maanantai 23. toukokuuta 2016

Nämä 5 "lohdun sanaa" liikuntarajoitteinen jättäisi mieluiten kuulematta

Ennakkoluulot, syrjintä ja epätasa-arvoinen kohtelu ihmiselämän eri osa-alueilla ei koskaan tunnu hyvältä. Liikuntarajoitteisena on toisinaan tarvetta keventää sydäntään näiden asioiden tiimoilta, mutta joskus lohdutuskin saattaa mennä pieleen ja ainoastaan pahentaa asioita. Tässä listassa on esitelty muutamia liikuntarajoitteiselle suunnattujen lohdun sanojen pahimpia karikkoja. Esimerkeissä mainittu liikuntarajoitteinen edustaa omaa näkökulmaani.

1. Ihmiset voivat liikuntarajoitteisia kohdatessaan....

Jos liikuntarajoitteinen on pöyristynyt jonkun ihmisen törkeästä käytöksestä, hän tuskin haluaa kuulla syvääluotaavia psykoanalyyseja siitä, miten ihminen voi käyttäytyä eri tilanteissa. Hän haluaa myötätuntoa ja vahvistuksen sille, että on kokenut vääryyttä.  Reagoi ensin vaikka perkeleellä! Luota liikuntarajoitteisen kokemukseen. Älä arvioi ableistista tilannetta, jossa itse et edes ole ollut osallisena. Analyysit voivat olla myös osa myötätunnon osoittamista, mutta saattavat helposti tuntua tökerön käytöksen normalisoimiselta ja vähättelyltä.

2. Kyllä se siitä!

Ableistiset kommentit ja teot ovat valitettavasti niitä, jotka pysyvät mielessä pahimman mielipahan haihtumisen jälkeenkin. Ei se siis ikinä siitä vain. Liian kevytmielinen suhtautuminen ableismiin tuntuu yhtälailla ableismilla.

3. Itkeminen ei auta enää!

Niin totta kuin tehtyä ei saakaan tekemättömäksi, älä vähättele ableismin aiheuttamia tunteita. Ota tunteenpurkaukset sellaisenaan vastaan ja keskity sen jälkeen siihen, mitä voit tehdä helpottaaksesi liikuntarajoitteisen oloa ableististen kommenttien tai tekojen tapahduttua. Aina ei tarvita konkreettisia aktivismitoimenpiteitä, joskus päivän piristäminen esimerkiksi kahvittelukutsulla voi korjata paljon!

4. Jos ammut jonkun, joudut vain vankilaan!

Epätasa-arvoinen kohtelu aiheuttaa voimakkaan tunnereaktion, ja useimmiten seurauksena on myös voimakkaita sanoja. Ellet oikeasti ole varma, että liikuntarajoitteinen on todella tarttumassa haulikkoon, ota tunneryöppy vastaan ja myötäile sitä. Asioiden ottaminen kirjaimellisesti tai itsestäänselvyyksien laukominen ei välttämättä tunnu älykkäältä loukatun näkökulmasta.

5. Sinun pitäisi....

Ennakkoluulot ja syrjintä eivät koskaan ole ennakkoluulon kohteen vika. Älä anna neuvoja siitä, miten liikuntarajoitteinen voisi välttää ei-toivotut kohtaamiset ja kommentit. Älä totea, että maailma pitää vain kestää. Jokainen on vastuussa omista teoistaan, eikä sikailuja oikeuteta sillä, että muutkin sikailevat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti