Siirry pääsisältöön

FAQ 19

Liikuntarajoitteisilta useimmin kysytyt kysymykset ja käytöskukkaset

Pertti Perähankavalta on seikkaillut Internetissä ja tavannut siellä mukavan tuntuisen naisen. Nyt aivan yllättäen käy ilmi, että nainen käyttää pyörätuolia. Alkujärkytyksen ja täsmentävien (osin erittäin henkilökohtaisten) kysymysten jälkeen hiki alkaa norua pitkin Pertti-paran otsaa. Hän tiedostaa olevansa idiootti, mutta ei sentään haluaisi vaikuttaa sellaiselta. Pertti kysäisee, onko nainen kiinnostunut hänestä sillai niinku silleen.

Menettelytapa on melko yleinen. Useimmiten sillä halutaan selvittää, onnistutaanko itseä vieroksuttavasta tilanteesta pääsemään ikäänkuin koira veräjästä. Jos vastapuoli vastaa toivotusti, ettei ole kiinnostunut keskustelukumppanistaan romanttisesti, kysyjä itse ei joudu sanomaan mitään, mikä todennäköisesti loukkaisi tämän tunteita. Jos vastapuoli vastaa myöntävästi, ollaan toki helteessä, mutta ainakin hienotunteisia selityksiä ehtii pohtia vielä hetken vastausta odotellessaan. Yleensä kysyjä itse ei huomaa, että asiasta kuin asiasta  tavataan kysyä vain, jos niistä ei ole varmuutta, ja romanttisesta kiinnostuksesta uteleminen ilman toisen osapuolen romanttisia vihjauksia on kohtuullisen kornia.

Romanttinen mielenkiinto ja parisuhteenmuodostukseen liittyy monesti varsin kummallisia tasoajatusmalleja. Siinä, missä Lamborginin omistava, Calvin Kleinin alusvaatemallia muistuttava poikaystävä voi luoda tytölle ajatuksen korkeasta markkina-arvosta parisuhderintamalla, aiheuttaa ajatus liikuntarajoitteisen tuntemasta kiinnostuksesta joillekuille ajatuksen markkina-arvon mataluudesta. Toisin sanoen omassa itsessä ei haluta olevan mitään "vähempitasoisille" kelpaavaa.

Perähankavan Pertti tuskin ymmärtää edellä sanottua, mutta sanottu mikä sanottu. Kukaties joku muu havahtuu asiaan. Hieman rautalankaa käyttäen voidaan lisäksi mainita, että pyörätuolit EIVÄT tee kenestäkään kummajaista. Mikäli liikuntarajoitteisessa ihmisessä herää romanttisia tuntemuksia jotakuta toista kohtaan, se viestii pelkästään siitä, että ihastuksen kohde on jollain tapaa viehättävä ihminen. Kukapa ei sitä aina toisinaan haikaile! Siksi toisekseen se, että keskustelu pyörätuolissa istuvan kanssa sujui ennen tietoa tuolista, tarkoittaa todennäköisesti, että kemioissa on jo tapahtunut kohtaaminen.


Kommentit

  1. Pittää syyä että jaksaa mutta tuommoiset parisuhdemarkkina-arvot joutaa romukoppaan :) Paksusti voivat valitettavasti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…