Siirry pääsisältöön

Veden muoto on häiritsevä

C-moreen ilmestynyt Shape of Water on puhuttu ja ylistetty elokuva. Ylistetty sitä on monestakin syystä, sen ableistisista aineksista on haluttu puhua vähemmän. Mistä siis on kysymys?

Päähenkilö Elisa on mykkä siivoja, joka kohtaa työpaikalleen salaiseen tutkimuskeskukseen tuodun omituisen vedenelävän. Olento muistuttaa osittain kalaa ja sillä on koiranpentumaisen suloiset mustat silmät, mutta sen huomiota herättävimpiin ominaisuuksiin kuuluu myös ihmismäinen, atleettinen vartalo. Kaksikko löytää yhteisen kielen viittomista, ja yllätys, yllätys, pian suhde on kehittynyt niin sanotusti paljonkin pintaa syvemmälle.'

Plussaa voi antaa siitä, että elokuvassa nähdään kerrankin vammainen nainen, joka on seksuaalisesti aktiivinen ja seksuaalisen halun kohde - mutta jos Kaunotar ja Hirviö on aiheuttanut joillekin epämukavia mielleyhtymiä eläimiin sekaantumisesta, ei voi kuin ihmetellä, miksi lemmikkieläimiä suvereenisti suihinsa popsivan, sähisevän peto-olion ja ihmisnaisen rakkaustarina ei suurelle yleisölle ole niin tehnyt.Shape of Water on jokaisella mahdollisella genrellä leikittelevä, visuaalisesti näyttävä aikuisten fantasia. Onko se riittävästi? Yksi problemaattisimmista kohdista sen juonessa on myös sen luoma mielikuva, että vammaisuus ja kummallisuus ovat yhtä, kummajaisen on mahdollista rakastua vain toiseen kummajaiseen. Tietenkin parin rakkauden tiellä on esteitä, lähinnä ne, jotka eivät näe kaikilla elävillä, kärsimystä tuntevillla olennoilla samanlaista arvoa ja haluavat hyödyntää omituisuutta omiin, itsekkäisiin tarkoitusperiinsä. Mitään koskettavaa ja silmiä avaavaa tässä ei kuitenkaan ole. Kokonaisuus on yksinkertaisesti häiritsevä.

Pitää hyvin paikkansa, että Hollywood rakastaa vammaisuutta mutta vihaa vammaisia: Elisaa ei esitä äidinkieleltään viittomakielinen nainen, vaan viittomat rooliinsa opetellut vammaton Sally Hawkins. Ja kuten arvata saattaa, Oscar-ehdokkuuksia on tällekin rainalle sadellut, tarkalleenottaen 13 kappaletta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…