Siirry pääsisältöön

Vammanaamoja

Selailin Facebookin uutisvirtaa, kun ohitse vilahti erikoisen näköinen kasvokuva. Jokin vamma, ajattelin automaattisesti, ja lopetin rullaamisen ja kelasin takaisin. Odotin pääseväni lukemaan mielenkiintoista artikkelia joltakin niistä vammaisalan julkaisijoista, joita sosiaalisessa mediassa seuraan.

Postaus osoittautui kansainvälisen virvoitusjuomamerkin mainoskampanjaksi, jossa palkittiin parhaan  face swapin tehnyt henkilö.

Face swap on kuvanmuokkaustoiminto, jonka avulla valokuvissa voi vaihtaa kasvoja kokonaan tai osittain. Virvoitusjuomamainoskamppanjan kuvaswapissä kasvot oli koostettu kahdesta erilaisesta kasvonpuolikkaasta, lopputuloksena kieroon katsova silmä ja epäsymmetrinen suu.

Jokin aika sitten muun muassa Feissarimokissa julkaistu Jounin kaupan Sampo Kaulasen postaus, jossa kauppias on vaihtanut kasvojaan poikansa kanssa, sai mielensäpahoittajat liikkeelle. Syynä olivat faceswapin yhtäläisyydet vammaisuuteen ja sille naureskeluun.

Kun jokin poikkeaa totutusta, se herättää tunteita. Jotkut haluavat nauraa sille, toiset eivät.  Komiikan lainalaisuuksiin kuuluu myös, että jos joku poikkeaa totutusta tahallaan, sille on lupa nauraa, koska se ei ole oikeasti sellaista. Tästä voi päätellä sen, ettei vammaisuus ole valtavirran mielestä normaalia. Joidenkuiden mielestä tässä on väistämätön syy-seurauspari, koska vammaiset ovat aina vähemmistössä. Yhteensä tämä kaikki  taas kertoo enemmän asenteista kuin huonosta huumorintajusta. Lukio-opettajani jakoi aikoinaan luokkamme kanssa lapsuusmuiston, jossa hän sai ystävänsä kanssa pahalaatuisen hepulin ajatellessaan naista papin kaavussa.

Se, että joku haluaa hassutella näyttämällä vammaiselta saattaa tuntua oikeasti vammaisesta hassulta - ei välttämättä koomisella tai loukkaavalla vaan omituisella tavalla, vähän niinkuin katselisi kuvaa tuikitavallisesta perunasta ja näkisi muiden repeilevän sille. Maailmassa, jossa monikaan ei halua itseensä liitettävän minkäänlaista vammaisuuden määritelmää, se on vielä oudompaa.

Kommentoi, mitä ajatuksia faceswapit sinussa herättävät!

Postauksen kuva on poimittu Facebookista. Sampo Kaulasen tunteita herättäneen postauksen pääset lukemaan täältä: http://www.feissarimokat.com/2016/04/mielensapahoittajat-osa-12/

Kommentit

  1. Voin puhua vain omasta puolestani, mutta en näe yhteyttä vammaisuuden ja hassujen naamojen välillä. En ole kovin montaa faceswappia nähnyt, mutta näkemissäni mahdollinen hauskuus perustuu siihen, että kasvot ovat väärässä paikassa – vähän samalla tavalla kuin niissä piirroksissa, joissa yksi piirsi jalat, toinen keskivartalon ja niin edelleen. Nauru syntyy siitä vinksahduksesta, ei siitä, että vaihtonaamainen näyttäisi erityisesti vammaiselta. Vammaisen naama taas harvoin on väärässä paikassa, vaan vammaisen päässä niin kuin pitääkin, eikä siksi herätä sen kummempaa naureskeluntarvetta, ainakaan minussa.

    VastaaPoista
  2. Niin. Ja vinksahduksissa ei olisi mitään huvittavaa, jos ne olisivat osa normaalia!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…