Siirry pääsisältöön

Jenny Dahlberg: Sopivasti lihava

Ruumillinen erilaisuus aiheuttaa reaktioita ympäristössä. Reaktiot eivät  pohjimmiltaan eroa toisistaan,  olipa kyseessä sitten esimerkiksi liikuntarajoitteinen tai runsaasti ylipainoinen. Jenny Dalhberg kertoo siekailematta elämästään todella isokokoisena nuorena naisena kirjassaan Sopivasti lihava. Omituisia olettamuksia ja kummallisia kommentteja satelee, eikä mies- tai työmarkkinoillakaan ole tungosta.

Ensimmäinen tunne kirjaa lukiessa on kauhistus. Kuvailut pikaruuan ja kermaherkkujen enemmän kuin yltäkylläisestä mättämisestä pakottavat kysymään, miten joku voi elää niin. Kauhistus hukkuu silti pian humoristisen otteen alle. Jenny kirjoittaa omista ja niinikään runsaasti ylipainoisen ystävänsä Lindan edesottamuksista niin rempseästi ja ironisesti, että lukukokemus on nautinto. Joissain arvosteluissa kuvailuja kengännauhojen sitomista seuraavasta hengenahdistuksesta, rikki räsähtävistä tuoleista ja rintojen alle piiloon mahtuvista colatölkeistä on pidetty liian inhorealistisina, mutta itseäni ne eivät häirinneet lainkaan. Ehkä olen omassa ruumiinerilaisuuden (hyvin usein myös ruumiineritteiden) täyttämässä elämässäni oppinut näkemään täysin absurdienkin tilanteiden koomisen puolen.

Jenny pohtii toki syitä ylipainoonsa. Tietysti hänelläkään ei ole asiaan selvää vastausta. Välillä hän tuntuu kärsivän kiloistaan, välillä taas tuntevan ylpeyttä omasta itsestään. Kummassakin tunnetilassa herkkuhimo palaa aina takaisin. Kirjan perusteella Jennystä on mahdonta muodostaa vedenpitävää psykologista profiilia, mutta tarjolla on aineksia sen pohtimiseksi, kumpuaako ylipaino sittenkin enemmän tunne-elämän säröistä. Asian tiedostaminen söisi totisesti paksuimman pohjan ylipainoisten syyllistämisestä ja toiseuttamisesta.

Tämän kirjan minä ahmin.

Kommentit

  1. Tuosta tulee mieleen tietokirja Norsu Nailoneissa. Sekin käsitteli lihavuutta ja asenteita lihavia kohtaan.

    Kiitos blogistasi, olen lukenut sitä jo jonkun aikaa. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…