Siirry pääsisältöön

#kyvykkyysoletus

Milloin viimeksi törmäsit arjessasi tilanteeseen, jossa sinun oletettiin pystyvän johonkin, mihin et oikeasti pystykään?

Pyydetäänkö sinua nostoapuun, vaikka oikeasti selkäsi ei kestä nostamista?
Seisotko tikkusuorana voimistelutunnilla kyykkyhyppyjen ajan, koska heikot polvesi vaikeuttavat nousemista?
Pidättäydytkö auringonpalvonnasta herkän ihosi tähden?
Kysyykö marketin tuote-esittelijä värisuosikkiasi ja vastaat lonkalta jommankumman, koska sinun on hankala erottaa värejä?
Kieltäydytkö menemästä puolityhjään hissiin, kun hississä seisovan rouvashenkilön parfyymi saa sinut voimaan pahoin?
Pyydetäänkö sinua pitämään puhe koulusi avajaisjuhlassa, mutta kieltäydyt kunniasta lukihäiriösi vuoksi?
Vältteletkö nousemasta korkeisiin paikkoihin huimauksen vuoksi?
Palaatko mieluummin takaisin kotiin, jos unohdit lukulasisi yöpöydälle?
Vältteletkö vieraille ihmisille puhumista, koska alat änkyttää hermostuessasi?

Siinä missä homoseksuaalit törmäävät toistuvasti hetero-oletukseen, eli siihen, että kaikkien ajatellaan automaattisesti olevan heteroseksuaaleja, törmäävät useimmat tiedostamattaan erilaisiin kyvykkyysoletuksiin.

Vastaavia tilanne-esimerkkejä on monia. Asiaan voi ja pitää kiinnittää enemmän huomiota.

Ei taatusti ole helppoa myöntää omia vajavaisuuksiaan, mutta juuri sen aion nyt kehottaa tekemään. Kerro Twitterissä hastagilla #kyvykkyysoletus (tai #abilityassumption) millaisissa tilanteissa olet itse kokenut olettamuksia omien kykyjesi suhteen. Tarkoituksena on herätä huomaamaan, että meissä jokaisessa on omat puutteemme, omat vammamme ja rajoitteemme - eivätkä ne ole heikkouksia. Päinvastoin juuri epätäydellisyytemme tekevät meistä omia itsejämme ja ovat parhaimpia vahvuuksiamme.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…

Juhlitaan Vappua!

Jo lapsesta asti olen kuullut vappuisin toinen toistaan puisevampia vitsejä. Erityisen suosittu letkautus on esimerkiksi se, että minulle toivotetaan ensin hyvää vappua ja todetaan sen jälkeen, että toivotus oli varmastikin turha, koska minulla on aina hyvä Vappu.   (Special Occasion, Special Edition -Erikoispainos)

Special Edition - Erikoispainos on ollut kirjastomenestys. Kirjaa on tilattu runsain mitoin kirjastoihin ympäri maata ja sen ilmestymistä hyllyihin odotellaan. Mutta, koska on Vappu, päätin antaa yhdelle teistä mahdollisuuden ohittaa odottelun ja voittaa kirja itselle!

Jos haluat itsellesi Special Edition - Erikoispainoksen, tee näin:

1. Mene Facebookiin ja etsi nimikkosivuni.
2. Lähetä minulle sivulta yksityisviesti ja kerro, että haluat kirjan.

Helppoa ja yksinkertaista!  Arvon kaikkien halukkaiden kesken yhden kappaleen kirjoja 5.5.2018.
Facebook ei ole mukana tässä hommassa.
Onnea matkaan!