Siirry pääsisältöön

Sittenkin deittailtavat

On Jutan ja Vertin supersinkkudieetti ja Hottikset. Niissä kummassakin etsitään parisuhdetta.  Viesti on selkeä: kumppanin saa, jos on ulkoisesti näyttävä ja fyysisesti huippukunnossa.

Televisiossa tapahtuvassa parinmuodostuksessa ei parisuhteen henkisiä rakennusaineita järimmin ruodita. Formaatti, jossa seuranhakija kyselee lempiväriä ja vapaa-ajan harrastuksia sermin takana istuvilta kolmelta kumppaniehdokkaalta vapaa-ajan harrastuksia ja ihannekumppanin tärkeimpiä luonteenpiirteitä  näyttää nykyisessä teräväpiirtovalossa lähinnä sinkun painajaisunelta. Hottiksille parisuhde merkitsee samaa kuin jatkuvaisluontoisen fyysisen vetovoiman tunteminen jotakuta kohtaan. Selvimmän tekee Ensitreffit alttarilla, joissa tuntemattomia liittää yhteen ryhmä ihmissuhdeasiantuntijoita.

Maailma on muuttunut pinnallisemmaksi sitten Kari Salmelaisen. Mutta kaikkea toivoa  ei ehkä sittenkään ole menetetty.

Ensivilkaisulta Frii-kanavan ohjelmisto tuntuu koostuvan lähinnä rikosdokumenteista ja sensaationkäryisistä seksikertomuksista, mutta joukkoon mahtuu myös aidosti kiinnostavaa sisältöä. Ensinnäkin tarjolla on Upea lihava elämäni, vaikeasti  ylipainoisen Whitney Way Throren elämää seuraava railakas reality. Sitten on Epäkelvot deittikumppanit (Undateables).
Sarjassa rakkautta etsivät ihmiset, joiden on syystä tai toisesta hankalampi löytää treffiseuraa. Näiden seuranhakupalveluasiakkaiden arkea voivat olla esimerkiksi oppimisvaikeudet, sairaudesta johtuvat poikkeavat kasvonpiirteet tai pyörätuoli.

Ihan ensimmäisenä huolestuttaa sarjan nimi. "Epäkelvot deittikumppanit" ei herätä kovinkaan positiivisia mielikuvia.  Osa huolesta haihtuu heti kun englanninkielisen sarjan nimilogoanimaatiossa pikkuruinen cupido ampuu nuolellaan alas Un-etuliitteen. Undateablesista tuleekin "Dateables", "deittailtavat", eli kyllä marginaali-ihmisekin ihan kelvollista deittailuseuraa ovat. Seuraava huolenaihe sitten onkin, päästäänkö sarjassa todistamaan tervekehoisten ihmisten tirkistelynhalua tyydyttäviä kertomuksia siitä, kuinka pinnalliset ja ennakkoluuloiset ihmiset torjuvat valtavirrasta poikkeavia treffikumppaninsa säälimättömästi kerta toisensa jälkeen. Onneksi ei.  Vaikka deittailun nurjempikin puoli käy sarjassa ilmeiseksi, onnistumistarinoita on paljon. Nyt on kysymys enää vain kanavasijoittelusta. Asiat sijoittuisivat tavallisellakin peruspentillä aivan uudenlaiseen perspektiiviin, jos heti Hottisten perään esitettäisiin jakso Epäkelpoja deittikumppaneita.      


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…