keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Yhdenvertaistuva Eurooppa ja valitusviisut

Conchita Wurstin  voitettua vuoden 2014 Euroviisut plastiikkakirurgian professori Sirpa Asko-Seljavaara avautui julkisesti parrakkaan naisen puistattavuudesta. Lehtiotsikoihin nousi erityisesti hänen ahdistuksensa siitä, että viihdeohjelmassa esitettäisiin seuraavaksi kehitysvammaisia ja synnynnäisiä epämuodostumia.

Absurdi ajatus olisikin, jos joku showmielessä näyttelisi kehitysvammaista tai maskeeraisi itselleen epämuodostumia. Paitsi että sketsihahmojen ja kehitysvammaisten yhtäläisyyksiin liittyvistä seikoista keskustellaan jatkuvasti, ja Lordi on toistaiseksi ainut suomalainen euroviisuvoittaja. Niin tai näin,  Asko-Seljavaaran pelko saattaa olla käymässä toteen ihan kirjaimellisesti, sillä kehitysvammaisista henkilöistä koostuva punkbändi Pertti Kurikan nimipäivät osallistuu Suomen euroviisukarsintoihin.

Hyvän viihteen rajojen ylittäminen oli Asko-Seljavaaran puolustusargumentti. Se oli huono. Jos kokee tarvetta kauhistella jotakuta julkisesti, saa mielihyvää siitä, että muutkin ovat valmiita polkemaan tuota jotakuta alas parrasvaloista. Se on asenteellista. Pelkästään makuasioista puhuva toteaa, ettei tämä joku ole hänen mieleensä, mutta vetäkööt omaa juttuaan.

Tietysti joku voi nyt  keksiä sanottavaa siitä, että Pertti Kurikkaa äänestetään vain vammaisuuden takia. Hienoahan se olisi noin niinkuin jo yhdenvertaisuuden takia, että maalla voi olla vammainen euroviisuedustaja. Pelkkä vammaisuuden perusteella fanittaminen tarkoittaisi, ettei poikien tarvitsisi vetää yhtä kovaa kuin muiden. Se ei tässä tapauksessa pidä paikkaansa. Kuunnelkaa edustusbiisi alla olevasta linkistä. Hienous on katsokaas siinä, että asenteita murskautuu kaiken muun ohella.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti