Siirry pääsisältöön

Yhdenvertaistuva Eurooppa ja valitusviisut

Conchita Wurstin  voitettua vuoden 2014 Euroviisut plastiikkakirurgian professori Sirpa Asko-Seljavaara avautui julkisesti parrakkaan naisen puistattavuudesta. Lehtiotsikoihin nousi erityisesti hänen ahdistuksensa siitä, että viihdeohjelmassa esitettäisiin seuraavaksi kehitysvammaisia ja synnynnäisiä epämuodostumia.

Absurdi ajatus olisikin, jos joku showmielessä näyttelisi kehitysvammaista tai maskeeraisi itselleen epämuodostumia. Paitsi että sketsihahmojen ja kehitysvammaisten yhtäläisyyksiin liittyvistä seikoista keskustellaan jatkuvasti, ja Lordi on toistaiseksi ainut suomalainen euroviisuvoittaja. Niin tai näin,  Asko-Seljavaaran pelko saattaa olla käymässä toteen ihan kirjaimellisesti, sillä kehitysvammaisista henkilöistä koostuva punkbändi Pertti Kurikan nimipäivät osallistuu Suomen euroviisukarsintoihin.

Hyvän viihteen rajojen ylittäminen oli Asko-Seljavaaran puolustusargumentti. Se oli huono. Jos kokee tarvetta kauhistella jotakuta julkisesti, saa mielihyvää siitä, että muutkin ovat valmiita polkemaan tuota jotakuta alas parrasvaloista. Se on asenteellista. Pelkästään makuasioista puhuva toteaa, ettei tämä joku ole hänen mieleensä, mutta vetäkööt omaa juttuaan.

Tietysti joku voi nyt  keksiä sanottavaa siitä, että Pertti Kurikkaa äänestetään vain vammaisuuden takia. Hienoahan se olisi noin niinkuin jo yhdenvertaisuuden takia, että maalla voi olla vammainen euroviisuedustaja. Pelkkä vammaisuuden perusteella fanittaminen tarkoittaisi, ettei poikien tarvitsisi vetää yhtä kovaa kuin muiden. Se ei tässä tapauksessa pidä paikkaansa. Kuunnelkaa edustusbiisi alla olevasta linkistä. Hienous on katsokaas siinä, että asenteita murskautuu kaiken muun ohella.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli