Siirry pääsisältöön

FAQ 18

Lisää liikuntarajoitteisilta useimmin kysyttyjä kysymyksiä ja käytöskukkasia

Maailma on täynnä toinen toistaan kummallisimpia mysteereitä. Mustat aukot ovat yksi niistä. Eräs toinen on, miksi hyvin yleinen mielikuva käsiteelle "liikuntarajoitteinen" on Stephen Hawking. Seuraavassa on ote elävän elävän tekstipohjaisesta keskustelusta Internetin ihmemaassa:

- Minulla on alla neljä pyörää ja liikkumista vaikeuttava oireyhtymä.
- Onko sulla joku kone, joka kirjoittaa nämä tekstit tähän?
- Ei vaan omat sormet.
- Millä tulet toimeen kun olet sähkötuolissa?
- Ansiotyön palkalla.
- Auttaako sua joku, kun olet siinä sähkötuolissa?
- Sähkötuoli on teloitusväline. Kaikki ihmiset auttavat toisiaan aina silloin tällöin.
- Puhut taatusti ihan normaalisti!

Hawking on kiistatta yksi tunnetuimpia tiedemiehiä. Hän sairastaa lihaksia rappeuttavaa ALS-tautia ja kommunikoi ainoastaan puhesyntetisaattorin avulla. Liikkumisessa apuna on pyörätuoli. Se, miksi vammaisuus ylipäätään yhdistetään Hawkingiin ei ole itsessään mysteeri, koska Hawking on tunnettu. Se, miten kokonaisvaltaisen lennokkaita yleistyksiä ihminen pystyy tämän perusteella aivoissaan tuottamaan, on.

Niin paljon kuin Leo-Pekka Tähden sivuuttaminen Vuoden Urheilija - nimityksessä täyttikin palstatilaa valtakunnallisessa mediassa, joidenkuiden kohdalla sekään ei nähtävästi antanut neljälle pyörälle ja liikkumisen vaikeuksille edes yksiä vaihtoehtoisia kasvoja. Liikuntarajoitteisten medianäkyvyyden tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, mutta joskus tosissaan tulee mietittyä, kulkevatko kaikki kaduillakaan silmät auki.    

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Juhlitaan Vappua!

Jo lapsesta asti olen kuullut vappuisin toinen toistaan puisevampia vitsejä. Erityisen suosittu letkautus on esimerkiksi se, että minulle toivotetaan ensin hyvää vappua ja todetaan sen jälkeen, että toivotus oli varmastikin turha, koska minulla on aina hyvä Vappu.   (Special Occasion, Special Edition -Erikoispainos)

Special Edition - Erikoispainos on ollut kirjastomenestys. Kirjaa on tilattu runsain mitoin kirjastoihin ympäri maata ja sen ilmestymistä hyllyihin odotellaan. Mutta, koska on Vappu, päätin antaa yhdelle teistä mahdollisuuden ohittaa odottelun ja voittaa kirja itselle!

Jos haluat itsellesi Special Edition - Erikoispainoksen, tee näin:

1. Mene Facebookiin ja etsi nimikkosivuni.
2. Lähetä minulle sivulta yksityisviesti ja kerro, että haluat kirjan.

Helppoa ja yksinkertaista!  Arvon kaikkien halukkaiden kesken yhden kappaleen kirjoja 5.5.2018.
Facebook ei ole mukana tässä hommassa.
Onnea matkaan!