Siirry pääsisältöön

Esteetöntä ruokaa

Tapahtuu eräässä kaupunkilaisessa pizzeriassa:

Tiskille on aseteltu monta erilaista pizzavaihtoehtoa. Etikettejä ei ole, eikä palojen koko sisältöä ole mahdollista päätellä pelkän ulkonäön perusteella. Olen henkilökohtaisen avustajani kanssa tässä pizzapaikassa ensimmäistä kertaa. Ainut vaihtoehto on kysyä tiskin takana seisovalta tytöltä, mitä mikin pizza pitää sisällään. Tonnikala-tomaatti-mozarella, kinkku-parmesaani-balsamiko-rucola, tonnikala-juusto-pekoni ja jotain-jotain-jotain. Odotas hetkinen, tonnikala esiintyi jossain kohtaa kahdessa eri pizzassa. Miten ne erosivatkaan toisistaan? Paikan taustahäly vaikeuttaa myös omalta osaltaan kuulemista. Tyttö tiskin takana saa luetella kaikki vaihtoehdot useaan otteeseen. En vieläkään pääse kunnolla selvyyteen kahden eri tonnikalavaihtoehdon eroista, mutta valitsen toisen niistä kinkkua sisältävän pizzapalan ohelle. Kinkku on varma valinta.

Pizzan pohja on paksu ja kova. Sitä ei voi taittaa saadakseen sormellaan kiinni tahraamattomasta kohdasta. Minä en saa kunnon otetta pizzan reunoilta. Kun nostan kookasta palaa, osa tonnikala-tomaattitäytteestä mätkähtää tarjottimelle. Päädymme siihen, että minun on syötävä pizzani avustajani pidellessä palaa minulle. Pian siihen turhautuu. Kysyn, eikö ravintolassa saa haarukoita ja veitsiä. Avustajani menee tiskille pyytämään aterimia. Tiskin takana seisovan tytön vastaus on, että pizza syödään sormin. Avustaja huomauttaa, etteivät kaikkien sormet oikein taivu sellaiseen. Tyttö tiskin takana suostuu antamaan haarukan ja veitsen. Niitä on tiskin takana pitkä rivi.

Yleensä ajatellaan, että ravintoloiden esteettömyys merkitsee liikkumisen mahdollisuutta, pöytien sopivaa korkeutta ja ääreen istuttavuutta. Se on paljon enemmän. Myös ruuan itsensä pitää olla helposti saavutettavissa, oli sitten liikuntarajoitteinen,aistivammainen tai kehitysviivästeinen asiakas - ystävällistä ja joustavaa palvelua unohtamatta.

Kuvan pizza ei liity tapaukseen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Juhlitaan Vappua!

Jo lapsesta asti olen kuullut vappuisin toinen toistaan puisevampia vitsejä. Erityisen suosittu letkautus on esimerkiksi se, että minulle toivotetaan ensin hyvää vappua ja todetaan sen jälkeen, että toivotus oli varmastikin turha, koska minulla on aina hyvä Vappu.   (Special Occasion, Special Edition -Erikoispainos)

Special Edition - Erikoispainos on ollut kirjastomenestys. Kirjaa on tilattu runsain mitoin kirjastoihin ympäri maata ja sen ilmestymistä hyllyihin odotellaan. Mutta, koska on Vappu, päätin antaa yhdelle teistä mahdollisuuden ohittaa odottelun ja voittaa kirja itselle!

Jos haluat itsellesi Special Edition - Erikoispainoksen, tee näin:

1. Mene Facebookiin ja etsi nimikkosivuni.
2. Lähetä minulle sivulta yksityisviesti ja kerro, että haluat kirjan.

Helppoa ja yksinkertaista!  Arvon kaikkien halukkaiden kesken yhden kappaleen kirjoja 5.5.2018.
Facebook ei ole mukana tässä hommassa.
Onnea matkaan!