Siirry pääsisältöön

Kajaalikalabaliikit ja muut ehostelun esteet

16-vuotissyntymäpäivänäni lähdin ystäväni kanssa juhlalounaalle Rossoon. Pyysin, että nuorempi sisarukseni meikkaisi minut sitä varten sillä ohjeistuksella, että meikki olisi samanlainen kuin hänellä itsellään. Lopputulos näytti valehtelematta lähes samalta kuin Frendit-sarjan Rachelilla sen jälkeen, kun Ross on meikannut hänet. Ihomaalit pestiin pois. Ei ystäväni olisi edes kehdannut tulla mukaani sillä naamalla.

Tietämättäni sain ensikosketuksen siihen, että toisen henkilön meikkaaminen voi olla hankalaa. Meikkaaminen oli nuoruudessani harvinaista herkkua. Kun sitä ei itse pystynyt kunnolla tekemään, se jäi tekemättä. Olen rachelmainen myös siinä suhteessa, etten siedä muiden ihmisten käsissä olevien objektien tuomista lähelle silmämuniani. Paljon isompi asia tietysti oli ehostelussa auttamatta jättämiseen liittyvä kauneuden ja sukupuolisuuden kieltäminen. Moni oli sitä mieltä, ettei minun tarvinnut meikata tai esiintyä viimeisen päälle huoliteltuna kenenkään silmissä.

Mediassa toistetaan, miten viehättävät ihmiset pitävät huolta itsestään näyttäen aina edustuskelpoisilta, ja joillekuille tämä teesi on milteinpä kiveen hakattu. Fiksun ihmisen tukka ei hapsota, eikä aktiivisen ihmisen vyötäröllä näy ylimääräisiä rasvamakkaroita. Ehkä on tarpeetonta huomauttaa, että kysymys on osin paikkansapitämättömistä, stereotyyppisistä uskomuksista. Pyrkimys tiettyyn ulkonäköihanteeseen on pahasta, jos lähtökohtana on omissa kuorissaan viihtymisen sijaan muiden ihmisten ihailu ja hyväksyntä - mutta mitä tapahtuu silloin, jos ei muiden ihmisten vuoksi kertakaikkiaan onnistu näyttämään siltä, miltä haluaisi?

Kaikki lähtee liikkeelle siitä, että kumpikaan osapuoli ei luovuta. Meikkaus ei voi olla avustajalle pelkkä työsuoritus ilman pyrkimystä miellyttävään lopputulokseen, eikä avustettava voi tyytyä itseään epämiellyttävään lopputulokseen.

Aina välillä joudutaan pesemään pois meikkejä, joissa näytän mielestäni klovnilta. En aina onnistu selittämään pään sisäisiä ulkonäkövisioitani. Samantyyppinen kuvio toistuu myös hiustenlaitossa. Kampaus, johon yhden avustajan mukaan tarvitaan kolme tuntia ammattikampaajalla istumista, taittuu toiselta avustajalta parissa minuutissa. Jos huulipuna pitää sutia vasta taksinpenkillä, on luotettava siihen, että avustaja korjaa mahdolliset ylivedot. Laitan myös esimerkiksi ripsivärin niin, että sudin väriä silmämunieni lähelle omatoimisesti ja avustaja pyyhkii pois touhussa mahdollisesti syntyneet nenäkauneuspilkut.  Joskus yhteisen ehostelusävelen löytäminen tuntuu melkein mahdottomalta. Se vaatii rutkasti kärsivällisyyttä.

Joskus aika loppuu kesken. Sitä sattuu niillekin ihmisille, jotka meikkaavat ja huolittelevat itse itsensä vailla minkäänlaisia fyysisiä rajoitteita. Siksikin ympäristön pitäisi osata antaa armoa ulkokultaisissa asioissa. Lisäksi minulle itselleni on isosti merkitystä sillä, että saan nykyään ripsiväriharjan käteeni, jos sitä pyydän.

 


http://sit-up.blogspot.fi/2014/12/lisahaastetta.html

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…