Siirry pääsisältöön

Ootsä joku vammainen?

Toimittaja Peter Al Fakir ei tiedä paljonkaan ihmisistä, joilla on jokin toimintarajoite. Kymmenosaisessa reality-sarjassa Ootsä joku vammainen? hän etsii omiin ja luultavasti myös katsojien kysymyksiin tapaamalla kussakin jaksossa eri tyyppisen vamman kanssa elävän ihmisen.

Ensimmäisessä osassa tutustutaan 45-vuotiaana lievän kehitysvammadiagnoosin saaneeseen Ankiin. Ankilla on elämässään kolme miestä: Elvis, Jeesus ja Kjell. Kjell on hänen poikaystävänsä, johon hän on tutustunut kaksi vuotta sitten kirjeenvaihdon välityksellä, ja lähtee nyt kuvausryhmän mukana tapaamaan häntä ensi kertaa elävänä. Rakkausneuvoja tulevia treffejä ja ihmissuhdetta varten haetaan Elvikseltä.

Al Fakirista näkee, ettei hän ole tottunut toimimaan vammaisten ihmisten kanssa. Jännitys ja suhtautumistapojen pohtiminen on toisaalta vammaisnäkökulmasta hieman vaivaannuttavaa, mutta toisaalta sillä yritetään varmasti luoda tarttumapintaa vastaavassa tilanteessa oleviin katsojiin. Mielenkiintoista onkin, nähdäänkö sarjan aikana muutoksia toimittajan olemuksessa ja ajatuksissa.

Ootsä joku vammainen? alkoi Yle Fem - kanavalla 27.9.2015, mutta sitä voi seurata kolmen jakson verran myös Yle Areenassa. http://areena.yle.fi/1-2211066

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli