keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

FAQ 18

Lisää liikuntarajoitteisilta useimmin kysyttyjä kysymyksiä ja käytöskukkasia

Maailma on täynnä toinen toistaan kummallisimpia mysteereitä. Mustat aukot ovat yksi niistä. Eräs toinen on, miksi hyvin yleinen mielikuva käsiteelle "liikuntarajoitteinen" on Stephen Hawking. Seuraavassa on ote elävän elävän tekstipohjaisesta keskustelusta Internetin ihmemaassa:

- Minulla on alla neljä pyörää ja liikkumista vaikeuttava oireyhtymä.
- Onko sulla joku kone, joka kirjoittaa nämä tekstit tähän?
- Ei vaan omat sormet.
- Millä tulet toimeen kun olet sähkötuolissa?
- Ansiotyön palkalla.
- Auttaako sua joku, kun olet siinä sähkötuolissa?
- Sähkötuoli on teloitusväline. Kaikki ihmiset auttavat toisiaan aina silloin tällöin.
- Puhut taatusti ihan normaalisti!

Hawking on kiistatta yksi tunnetuimpia tiedemiehiä. Hän sairastaa lihaksia rappeuttavaa ALS-tautia ja kommunikoi ainoastaan puhesyntetisaattorin avulla. Liikkumisessa apuna on pyörätuoli. Se, miksi vammaisuus ylipäätään yhdistetään Hawkingiin ei ole itsessään mysteeri, koska Hawking on tunnettu. Se, miten kokonaisvaltaisen lennokkaita yleistyksiä ihminen pystyy tämän perusteella aivoissaan tuottamaan, on.

Niin paljon kuin Leo-Pekka Tähden sivuuttaminen Vuoden Urheilija - nimityksessä täyttikin palstatilaa valtakunnallisessa mediassa, joidenkuiden kohdalla sekään ei nähtävästi antanut neljälle pyörälle ja liikkumisen vaikeuksille edes yksiä vaihtoehtoisia kasvoja. Liikuntarajoitteisten medianäkyvyyden tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, mutta joskus tosissaan tulee mietittyä, kulkevatko kaikki kaduillakaan silmät auki.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti