keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Potkua avustajakoiratoimintaan 2014

Helsingin Sonera Stadionilla potkittiin eilen (6.5.2014) jalkapalloa erinomaisen hyvän asian puolesta. Kyseessä oli Potkua 2014 -tapahtuma, jolla kerättiin varoja avustajakoiratoimintaan.
Vastakkain viheriölle asettuivat HJK:n naisten edustusjoukkue ja Invalidiliiton kokoama, yhden vaikeasti vammautuneen nuoren avustajista ja julkisuuden henkilöistä koostuva all stars -joukkue.

Tapahtuman juonsi Marco Bjurström. Hän korosti varojenkeruun tärkeyttä muistuttamalla kaikkia, että vaikka avustajakoira-asiat eivät juuri tällä hetkellä tuntuisi itselle lainkaan läheisiltä, tilanne saattaa kenellä tahansa muuttua silmänräpäyksessä.
 
Ennen ottelun alkua ja sen puoliajoilla kuultiin luonnollisesti avustajakoirista, niiden kouluttamisesta ja toiminnasta. Suomessa on tällä hetkellä 60 avustajakoiraa, ja lisää tarvitaan kipeästi. Jonotusaika koiran saamiseksi voi olla nykyisillään jopa kahdeksan vuotta. Koirat kykenevät auttamaan tärkeissä arkiaskareissa, kuten ovien avaamisessa, esineiden poimimisessa ja nostamisessa, vaatteiden riisumisessa ja jopa pyykkien ripustamisessa. Jokaiselle avustajakoiraksi koulutettavalle karvakuonolle opetetaan aina ensin tietyt perustoiminnot ja sen jälkeen kaikki ne yksilölliset erityistoiminnot, joita kunkin koiran käyttäjä henkilökohtaisesti tarvitsee.

 Ennen ottelun alkua avustajakoirat käyttäjineen muodostivat kunniakujan pelaajille.

HJK:n naiset nähtiin kentällä sinivalkoisissa peliasuissa. Mustat takit lämmittivät aluksi kolean tuulisessa säässä.

Invalidiliiton all stars - joukkue pelasi punavalkoisissa. Menossa mukana oli muun muassa kansanedustaja Jaana Pelkonen, näyttelijä Miia Ehrnrooth ja uutisvuotoankkuri Baba Lybeck. Baba oli sonnustautunut iloisesti erottuvaan pinkkiin.

Ottelua tuomaroi sähköpyörätuolia käyttävä Topi Sinivuori. Topilla on myös avustajakoira Chili, jonka ansiosta hän elää täysipainoista elämää liikenneonnettomuudessa vammautumisen jälkeenkin. Liikuntarajoitteisuus ei estä toimimasta urheilun parissa.  Hän valmentaa Tervakosken Padon B-junioreita.

Ottelun selostivat televisiosta tutut Mika Saukkonen ja Jukka Laaksonen.


Axel Smith on tullut tunnetuksi erityisesti Voice of Finland -juontajana, mutta hän osaa myös laulaa. Ottelun päätteeksi nähtiin energinen musiikkiesitys.

Illan kruunajana toimi Mun jopo -hitistään tunnetuksi tullut Kliff. Pojat saivat varsinkin nuoret tytöt villiintymään esityksellään.


Erityisesti tapahtumassa haastatelluista ihmisistä jäi mieleen Arja ja hänen avustajakoiransa Calle. Arjalla on keuhkovamma, jonka vuoksi hän väsyy poikkeuksellisen helposti ja tarvitsee happilaitetta selviytyäkseen. Eräänä päivänä Arja sai kipukohtauksen, tuupertui lattialle ja pyysi tajuntansa rajamailla Callea hakemaan Jaffaa, joka yleensä auttaa huimaukseen. Calle oli viisaampi. Se meni täysin oma-aloitteisesti noutamaan makuuhuoneesta happilaitteen, jossa täyttöä oli vielä jäljellä, irrotti sen letkut yöpöydän vetonupista ja asetti avustettavansa saataville. Arja ei ollut huomannut käytössään olleen happilaitteen tyhjentyneen. Viimeisillä voimillaan hän sai vaihdettua käyttöön täyden happilaitteen ja tilanteesta selvittiin säikähdyksellä. Vasta hengenpelastustoimiensa jälkeen Calle haki pyydetyn Jaffan. Ilman sen neuvokkuutta ja ripeää toimintaa Arja olisi todennäköisesti menehtynyt.

Avustajakoirien sankaritarinoita on runsaasti lisää. Jokainen avustajakoira on sankari. Arja osoitti puheenvuorossaan myös hyvin sen, miten yhteiskunnan verovarojen käytöstä purnataan lyhytnäköisesti ja turhaan. Yhden avustajakoiran koulutus maksaa 20 000, mutta Arjan päätyminen tehohoitoon ilman Callen apua maksaisi 80 000 kuukaudessa. Vastaavia asianhaaroja tulisi itse kunkin veroeurojaan puolustelevan, ei-laitosmaisia ratkaisuja vastustavan kansalaisen ajatella.

Potkua 2014 oli hyvänmielen tapahtuma, jonka monipuolinen ohjelma ja tähtikaarti tarjosivat illan, jossa todella keskityttiin sanahelistelyn ja säälittelyn sijaan tekemisen iloon. Tätä me tarvitsemme enemmän. Lukekaa lisää avustajakoiratarinoita ja tukekaa avustajakoiratoimintaa osoitteessa http://potkua2014.fi/, please!

 

5 kommenttia:

 1. Hieno kirjoitus!
  Tapahtuman järjestäjät onnistuivat erinomaisesti elämyksellisen illan luomisessa. Toivottavasti keräystavoitekin täyttyi ja kolme uutta aputassua tepsuttelisi parin vuoden päästä uusiin koteihinsa <3

  VastaaPoista
 2. Perjantaita!Mukana olin minäkin ja olen jatkossakin tavalla tai toisella,siis avustajakoiraprojektissa.Minulla on myös henkilökohtainen kiinnostus mukana,sillä Topi(tuomari)on poikani ystävä jo ajalta ennen onnettomuutta eikä asia ole muuksi muuttunut.Sanyan blogiinkin löysin asian tiimoilta ja nyt näköjään sinun luoksesi.Lähestyin Invalidiliittoa ja meilillä kyselemällä mahdollisia muita juttuja,joilla vauhdittaa keräystä.Niinkus muotinäytöstä,syys/joulumyyjäisiä,joihin ihmiset(siis minäkin)voisi neuloa sukkia,tumppuja,pipoja,koirannuttuja jne ja varat lyhentämättöminä keräykseen.Tai mitä muuta?Ettei tärkeä asia ja projekti huku muun keräystulvan(esim ULS2017)sekaan.Ja en nyt tarkoita,etteikö Lastensairaala olisi tärkeä,mutta se saa jo tosi paljon huomiota.Että hyviä ideoita ja positiivista spirittiä(juu,lainaus Tamilta)liikkeelle.Aion seurata blogiasi!

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Minulla on joitakin mietteitä liittyen hyväntekeväisyyteen, kerron niistä pian tulevissa postauksissa!

  VastaaPoista