Siirry pääsisältöön

Nämä 5 "kylmää faktaa" liikuntarajoitteinen kohtaa ennemmin tai myöhemmin

Kukaan meistä ei ole vammaisrasisti (hienommin ilmaistuna ableisti) eikä asenteellinen, vaan kysymys on aina pelkästä helposti järkeiltävästä realismista ja tosiasioista. Kokosin listan viileimmistä tosiasioista, joita liikuntarajoitteiselle esittävät järkevät, realistiset ihmiset (eivät vammaisrasistit eikä asenteelliset!). Liikuntarajoitteinen tarkoittaa tässä luonnollisesti minua itseäni.

1. Koska liikuntarajoitteiset pystyvät toimimaan vähemmissä työtehtävissä kuin liikuntaesteettömät eikä kaikille liikuntaesteettömillekään riitä töitä, liikuntarajoitteisten korkea työttömyysaste ei selity sillä, että työnantajat olisivat jotenkin asenteellisia.

2. Moni ei vain halua liikuntarajoitteista kumppania.

3. Ei ole ristiriitaista, että sanoo olevansa suvaitsevainen muutenkin kuin "ne on ok mulle niin kauan, kunhan pysyvät omassa lestissään" - periaatteella ja kieltäytyy treffeistä liikuntarajoitteisen kanssa. Sitä ei ole tarkoitettu niin, että se koskisi parisuhdetta.

4. Vanhoja julkisrakennuksia ei voi eikä pidä muuttaa esteettömiksi, koska ne on tarkoitettu käytettäviksi alkuperäisinä.

5. Jos liikuntarajoitteiset voisivat adoptoida lapsia, näitä hoitaisivat alati vaihtuvat avustajat ja lapsen normaali kehitys murenisi. (Onko kukaan tehnyt jo lastensuojeluilmoitusta prinsessa Estellestä ja lastenvahdeista?)Kommentit

 1. "4. Vanhoja julkisrakennuksia ei voi eikä pidä muuttaa esteettömiksi, koska ne on tarkoitettu käytettäviksi alkuperäisinä." Näin on. Mitään muutoksia ei saa tehdä alkuperäiseen. Esim. sähköjä ei missään nimessä pidä vetää historiallisiin taloihin. Ainoastaan päreillä saa valaista.

  Olen nähnyt joitain gallupeja, joissa vain pieni osa ihmisistä on sanonut, että voisi seurustella pyörätuolin käyttäjän kanssa. Minua kiinnostaisi tietää tähän todelliset syyt, tai edes se syy, minkä nämä ihmiset antaisivat, joka voisi olla eri. Nolottaisi? Puoliso "liian avuton"? Puoliso (mahdollisesti) köyhä? Puoliso ei sovi "aktiiviseen elämäntyyliin" (esim. kuvitellaan ettei vammainen voi matkustella)? Kuvitellaan, ettei vammainen voi harrastaa seksiä? Ei voi hankkia lapsia? Kotona häärää henkilökohtaisia avustajia? Elämänkokemus liian erilaista? Kaikki yhdessä?

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentista. Kaikki mainitsemasi syyt olen itse kuullut perusteena parisuhteesta kieltäytymiselle. Sitten on vielä "vammainen ei ole deittailumielessä kiinnostava/seksikäs"-argumentti.(Pehmennettynä en voi kuvitella itseäni rakastumassa vammaiseen). Menisi ehdottomasti paremmin läpi, jos näitä perusteita esittävä olisi joskus oikeasti ollut parisuhteessa vammaisen ihmisen kanssa. Tai ylipäätään tavannut vammaisia henkilökohtaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole seksikäs. Just. Varmasti moni kuitenkin voisi kokea saman tyypin kiinnostavana ja seksikkäänä puhuessaan tämän kanssa puhelimessa tai jos näkisi tämän livenä tai valokuvassa ilman pyörätuolia tai mitään viitteitä vammaisuudesta. Sitten yksi pyörävempele pilaakin kaiken.

   Kaipa sitä joku pitää polkupyöräilijöitäkin epäseksikkäinä, tosin ei taida olla hirveän yleistä.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli