Siirry pääsisältöön

Harjoitus tekee mestarin rakkaudessakin

Samalla, kun puhutaan prostituution laillistamisesta ja seksuaalisuuden toteuttamiseen erikoistuneiden avustajien käyttämisestä vammaisten ihmisten seksuaalioikeuksien takaamiseksi, on pelkkien seurausten sijaan kiinnitettävä huomiota syihin. Moni liikuntarajoitteinen on vasten tahtoaan vailla omaa kumppania. Yksi syy tähän on se, että myös liikuntarajoitteiset itse ajattelevat ihmissuhteiden solmimisen olevan mahdotonta.

Frii-kanavalla nähdyssä Kelpaanko rakkauteen - dokumentissa tavataan utah'lainen mormoninainen Melinda Bird. Melindalla on synnynnäinen oireyhtymä, jonka vuoksi hänen alaruumiinsa on jäänyt kehittymättä, ja halutessaan löytää elämäänsä rakkauden hän päättää turvautua seuranhakupalvelun asiantuntijoiden apuun. Poikkeuksellista tässä palvelussa on siihen kuuluva muuttumisleikki ja harjoitustreffit. Melindan vaatekaappi uusitaan, hän saa elämänsä ensimmäisen kasvohoidon ja tapaa miehiä saaden vinkkejä ja palautetta onnistuneisiin treffeihin. Onnistumisen kokemukset kasvattavat itseluottamusta, itseluottamus antaa rohkeutta lähteä tapaamisiin, joita ilman odotettua rakkautta ei löydy.


 On vaikea kuvitella, miksei vastaavista seuranhaun asiantuntijoista olisi hyötyä myös täysin vammattomillekin ihmisille. Siksi on hitusen hassua, että ainuttakaan varsinaista seuranhakutoimistoa ei kovaa vauhtia sinkkuuntuvasta Suomesta löydy, vaan parisuhdealan asiantuntijapalveluja voi vain lähinnä seurata sivusta Ensitreffit alttarilla - realityn katsojana. Vammaisten ihmisten täysi hyväksyminen seksuaalisiksi, deittailtaviksi ja rakkautta etsiviksi yksilöiksi on vielä lapsenkengissä.  Lähtökohta on silti yksinkertaisesti sen tosiasian esittämisessä, että kysymys on yhtä tavalla naisista miehistä: Melindan treffiprofiilissakin huomioidaan se, ettei kuvissa piilotella muhkeita rintoja.

Onko sinulla ideoita siihen, miten liikuntarajoitteisten/vammaisten ihmisten sukupuolisuuden hyväksymistä voisi edesauttaa? Kerro kommenttikentässä!

Kommentit

  1. Ei oo yksistään liikuntarajoitteisten ongelma, myös minä mm. skitsofreniaa sairastavana kamppailen samojen ajatusten kanssa :/ Ihmissuhteet tuntuu joskus kaukaiseltakin ja vaikealta. Kun sairaus ja sen aiheuttajat tulee esiin ihmisten asenne muuttuu heti. Tosi hyvän ja mielenkiintoisen postauksen oot saanut aikaiseksi!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Deittailu ja ihmissuhteet saavat aina lisäkiemuroita, kun mukana on jokin "poikkeava" ominaisuus - eri asia sitten on, kuka oikeasti on "normaali" ja millainen ihmissuhde on "tarpeeksi haasteellinen"! Toivottavasti näihin asioihin aletaan kiinnittää huomiota tulevaisuudessa. Ihmissuhteet kuuluvat kaikille!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Irrota vain ennakkoluuloista

Törmäsin Kata Melanderiin ja hänen tuolloin vielä julkaisemattomaan Älä irrota - romaaniinsa ensimmäistä kertaa sosiaalisessa mediassa viime syksynä. Melander opiskelee suomen kieltä ja kotimaista kirjallisuutta Turun yliopistossa, ja kirja on hänen esikoisteoksensa (Type & Tell).
Päähenkilö Saara on opiskelija, joka käyttää pyörätuolia ja kärsii lisäksi pahoista kipukohtauksista. Petteri on lapsettomassa avioliitossa kituuttava onneton aviomies ja Saaran entinen opettaja. Kaksikon välillä roihahtaa rakkaus, mutta voittaako rakkauskaan kaikkia esteitä?
Ennen kuin itse pääsin lukemaan kirjaa - mihin kuluikin tuokio, sillä kirjaston varausjono oli pitkä - pohdin kahta asiaa: heijasteleeko takakannessa käytetty ilmaus "pyörätuoliin sidottu" kaikessa ableistisuudessaan pelkästään henkilöhahmojen omaa näkemysmaailmaa vai asettaako se nyyhkydraamoista tutun raamin liikuntakyvyttömyydestä kumpualle tragedialle? Vaikuttuisinko itse liikuntarajoitteisena samalla tavoin kuin monet…