikuttavasti. 

Toinen asia ovat persoonallisuuseikat. Avustajan ja avustettavan välille täytyy syntyä luottamuksellinen ja hyvältä tuntuva suhde, jotta työ sujuisi molemmin puolin tarkoituksenmukaisella tavalla. Kyse on monesti avustajan ja avustettavan välisistä persoonallisuuseroista -ja yhtäläisyyksistä ja työelämän yhteisten pelisääntöjen ymmärtämisestä yhteensä.  Pelkän työpaikkahaastattelun perusteella on mahdoton tietää, millainen toinen osapuoli oikeasti on. Yleensä totuus valkenee noin kuukauden kuluessa. Kaikille ei sovi palvelualan työ, jossa pitää pysyä iloisena ja palvelualttiina ja tehdä palveltavan tahdon mukaisesti myös niinä päivinä, jolloin itsellä tekisi mieli viskata parit pannukakut päin tämän pläsiä.

Kolmas asia liittyy avustajan työn mahdolliseen fyysisyyteen. Mikäli toimenkuvaan kuuluu esimerkiksi nostoja ja siirtoja, on avustettavan pystyttävä niihin myös pitkäjaksoisesti. Pieni punttailu päivässä saattaa olla rutiini voimansa tunnossa oleville perusäijille, mutta kyseiset äijät harvemmin kasvattavat voimaansa sosiaalialan töissä. Ihmistä, joka on sekä fyysisesti että henkisesti sovelias henkilökohtaiseksi avustajaksi, on haastava löytää. Kestävyys ja lihasvoima eivät ole mustavalkoinen sukupuolikysymys, mutta työn todellinen kuormitus voi tulla yllätyksenä.  Omien voimavarojen arviointi pitkällä tähtäimellä on usein hankalaa, ja toisinaan voidaan kesken alkaneen työsuhteen päätyä ikävään havaintoon, ettei oman kropan kapasiteetti yksinkertaisesti riitä. Lisäksi fyysiseen työhön liittyy aina tapaturmariski. Hommat on pakko lopettaa, jos yhden ainokaisen epäergonimisen liikkeen seurauksena selästä kuuluu pahaenteinen "nips".  

Kaikki ylläluetellut asiat ovat vaikeasti ennustettavissa. Varsinkin kokemattomalle avustajalle avustajantyön todellinen sisältö ja luonne valkenevat monesti vasta käytännössä. Monet saattaa jo alkuvaiheessa säikäyttää työhön mahdollisesti kuuluva fyysinen osuus ja pelko siitä, että toiseen sattuu tai jotain muuta kamalaa tapahtuu. Avustajalta tarvitaan myös kärsivällisyyttä ja sitkeyttä olla luovuttamatta heti. Henkilökohtaisen avustajan työ vaatii aina harjoittelua, eikä prosessi ole aina helppo. Liiaksi ei saisi tuudittautua ajatukseen, jonka mukaan kaikkea voi aina kokeilla ja kaiken epämukavan voi aina helposti lopettaa. Lyhyet työsuhteet ovat avustettavalle monesti hyvin suuri rasite niin fyysisesti kuin henkisestikin, sillä uuden avustajan etsiminen ja työhönperehdyttäminen vaativat voimia ja vaivoja. Yhtäkaikki vaihtuvuus ei välttämättä johdu siitä, että työsuhteessa olisi mukana uuvatti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli