Siirry pääsisältöön

Jenny Dahlberg: Sopivasti lihava

Ruumillinen erilaisuus aiheuttaa reaktioita ympäristössä. Reaktiot eivät  pohjimmiltaan eroa toisistaan,  olipa kyseessä sitten esimerkiksi liikuntarajoitteinen tai runsaasti ylipainoinen. Jenny Dalhberg kertoo siekailematta elämästään todella isokokoisena nuorena naisena kirjassaan Sopivasti lihava. Omituisia olettamuksia ja kummallisia kommentteja satelee, eikä mies- tai työmarkkinoillakaan ole tungosta.

Ensimmäinen tunne kirjaa lukiessa on kauhistus. Kuvailut pikaruuan ja kermaherkkujen enemmän kuin yltäkylläisestä mättämisestä pakottavat kysymään, miten joku voi elää niin. Kauhistus hukkuu silti pian humoristisen otteen alle. Jenny kirjoittaa omista ja niinikään runsaasti ylipainoisen ystävänsä Lindan edesottamuksista niin rempseästi ja ironisesti, että lukukokemus on nautinto. Joissain arvosteluissa kuvailuja kengännauhojen sitomista seuraavasta hengenahdistuksesta, rikki räsähtävistä tuoleista ja rintojen alle piiloon mahtuvista colatölkeistä on pidetty liian inhorealistisina, mutta itseäni ne eivät häirinneet lainkaan. Ehkä olen omassa ruumiinerilaisuuden (hyvin usein myös ruumiineritteiden) täyttämässä elämässäni oppinut näkemään täysin absurdienkin tilanteiden koomisen puolen.

Jenny pohtii toki syitä ylipainoonsa. Tietysti hänelläkään ei ole asiaan selvää vastausta. Välillä hän tuntuu kärsivän kiloistaan, välillä taas tuntevan ylpeyttä omasta itsestään. Kummassakin tunnetilassa herkkuhimo palaa aina takaisin. Kirjan perusteella Jennystä on mahdonta muodostaa vedenpitävää psykologista profiilia, mutta tarjolla on aineksia sen pohtimiseksi, kumpuaako ylipaino sittenkin enemmän tunne-elämän säröistä. Asian tiedostaminen söisi totisesti paksuimman pohjan ylipainoisten syyllistämisestä ja toiseuttamisesta.

Tämän kirjan minä ahmin.

Kommentit

  1. Tuosta tulee mieleen tietokirja Norsu Nailoneissa. Sekin käsitteli lihavuutta ja asenteita lihavia kohtaan.

    Kiitos blogistasi, olen lukenut sitä jo jonkun aikaa. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Juhlitaan Vappua!

Jo lapsesta asti olen kuullut vappuisin toinen toistaan puisevampia vitsejä. Erityisen suosittu letkautus on esimerkiksi se, että minulle toivotetaan ensin hyvää vappua ja todetaan sen jälkeen, että toivotus oli varmastikin turha, koska minulla on aina hyvä Vappu.   (Special Occasion, Special Edition -Erikoispainos)

Special Edition - Erikoispainos on ollut kirjastomenestys. Kirjaa on tilattu runsain mitoin kirjastoihin ympäri maata ja sen ilmestymistä hyllyihin odotellaan. Mutta, koska on Vappu, päätin antaa yhdelle teistä mahdollisuuden ohittaa odottelun ja voittaa kirja itselle!

Jos haluat itsellesi Special Edition - Erikoispainoksen, tee näin:

1. Mene Facebookiin ja etsi nimikkosivuni.
2. Lähetä minulle sivulta yksityisviesti ja kerro, että haluat kirjan.

Helppoa ja yksinkertaista!  Arvon kaikkien halukkaiden kesken yhden kappaleen kirjoja 5.5.2018.
Facebook ei ole mukana tässä hommassa.
Onnea matkaan!