Siirry pääsisältöön

Kajaalikalabaliikit ja muut ehostelun esteet

16-vuotissyntymäpäivänäni lähdin ystäväni kanssa juhlalounaalle Rossoon. Pyysin, että nuorempi sisarukseni meikkaisi minut sitä varten sillä ohjeistuksella, että meikki olisi samanlainen kuin hänellä itsellään. Lopputulos näytti valehtelematta lähes samalta kuin Frendit-sarjan Rachelilla sen jälkeen, kun Ross on meikannut hänet. Ihomaalit pestiin pois. Ei ystäväni olisi edes kehdannut tulla mukaani sillä naamalla.

Tietämättäni sain ensikosketuksen siihen, että toisen henkilön meikkaaminen voi olla hankalaa. Meikkaaminen oli nuoruudessani harvinaista herkkua. Kun sitä ei itse pystynyt kunnolla tekemään, se jäi tekemättä. Olen rachelmainen myös siinä suhteessa, etten siedä muiden ihmisten käsissä olevien objektien tuomista lähelle silmämuniani. Paljon isompi asia tietysti oli ehostelussa auttamatta jättämiseen liittyvä kauneuden ja sukupuolisuuden kieltäminen. Moni oli sitä mieltä, ettei minun tarvinnut meikata tai esiintyä viimeisen päälle huoliteltuna kenenkään silmissä.

Mediassa toistetaan, miten viehättävät ihmiset pitävät huolta itsestään näyttäen aina edustuskelpoisilta, ja joillekuille tämä teesi on milteinpä kiveen hakattu. Fiksun ihmisen tukka ei hapsota, eikä aktiivisen ihmisen vyötäröllä näy ylimääräisiä rasvamakkaroita. Ehkä on tarpeetonta huomauttaa, että kysymys on osin paikkansapitämättömistä, stereotyyppisistä uskomuksista. Pyrkimys tiettyyn ulkonäköihanteeseen on pahasta, jos lähtökohtana on omissa kuorissaan viihtymisen sijaan muiden ihmisten ihailu ja hyväksyntä - mutta mitä tapahtuu silloin, jos ei muiden ihmisten vuoksi kertakaikkiaan onnistu näyttämään siltä, miltä haluaisi?

Kaikki lähtee liikkeelle siitä, että kumpikaan osapuoli ei luovuta. Meikkaus ei voi olla avustajalle pelkkä työsuoritus ilman pyrkimystä miellyttävään lopputulokseen, eikä avustettava voi tyytyä itseään epämiellyttävään lopputulokseen.

Aina välillä joudutaan pesemään pois meikkejä, joissa näytän mielestäni klovnilta. En aina onnistu selittämään pään sisäisiä ulkonäkövisioitani. Samantyyppinen kuvio toistuu myös hiustenlaitossa. Kampaus, johon yhden avustajan mukaan tarvitaan kolme tuntia ammattikampaajalla istumista, taittuu toiselta avustajalta parissa minuutissa. Jos huulipuna pitää sutia vasta taksinpenkillä, on luotettava siihen, että avustaja korjaa mahdolliset ylivedot. Laitan myös esimerkiksi ripsivärin niin, että sudin väriä silmämunieni lähelle omatoimisesti ja avustaja pyyhkii pois touhussa mahdollisesti syntyneet nenäkauneuspilkut.  Joskus yhteisen ehostelusävelen löytäminen tuntuu melkein mahdottomalta. Se vaatii rutkasti kärsivällisyyttä.

Joskus aika loppuu kesken. Sitä sattuu niillekin ihmisille, jotka meikkaavat ja huolittelevat itse itsensä vailla minkäänlaisia fyysisiä rajoitteita. Siksikin ympäristön pitäisi osata antaa armoa ulkokultaisissa asioissa. Lisäksi minulle itselleni on isosti merkitystä sillä, että saan nykyään ripsiväriharjan käteeni, jos sitä pyydän.

 


http://sit-up.blogspot.fi/2014/12/lisahaastetta.html

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Juhlitaan Vappua!

Jo lapsesta asti olen kuullut vappuisin toinen toistaan puisevampia vitsejä. Erityisen suosittu letkautus on esimerkiksi se, että minulle toivotetaan ensin hyvää vappua ja todetaan sen jälkeen, että toivotus oli varmastikin turha, koska minulla on aina hyvä Vappu.   (Special Occasion, Special Edition -Erikoispainos)

Special Edition - Erikoispainos on ollut kirjastomenestys. Kirjaa on tilattu runsain mitoin kirjastoihin ympäri maata ja sen ilmestymistä hyllyihin odotellaan. Mutta, koska on Vappu, päätin antaa yhdelle teistä mahdollisuuden ohittaa odottelun ja voittaa kirja itselle!

Jos haluat itsellesi Special Edition - Erikoispainoksen, tee näin:

1. Mene Facebookiin ja etsi nimikkosivuni.
2. Lähetä minulle sivulta yksityisviesti ja kerro, että haluat kirjan.

Helppoa ja yksinkertaista!  Arvon kaikkien halukkaiden kesken yhden kappaleen kirjoja 5.5.2018.
Facebook ei ole mukana tässä hommassa.
Onnea matkaan!