torstai 27. elokuuta 2015

Nämä 5 "kylmää faktaa" liikuntarajoitteinen kohtaa ennemmin tai myöhemmin

Kukaan meistä ei ole vammaisrasisti (hienommin ilmaistuna ableisti) eikä asenteellinen, vaan kysymys on aina pelkästä helposti järkeiltävästä realismista ja tosiasioista. Kokosin listan viileimmistä tosiasioista, joita liikuntarajoitteiselle esittävät järkevät, realistiset ihmiset (eivät vammaisrasistit eikä asenteelliset!). Liikuntarajoitteinen tarkoittaa tässä luonnollisesti minua itseäni.

1. Koska liikuntarajoitteiset pystyvät toimimaan vähemmissä työtehtävissä kuin liikuntaesteettömät eikä kaikille liikuntaesteettömillekään riitä töitä, liikuntarajoitteisten korkea työttömyysaste ei selity sillä, että työnantajat olisivat jotenkin asenteellisia.

2. Moni ei vain halua liikuntarajoitteista kumppania.

3. Ei ole ristiriitaista, että sanoo olevansa suvaitsevainen muutenkin kuin "ne on ok mulle niin kauan, kunhan pysyvät omassa lestissään" - periaatteella ja kieltäytyy treffeistä liikuntarajoitteisen kanssa. Sitä ei ole tarkoitettu niin, että se koskisi parisuhdetta.

4. Vanhoja julkisrakennuksia ei voi eikä pidä muuttaa esteettömiksi, koska ne on tarkoitettu käytettäviksi alkuperäisinä.

5. Jos liikuntarajoitteiset voisivat adoptoida lapsia, näitä hoitaisivat alati vaihtuvat avustajat ja lapsen normaali kehitys murenisi. (Onko kukaan tehnyt jo lastensuojeluilmoitusta prinsessa Estellestä ja lastenvahdeista?)4 kommenttia:

 1. "4. Vanhoja julkisrakennuksia ei voi eikä pidä muuttaa esteettömiksi, koska ne on tarkoitettu käytettäviksi alkuperäisinä." Näin on. Mitään muutoksia ei saa tehdä alkuperäiseen. Esim. sähköjä ei missään nimessä pidä vetää historiallisiin taloihin. Ainoastaan päreillä saa valaista.

  Olen nähnyt joitain gallupeja, joissa vain pieni osa ihmisistä on sanonut, että voisi seurustella pyörätuolin käyttäjän kanssa. Minua kiinnostaisi tietää tähän todelliset syyt, tai edes se syy, minkä nämä ihmiset antaisivat, joka voisi olla eri. Nolottaisi? Puoliso "liian avuton"? Puoliso (mahdollisesti) köyhä? Puoliso ei sovi "aktiiviseen elämäntyyliin" (esim. kuvitellaan ettei vammainen voi matkustella)? Kuvitellaan, ettei vammainen voi harrastaa seksiä? Ei voi hankkia lapsia? Kotona häärää henkilökohtaisia avustajia? Elämänkokemus liian erilaista? Kaikki yhdessä?

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentista. Kaikki mainitsemasi syyt olen itse kuullut perusteena parisuhteesta kieltäytymiselle. Sitten on vielä "vammainen ei ole deittailumielessä kiinnostava/seksikäs"-argumentti.(Pehmennettynä en voi kuvitella itseäni rakastumassa vammaiseen). Menisi ehdottomasti paremmin läpi, jos näitä perusteita esittävä olisi joskus oikeasti ollut parisuhteessa vammaisen ihmisen kanssa. Tai ylipäätään tavannut vammaisia henkilökohtaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole seksikäs. Just. Varmasti moni kuitenkin voisi kokea saman tyypin kiinnostavana ja seksikkäänä puhuessaan tämän kanssa puhelimessa tai jos näkisi tämän livenä tai valokuvassa ilman pyörätuolia tai mitään viitteitä vammaisuudesta. Sitten yksi pyörävempele pilaakin kaiken.

   Kaipa sitä joku pitää polkupyöräilijöitäkin epäseksikkäinä, tosin ei taida olla hirveän yleistä.

   Poista